Mutfak masraflarından nasıl kısılır

ayzeze

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
15 Mart 2012
1.252
342
Kızlar merhaba. Biz de birikim yapmaya çalışan çiftleriz. Aynı zamanda hamileyim de çok şükür:) biz ayda 300-400 tl pazara veriyoruz. Markete de 240 tlveriyoruz. Acaba çok mu fazla veriyoruz?? Butdan daha fazla kısabilir miyiz? Malum hamile olunca balık et falan alınıyo. Haftada 2 defabalık ve etten kısamayız. Acaba başka nerden tasarruf edebilirz? Sizin fikirleriniz nelerdir??

bence 300-400 aylık olarak normal. evde kullanılmayan fişleri çekerek, fazladan yanan ısıkları söndürerek, dısarıda yemeyı azaltarak ve markette ve magazalarda indirimde olan ürünleri takip ederek tasarruf yapabılırsın

Ayda 300-400 sadece pazara veriyoz. Bir de 250 tl de aylık markete beriyoz. Burdan okuyorum diğer harcamaları. Çok fazla harcıyomuşuz gibime geliyo. Dedğiniz gibi özellikle dışardan yemek çok etkili oluyo. ) o konu üstünde çalışıyoruz:))

bizde baya dısarıda yemeğe gidiyorduk. sonra eşimide kendimi de alıştırmaya başladım. yeni tarifler bularak değişik şeyler deneyerek evde yemeyı daha cok sever olduk. tabıkı ayda 2-3 cıkıyoruz yınede olsun o kadarda yanı. birde mesela dısarıda bı et yemegıne en az 30 tl verıyoruz ama ben o paraya bır kılo et alıp ikiye bölüp yemeğini yapıyorum.

Evet biz de ayda 2-3 defa çılıyoruz. Önceden eve çok sipariş verirdik. Şimdi daha aza indirdik bunu. Önceden gece dışarı çıkardık eğlenmeye falan şimdi bebiş yolda olunca gece hayatı olmuyo. Bu nedenle o yönden de tasarruf etmiş olduk:))

aa ne guzel hayırlı ugurlu olsun bebegınız. bız evlenmeden once cıkıyoduk gece eglenceye ama sımdılerde ıkımızınde pek hevesı kalmadı sanırım sıkılıyoruz pek gıtmıyoruz gece :)

aa ne guzel hayırlı ugurlu olsun bebegınız. bız evlenmeden once cıkıyoduk gece eglenceye ama sımdılerde ıkımızınde pek hevesı kalmadı sanırım sıkılıyoruz pek gıtmıyoruz gece :)

Ben de kızlar buluşmasında falan geçen yaz baya para harcadım:)) Şimdi o harcamalar azaldı doğal olarak:)))

Ben de kızlar buluşmasında falan geçen yaz baya para harcadım:)) Şimdi o harcamalar azaldı doğal olarak:)))
evet işte hep bunlardan tasarruf ediyorsun. yavaş yavaşta mutfaktaki harcamalarını düzenlersen zamanla tasarruf ettıgını anlarsın

Siz bizim yanımızda oldukça tasarruflu kaldınız.
İlk aylarda tüm maaşı mutfak masrafına yatırmışız da haberimiz yokmuş.

Yaşadığınız şehri bilmiyorum ama büyük şehirlerde toptan alışveriş yapılan gross marketler var.
Neredeyse diğer marketlerin üçte biri fiyatına denk geliyor ürünler.
O marketlere gidip, 1-2 aylık alışverişi topluca yapmayı öğrendik.
Şehre yakın, küçük yerleşim beldelerinden kurubaklagil, salça tarzı ürünleri 10ar kilo şeklinde alıyoruz, çok çok ucuza geliyor.
Küçük bir pazar araştırması yapıp, aslında marketteki sebze meyvelerin pazardan daha uygun olduğunu gördük.
Bu sebeple pazar diye bir şey kalmadı hayatımızda.
Evde sebze-meyve olmadığında, birkaç gün kurubaklagil ya da buzlukta olan şeyleri değerlendirerek geçiriyorum.
Normaldeki fiyatından çok daha ucuza bulduğum ürünleri çok fazla alıyorum ve buzlukta saklıyorum.
Örneğin, 5 kilo limon ve portakal alıp suyunu sıkıp buz poşetlerine doldurdum.
İhtiyacım olduğunda oradan kullanacağım uzunca bir süre.
İçecek yapmak için bile çok pratik oluyor.
Sebzeleri de aynı şekilde değerlendiriyorum, hazırlayıp hop buzluğa.
Ve en önemlisi yemekleri asla fazla yapmıyorum, hiç artmıyor ve böylece israf olmuyor.

filmdelisi yazdıklarını oncelikle cok begendım. ama bı kac sorum olacak. mesela gross market dediğin migros carrefour gibi marketler mı? sonra lımon ve portakalı suyunu sıkıp buzluga attıgında tadı degişmiyor mu? bende yemek fazla geldi bakıyorum bı kez daha yenebılır bende buzluga atıyorum sonra cıkarıyorum ama eski tadı gıbı olmuyor

Yok yok, o marketler değil.
Nasıl anlatayım ben de bilemedim.
Toptan ve perakende satış yapan marketler.
Mesela Gimat var bildiğim Ankara'da, Peynirci marketin var toptan satış yeri.
Şey gibi düşünebilirsiniz bu marketleri, büyük depo alanı gibi.
Buradan topluca marketlere gidiyor, aynı zamanda insanlar da gelip alışverişlerini yapıyorlar.
Biraz şehre uzak ve sanayinin olduğu bölgelerde oluyor bu marketler genelde.
Şahsen biz 45-50 günde bir gidiyoruz neredeyse ve 400 tl gibi alışveriş yapıyoruz ama neler almıyoruz ki...
Şampuan, tuvalet kağıdı, yağ, deterjan, salça, konserve, maden suyu, kola, makarna, peynir, tavuk vs vs.
Yani aklınıza gelebilecek her şeyi hem de çok fazla alıyoruz ve çoğu şey aslında bitmiyor bile iki ayda.
İlk zamanlarda migrosa gidip alışveriş yapıyorduk ve neredeyse 2 haftalık alışverişimiz bu ücrete denk geliyordu.

Ben buzluktan çıkan limon ya da portakalda bir tad değişimi olduğunu düşünmüyorum.
Zaten içecek yapılacağı zaman içine biraz da şeker koyuyoruz ya, hiç anlaşılmıyor bile.
Ama salatada limonu kullanırken, biraz nar ekşisi döküyorum mis gibi oluyor.
Aynı şeyi biber, maydonoz gibi sebzelerde de küçük küçük buzlukta saklayarak yapıyorum.
Pişmiş yemeğin tadı biraz maalesef buzlukta değişiyor ama pişirmeden koyarsanız hiç değişmiyor.
Sadece patlıcanı kızartıp koyuyorum, o kadar.
Türlü, sebze yemeği ya da et sote gibi şeyler hazırladığımda, bakıyorum eğer gözüme çok geliyorsa hemen yarısını buzluğa koyuyorum daha pişmeye devam ederken.
Az gelme ihtimaline karşılık, salatayı fazla yapıyorum.
Ya da hemen 2-3 patates kızartıveriyorum yanına.
İsraf olmasından daha iyidir diye bu yolu seçtim.

hımm anladım marketten kastını... istanbulda da metro var depo gibi. ya aslında benımde limonlarım var onları sıkıp koyabılırım o zaman bakayım bı deniyeyim. maydonuzu bende yapmıştım oyle hem pratık hemde curumesını engellemıs oluyoruz. eskı tadı kalmıyor ama yıne de yenıyor. yesil fasulye atmıstım bende ocakta cevırıp gecen sene buzluga boll domateslı olunca tadı super oluyor tavsıye ederım. tesekkürler bu arada fıkırlerın ıcın

market indirimleri, mevsim meyve sebzeleri tasarruf yöntemidir
evde ekmek yapmak, hem sağlıklı hem tasarruflu
mesela limon yazın çok yükseliyor şimdilerde alıp uygun hale getirip buzluğa atmak (bu sadece bir örnek)
hazır gıdalara yönelmemek
misafiriniz geldiğinde ayrıca fazla şeyler almak yerine elinizdekilerle ilgili tarif ve menüleri uygulamak
pahalı deterjanlar yerine çamaşır sodası kullanmak
bir seferde fazla bakliyat haşlayıp buzluğa atmak (defalarca kaynatmamak için)

tabi hamile olduğunuz için gıdalardan fazla bir kısıntı yapılamaz sanırsam

Teşekkür ederim fikirleriniz için. Bakliyatı haşlayıp buzluğa atma fikri çok hoşuma gitti:)

Çok güzel fikirleriniz varmış gerçekten. Çok teşekkür ederim bende:))) Gerçekten çok faydalı buldum bende yazdıklarınızı. Biz de hala gifip migrostan yapıyoruz alışverişi ama ben de antalyada arıcam toptan satış yapan yerler. Kesinlikle sizin dediğiniz gibi daha ucuza geleceğinden eminim ben..

Size bir e şeyi sormak istiyorum. Temizlik malzemelerinden nasıl tasarrıf ediyorsunuz??Onlar da sonuçta büyük kalemler .

baklıyatı haslayıp dolaba koymayı annemde yapıyor bende evde yapıcam ınsallah :) birde karbonatı bugun bı arkadasımda soyledi detarjanın ustune koy dedı. I ice floe sızde mı oyle yapıyorsunuz karbonat için yada nasıl uyguluyorsunuz karbonatı ? merak ettım. ben temızlık malzemelerınden hıc tasarruf edemıyorum makına dolsun dıye hep sureklı bıseyler yıkıyorum eşim bı benı yıkamıyosun dıyo evdekı herseyı yıkıyorum

çok alemsiniz

yemeklerde kullanılan karbonatta temizlikte bi çok alanda kullanılıyor

çamaşır yıkarken ben 1 çay bardağı kadar sadece çamaşır sodası koyuyorum makinaın ya ama deterjan gözüne değil direk çamaşırlarla beraber makinanın içine koyuyorum. çamaşırlar ıslanıyor sodalanıyor makinayı kapatıyorum sodanın erimesine zaman tanıyorum lekelerde kolay çıkıyor ozaman. fazla kirli değillerse 1 saat sonra filan tekrar kaldığı yerden yıkattırıyorum. beyazlardada bu yönteme çamaşır suyu ilave ediyorum, makine içinde daha uzun bekletiyorum.
bu arada çamaşır sodasının 1 paketide 1,75 den alıyorum , ayda 2 paket yetiyor

Size bir e şeyi sormak istiyorum. Temizlik malzemelerinden nasıl tasarrıf ediyorsunuz??Onlar da sonuçta büyük kalemler .
Yine o marketlerden yapıyorum deterjan alışverişimi.
Ve inanın normal marketlerin yarı fiyatına diyebilirim.
Mesela makinaya yarım ölçü toz deterjanla yarım ölçü sıvı deterjan koyuyorum.
Hem daha iyi içime siniyor hem de fiyatı pahalı olan toz deterjan çok daha uzun süre gidiyor.
Bulaşık makinesi için, hem tablet alıyorum yine hem de sıvı deterjan.
Eğer makine çok dolu veya yağlı kalıntılardan oluşmuyorsa, sıvı deterjan koyuyorum 1 yemek kaşığı kadar.
Tableti boşuna harcamıyorum böylece.
Tost makinası, buzdolabı gibi yiyeceklerin temasta bulunduğu alanları karbonat ve soda karışımı ile temizliyorum, zaten direk tasarruf hem de sağlıklı oluyor.
Çevremden öğrendiğim bir temizlik maddedi var, asperoxla asprin diye.
Onlar her şeye kullanılıyormuş, joker gibi.
Fiyatları da inanın çok ucuz diğer malzemelere göre.
O marketlerde bildiğimiz pantene, elidor şampuan 5 tl gibi bir ücret.
Duru şampuan koca şişesi 4 tl gibi bir fiyatta.
Halı, koltuk gibi zeminlerin temizliğine de bu şampuanları kullanıyoruz hem mis gibi kokuyor, hem azıcık damlası bile koca kovayı köpürtüyor hem de malzemeye zarar vermiyor.
İnanır mısınız, buzdolabı poşeti aldım toptancıdan 500 adet, 100 adet de çöp torbası aldım ve 5 tl verdim.
Marketlerde 10lu ya da 20 li paketlerini 5 tlye alıyoruz, gerçekten çok komik fiyatlar.
6lı bir buçuk litre su alıyoruz, 3 tl mi ne veriyoruz.
Yani 9 litresi 3 tl ye geliyor.
Böyle toptancılardan alışveriş yapmak ev masraflarını 3te bire indiriyor.

Yani kısaca, her şeyden illa ki alyorum ama yanına onunla karıştırabileceğim çok da ucuz ürünlerle kullanıyorum ki uzun süre gitsin ve gidiyor da.
Şöyle anlatayım, 8 aydır evliyim ve evime sadece bir kere deterjan alışverişi yaptım, her hafta 3 makine çamaşır yıkamama, her gün en az bir kere bulaşık makinesi çalıştırmama, her hafta eve kadın gelmesine rağmen.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…