• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Mutfağa ucuzluk geliyor

EbSe

SOR, SOR Kİ ÖĞRENESİN :))
Kayıtlı Üye
10 Kasım 2008
343
4
316
Almanya
manav.jpg


Hükümet düğmeye bastı. Vatandaşın en büyük mutfak harcaması meyve ve sebzede fiyatlar yüzde 13 düşecek.
22 Haziran 2009 Pazartesi 10:02


Ekonomik krizle bunalan vatandaşa Hükümetten büyük müjde geliyor. Sanayi Bakanlığı sebze ve meyve fiyatlarında indirim için harekete geçti. Düzenlemenin kabul edilmesiyle meyve ve sebze fiyatları ilk etapta yüzde 13 düşecek. Dar gelirli vatandaş alışverişini daha rahat yapacak mutfaklar ve fileler bayram edecek. Düzenleme krizin etkilerini indirecek vatandaşın yüzünü güldürecek.


ERGÜN’DEN YOĞUN MESAİ



Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün’ün yoğun mesai harcadığı ‘Hal Yasası’ olarak bilinen yeni ‘Sebze ve Meyve Ticaretinin Düzenlenmesi Kanunu’ imza için Başbakanlığa sevk edildi. Ergün’ün öncelikli olarak ele aldığı tasarının önümüzdeki yasama döneminde yasalaşması bekleniyor. Yasanın getirdiği en önemli yenilik meyve ve sebzenin hale bildirim şartlarını tümüyle değiştirmesi olacak. Üretici komisyon ödemeksizin sadece hale bildirim şartıyla ürününü satabilecek. Bugünkü sistemde hal dışı satışlarda tarladaki ürün yüzde 15 belediye rüsumu yüzde 4 zirai stopaj yüzde 1 Bağkur eklenerek yüzde 20 ek maliyetle satılıyor. Böylece tarlada bir lira olan domates vatandaşın sofrasına 1 lira 20 kuruşa geliyor. Yasa belediye rüsumunu yüzde 15’ten yüzde 2’ye çekerek domatesin tezgahtaki fiyatını yüzde 13 indirecek. Böylece tarlada 1 lira olan domates 1 lira 7 kuruşa satılacak. Hal içi satışlarda ise yüzde 8 komisyoncu kesintisi yüzde 2 belediye rüsumu yüzde 2 Zirai stopaj yüzde 1.8 KDV yüzde 1 Bağkur olmak üzere fiyatlar yüzde 14.8 kabarıyor. Yasayla komisyon oranı yüzde 6’ya belediye rüsumu 1’e indirilecek ve hal içi satışlarda yüzde 3 indirim sağlanacak.



FİYATLAR DÜŞECEK



Yasa diğer taraftan ürün kayıplarını önleyerek meyve ve sebzedeki indirim sürecini destekleyecek. Ziraat odaları ve komisyoncu federasyonlarınca genel kabul edilen yüzde 25 ürün kaybı (depolama+taşıma şartları sebebiyle doğan zarar) tasarıda toptancı halleri ve satıcılara getirilen zorunlu depolama ve taşıma şartlarıyla minimuma inecek. Böylece maliyet olarak tüketiciye yansıtılan ürün kaybı ortadan kaldırılacak.



Habervitrini
 
Son düzenleme:
Back