Munzur’da devlet eliyle hayvan katliamı yapılacak

Chess

Nirvana
Kayıtlı Üye
14 Ağustos 2009
53.296
42.825
898
Munzur’da devlet eliyle hayvan katliamı yapılacak
19.03.2017 07:49 ÇEVRE
Munzur Dağları’nın 2 bin hektarlık bölümü av turizmi bölgesi ilan ediliyor. Orman Bakanlığı, nesli tükenme tehlikesi bulunan çengel boynuzlu dağ keçisi yetiştirecek ve bölgeyi av turizmine açacak
TWEET PAYLAŞ +

NURCAN GÖKDEMİR / nurcangokdemir@birgun.net
@nurcangokdemir

Devlet, Munzur Dağları’nın Erzincan tarafındaki binlerce hektarlık alanını av turizmine açmaya hazırlanıyor.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, av turizmini geliştirme amacıyla Av Köşkü kurma projesinin ilkini Erzincan’da hayata geçirecek. Geçen günlerde, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün 2017 yatırım programında yer alan “Av Turizmi Geliştirme Projesi” toplantısı, Erzincan Valisi Ali Arslantaş başkanlığında yapıldı. Kurum müdürleri, avcılar ve atıcılar kulüp başkanları ile projenin uygulanacağı bölgedeki bazı köylerin muhtarlarının katıldığı toplantıda proje hakkında bilgi verildi,

Üretim maskesi

Erzincan Merkez ilçesi Kılıçkaya, Ortayurt ve Ergan köylerini de içine alacak 2 bin 313 hektarlık alanda uygulanması planlanan “Av Köşkü ve Yaban Hayvanları Üretim İstasyonu” projesi hakkında bilgi veren Vali Ali Arslantaş, tahsis işlemlerine başlandığını da duyurdu. Erzincan kent merkezine 25 kilometre uzaklıkta, Ergan kayak tesislerinin doğusunda ve Munzur Dağları’nın en yüksek tepesi olan Akbaba Dağı’nı içine alan bölgede av köşkünün yanı sıra bölgede ava sunulmak üzere kutsal sayılan tek boynuzlu dağ keçisi üretim istasyonu da kurulacağı bildirildi. Vali Arslantaş, 1 milyon liralık ödenek ayrılan bölgenin fizibilite raporunun en kısa sürede onay için Kalkınma Bakanlığı’na sunulacağını söyledi.

Erzincan’ın av turizmi potansiyelini yükseltmek, av ve yaban hayvanlarının popülasyon düzeyini arttırmak amacıyla üretim istasyonu kurulacağını söyleyen Vali Arslantaş, “Av Turizmi Geliştirme Projesi ile Ergan Kayak Tesisleri, turizm faaliyetlerinin çeşitlenmesini sağlayacaktır. Yaban hayvanları üretimi için uygun alanın etrafı kafes telle çevrilerek özellikle üretilmesi planlanan Çengel Boynuzlu Dağ Keçisi için kurulacak olan üretim istasyonu dünyada ilk örnek olacaktır” dedi.

Yaylaya av köşkü

“Av Turizmi Geliştirme Projesi” kapsamında yapılacağı bildirilen otel, restoran ve diğer donatıların çevre köylülerin hayvancılık için kullandığı yaylaya yapılacağı öğrenildi.

“Köylüye ‘gidin’ deniliyor”

Av turizmi için proje alanı ilan edilen bölgedeki köylerin tamamına yakınının Alevi yurttaşların yaşadığı köyler olması ise dikkati çekti. Projenin dağ keçilerinin üretilip para karşılığı katline izin verilmesinin ötesinde, bölgede yaylacılık ve arıcılık yaparak yaşamını sürdüren yurttaşları göçe zorlamak gibi bir amacın bulunabileceği endişesi de dillendiriliyor. Projeden vazgeçilmesi için imza toplayan köylüler, “Biz hiç haklı bir gerekçe olmadan 1938’deki Dersim İsyanı bahane edilerek ‘Siz onların akrabasısınız’ bahanesiyle bu bölgeden sürülen, katledilen ailelerin çocuklarıyız. İşsizlik çok, hayvancılık, arıcılık yaparak yaşıyoruz. Yaylalar av turizmine açılırsa elimizden hayvancılık, arıcılık yapma imkânımız da alınır. Topraklar zaten verimli değil, yaylaya çıkamazsak bu bölgede artık barınamayız, karnımızı doyurmak için göçmek zorunda kalırız” ifadelerini kullandı.
http://www.birgun.net/haber-detay/munzur-da-devlet-eliyle-hayvan-katliami-yapilacak-151559.html

Size hiçbirşey demiyorum Munzur Milli Park'tır, çengel boynuzlu keçiler nesilleri tükenmekte olduğundan koruma altına alınmıştır, sadece o da değil, Munzur Milli Parkında yüzlerce kuş türü var, porsuk, ördek gibi hayvanlarda cabası, avcılıkla hepsini yok edecekler.
Köylülerin mağdur olması da ayrı bir konu, kampçılık, treaking, dağcılık, rafting, kaya tırmanışı gibi bölge ekonomisine katkı sağlayacak faaliyetleri özendirirsin, reklam tanıtımını yaparsın ama bu nedir
Zaten kaçak avlanmalar yüzünden bazı balık türleri yok oldu, kaçak yapılan hes canına okuyor doğanın, dahası da yapılsın diye ısrar ediliyor, birde üstüne bu

Söylediklerine katılıyorum ve bir şey de eklemek istiyorum. Bölge insanının çoğu avcılık yapmaz o civarda , resmen " yemeyenin malını yerler " demişler bu kararla. Hiç gidip göremedim ama doğası Harika diyorlardı.

Benim anne tarafım Erzincan'lı, orada insanlar kendi çapında hayvancılık yapar, tarım yapar, bana da gidip görmek nasip olmadı fakat annem, yeğenlerim gidip gördü, hayran olunası bir doğası olduğunu söylerler hep.
Köylü hese bile karşı mücadele ediyor ama nereye kadar bilemiyorum

Hatırlarsınız oranın valisi rahmetli Recep Yazıcıoğlu, ki filmlere konu olacak kadar sıradışı bir valiydi, oranın kanyonlarını, çaylarını, akarsularını tanıtmak için bizzat gidip rafting yapar, bölgeyi tanıtır insanları Erzincan'a çekerdi, Valiydi ama aynı zamanda köylülere köprü yapan inşaat şefi gibiydi.

O istese avcılık kulübü açamaz mıydı? Adam doğaya zarar vermeden Erzincan nasıl kalkınır diye çabaladı.

Son düzenleme:

Memlekete giderken yolumuz Erzincandan geçtiği için yemeğimizi mutlaka Erzincanda yerdik.Girlevik Şelalesine Ekşisuya uğrardık.Erzincan meyve ağaçlarıyla yemyeşil doğasıyla yaşanası harika bir şehir.Düzenlide bir şehri vardı.Evler falan çok hoşuma gitmişti.Rahmetli Recep Yazıcıoğlunun yaptığını söylediler.Mekanı cennet olsun dürüst,mert,cesur,çalışkan bir insandı.

Son düzenleme:
Bir yandan keçileri üretip bir yandan öldürtecekler onun yerine daha farklı projeler yapılabilirdi.

Son düzenleme:
Onun gibi valilere ihtiyacımız vardı ama halkın sevgisi bir yana hiç istenmedi, neyse o da ayrı bir konu ama biz doğanın kıymetini bilmiyoruz, milli parka koruma altındaki nesli tükenmekte olan çengel boynuzlu keçi için avcılık kulübü, otel, restoran yapıyoruz, güldür güldür akan akarsuların üzerine de hes, halkın elinden tek geçim kaynağını da almış oluyoruz, bitki örtüsünü yok ediyoruz, hayvanların avlanmasına olanak sağlıyoruz, yerli ve yabancı turisti çekecek başka projemiz yok çünkü.

Amacıylada çelişmiyor mu adı üstünde Milli Koruma Parkı .Amaç zaten nesli az olanı çoğaltmaksa öldürmek ne alaka?

Amacıylada çelişmiyor mu adı üstünde Milli Koruma Parkı .Amaç zaten nesli az olanı çoğaltmaksa öldürmek ne alaka?

Çelişiyor, o yüzden özellikle milli park olduğunu vurguladım, çengel boynuzlu keçilerde nesli tükenmekte olan koruma altındaki hayvanlar, orada kaçak avlanmalar yüzünden zaten az olan alabalık türü yok oldu diye biliyorum, sadece bu keçilerde yok parkta, ördek, kaz, porsuk, tilki, kurt, yüzlerce kuş cinsi, ki bunlar arasında bıldırcında var, yetmedi endemik bitkiler, bazıları tescillenmiş, yine sadece oraya özgü ve kıymetli bitkiler mevcut.
Orada yaşayan bölgeyi bilen yazsın lütfen, yanlışsam yanlışsın desin, sonra biz bilmem kaç çeşit bitki türümüz yurtdışına kaçırıldı diye haberler okuyoruz, iyi de biz yok ediyoruz, adamlarda akıllılık yapıp onları bizden alıyor.

Ülke ekonomisine katkı, bölge için proje diyorlarsa ve illa bunun için milli parkın kullanımı söz konusu olacaksa canım doğanın içine beton yığınları yapmak yerine bir sürü çözüm var, yabancılar kendi milli parklarında ne gibi şeyler yapmış araştırır ona göre projeler geliştirirsin, geçen bir belgeselde seyrettim, sanırım Amerika'daki bir milli parktı, adamlar hiçte beton yığını evler yapmamış, ağaç evler koymuşlar, doğanın görüntüsünü bozmayacak şekilde.

Valla doğa, hayvan deyince sinirim geriliyor, yazık olacak canım yere.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…