Münib Engin Noyan - Oma

PrensesPeri

yepyeni bir yaşam :)
Kayıtlı Üye
23 Mayıs 2007
8.601
583
723
39
Eskişehir

Kitap sık sık ekranlarda kendisi ve eşi Eser Noyan'ı kendilerine özgü bir müzik yaparken gördüğümüz Engin Noyan'ın (asıl ismi Münib Engin Noyan imiş) dedesi ile evlenerek Almanya'dan Türkiye'ye gelen anneannesi Addi'nin anılarını içeriyor.

Engin Noyan 7 yaşında iken anneannesi ölmüş ve ölümüne doğru hayatını kısaca yazmaya çalışmış, bu yazını da torunu Engin'e ithaf etmiş. Oma Almanca'da büyükanne-nine demekmiş ve Engin Noyan anneannesine böyle seslenirmiş. Engin Noyan uzun süre çalışarak, bu yazın ve yaptığı araştırmaların kaynaklığıyla kitabı derlemiş. Addi ünlü biri değil ama ailenin tarihinde çok önemli bir karakter... üniversiteden tanıdığı bir adamın peşinden tek başına hiç bilmediği bir ülkeye gelen Addi'nin cesareti ve çalışkanlığı onun sağlam kişiliğinin en önemli özellikleri. Hiç yılmadan bu yeni ülkede karşılaştığı zor şartlarla savaşan, yoktan var eden, ailesi için sürekli fedakarlık eden Oma tipik Alman sebatkarlığı- çalışkanlığının bir örneği.

Yazarın da söylediği gibi bu edebi bir eser değil, hikaye ilginç, özellikle ikinci dünya savaşı sırasında Türkiye'nin halk tarafındaki sosyal-ekonomik manzarasını görmek için de okunabilir.

Yazar Münib Engin Noyan şöyle diyor;

"Oma..."yi, bu çok özel ve kisisel hatirati yayinlayarak kamuya açmaya karar vermenin asil sebebi, kendini ne kadar degersiz ya da önemsiz kabul ederse etsin, herkesi, kendi en yakinlarina kendine dair yazili bir belge birakmaya özendirmek çünkü insan ancak kendiyle hesaplasarak "insan" olur ve bir toplumun, bir dönemin gerçek tarihi ancak kendiyle hesaplasan "insan"larin yazdiklariyla belgelenir.

"Oma..." yalnizca bu ülkenin çok özel bir döneminin, çok özel bir tanikliginin belgesi degil, ayni zamanda bir davettir; kisisel bir tarih suuru gelistirebilmek için ani yazmaya, hosgörüye, önyargisizliga ve herkesi "kendi"ni bulmaya, "kendi -yalnizca kendi" olmaya açik bir davet!

Ben efde durabildiigm zamanlarda Hilal Tv isliyorum
basen bu adam çıkar ve dinlemem
sefmiyorum bu beyi...
Emegin için teşekkürler

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…