Paris ve Brüksel’deki terör saldırılarında kullanılan intihar yeleklerini üreten Laachraoui’nin mühendislik eğitimi aldığı belirlendi. Yapılan araştırmada teröristlerin neredeyse yarısının mühendis kökenli olduğu belirlendi
Sitene Ekle
DIŞ HABERLER SERVİSİ
130 kişinin öldüğü
Paris saldırılarında kullanılan intihar kemerlerini üreten ve IŞİD’in bombacısı olarak anılan Fas kökenli
Belçika vatandaşı Najim Laachraoui’nin
Brüksel’de 31 kişinin öldüğü saldırıda havalanındaki bombacılardan biri olduğu ortaya çıktı. Laachraoui, Institute de la Sainte-Famille d’Helmet adlı Katolik bir lisede elektromekanik mühendisliği
eğitimi almıştı. Terör eylemlerine karışan birçok
Radikalin mühandislik geçmişinin olması tartışma başlattı.
El Kaide’nin üst düzey yöneticilerinden 11 Eylül’ün baş mimarı Halid Şeyh Muhammed, Bali’de 2002’de 202 kişinin öldüğü saldırının mimarı Malezyalı terörist Azahari Husin, 11 Eylül’de uçakları kaçıran teröristlerden Mısırlı Mohamed Atta, 2010’da
New York’taki Times Meydanı’nda bombalı saldırı düzenlemeyi planlayan
Nissan Pathfinder, aynı sene 289 yolcuyu taşıyan bir uçağı iç çamaşırına sakladığı bombalarla düşürme girişimde bulunan Umar Farouk ve 2015’te Tennessee’de beş askeri öldüren Muhammed Yusuf Abdülaziz mühandislik mezunu teröristlerden birkaçı...
Sosyal bilimciler
Oxford Üniversitesi’nde Sosyal Teori Profesörü Diego Gambetta ve o dönemde doktora öğrencisi olan Steffen Hertog, mühendislik eğitimi ve teröristler arasındaki bağı araştırdıkları çalışmalarını kitaplaştırdı.
Yüzde 45’i mühendis
“Cihad Mühendisleri” isimli kitapta mühendislik geçmişine sahip teröristlerin gerçekten de büyük bir orana sahip olduğunu ortaya koydu. Hertog ve Gambetta, 1970’lerden bu yana saldırılara karışan 500 radikal İslamcıyı araştırarak işe başladı. Üniversite eğitimi alanlar ayrıldığında sayı 207’ye düştü. Araştırmacılar, bu kişilerin yüzde 45’inin mühendislik eğitimi aldığını ortaya koydu. 19 farklı ülkeden erkek üniversite öğrencileri incelendiğinde ise mühendislik eğitimi alanların oranının sadece yüzde 19 olduğu görüldü. Böylece teröristlerin ortalamanın kat kat üzerinde mühendislik çıkışlı olduğu ortaya konmuş oldu. Batı’da doğup büyüyen 71 teröriste bakıldığında da bu kişilerin 32’sinin mühendis olduğu görüldü. Yurtdışında eğitim alan 40 cihatçının 27’si de mühendisti. Araştırmacılar, şiddet eylemlerine karışan Neo-Naziler arasında da mühendislerin çoğunlukta olduğunu ortaya koydu.
Araştırma mühendis camiasında tepki ile karşılanırken, şu an London School of Economics’te karşılaştırmalı
siyaset profesörü olan Hertog tepkileri, “Bazıları, hiçbir şeyden anlamayan, sosyal bilimlerden birkaç salaktan rahatsız olmuştu” sözleriyle anlattı. Bazı mühendisler, araştırmayı “mesleklerini karalama girişimi” olarak nitelemişti.
Gambetta ve Hertog’un araştırmasına göre, mühandislik ve terör arasındaki bağlantının ilk açıklaması sosyoloji kaynaklı. Gelişmekte olan ülkelerde mühendislerin yüksek sosyal statüye ve iyi işlere kavuşması bekleniyor. Ancak bu gerçekleşmediğinde ortaya büyük bir utanç ve öfke hissi çıkıyor. Örneğin elektirk mühandisi Muhammed Yusuf Abdülaziz’in bir nükleer enerji şirketinden kovulmasının ardından radikalleştiği aktarılıyor.
http://www.milliyet.com.tr/muhendisler-neden-terorist-oluyor--gundem-2215568/