Muhasebe Mezunlarına,Muhasebecilere Bir sorun var...

MaTaHari

papatya
Kayıtlı Üye
6 Nisan 2010
1.814
3
116
Diğer
Kızlar ben işletme okuyorum.
Türk vergi sistemi dersimde bi derse gidemedim, hoca Menkul Sermaye İratlarının vergilendirilmesini işlemiş.
Yani 1001A beyannamesi dolduruyoruz.
Ben bi arkadaştan notları aldım, ama anlamadım. Geçen sene notunda %64,9 gibi de bi oran kullanılmış.
Bu nasıl hesaplanıp nasıl kaydediliyor yardımcı olursanız sevinirim....

Ayrıca dönem sonu muhasebesinden de bi sorum olacak,muhasebe bilen biri olursa sormak istiyorum.
Kar Dağıtım Tablosu ile ilgili

Şimdi canım bu söylediğin 1001a Beyannamesi biz muhasebecilerin dilinde gelir vergisi beyannamesi oluyor bunu söyleyeyim ilk önce 1001 a sadece menkul sermaye iradını kapsar bunların faizlerini karlarının vergilendirilmesidir nedir bunlar hazine bonosu,tahvil her çeşit hisse senetlerine ait karlardır Tabiki bunu beyan etmek için belli bir kazanç olması gerekli senin 64,9 oran devletin gelir vergisi kanununda belirlediği orandır ertesi yıl 70 olabilir.64,9 oranada ihraç edilen hazine bonosu ve devlet tahvili gelirlerini kapsar bunun dışındakiler bu kapsama giremez Başka ne anlatayım bilemiyorum
Ayrıca kar dağıtım tablosu demişsin onuda ltd.yoksa aş mi onu söylersen elimden geldiği kadar anlatmaya çalışırım

Çok tşk ederim cnm genellikle 1001c'ye de gelir vergisi beyannamesi deniyor da ondan ayrıntılı söyledim.
Ama biz1001A da ticari zirai kazançları gayrimenkul sermaye iradı ile menkul sermaye iradını birde ücreti falanda dolduruyoruz.
Menkul sermaye iradını arkadaştan aldığım notta anladım.
Birde dönem sonu muhasebesi var ama hoca bu derste yedek akçe hesaplattırıyo.Başka hocaya sorduk dönem sonu ile ne alakası var bunun dedi anlatmadı.Ama napalım bizim hoca işliyo bunu hemde ltd veya a.ş diye bi ayrım yapmıyo öyle bişey söylemedi onu şirketler muh.de görmüştük.

ıkinci tertip yasal yedek akçeyi bulurken,hani ilk vergi sonrası net karı yazıyoruz sonra da birinci tertip yasak yedek akçeyi buluyoruz çıkarıyoruz.Sonra birinci tertip kar payını bulup çıkarıyoruz.Bir sayı kalıyor.Daha sonra ikinci tertip yasal yedek akçe bulunup çıkarılcak.Onu bulurken hoca dağıtılmayan karları toplayıp o kalandan çıkarın yüzde onunu alın dedi.
Ama çalışan personele dağıtılan karı da toplamış bi soruda diğerlerinde toplamamış.Bizimde kafamız karıştı.Hatta nette ikinci tertip yasal yedek akçeyi bulmak için dağıtılmayan karlar toplanır yüzde onu bulunur yazınca hepten kafamız karıştı arkadaşla.Dün muhasebecilerede sormaya gittik kdv hesaplaması günümü neymiş doluyuz dediler yardımcı olmadılar.

Ama biz çalışan personele kar payı verilmesine karar verilmiştir dediği için onu dağıtılan kar olarak düşünüp dağıtılmayanlar arasına almadan yapıyoruz.
Yazdıklarımdan ne anladın bilmem ama böyle işte. ıkinci tertipi zaten doğru hesaplamazsak diğerleride yanlış olcak.bilmiyorumkismile
Çok uzun yazdım canım kusura bakma yordum seni oku oku bitmiyo:çok üzgünüm:

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…