- 6 Mart 2012
- 17.742
- 28.111
- 798
- 49
Miyom her 4 – 5 kanından birini etkiliyor. Peki hamilelik sırasında miyomların görülmesi hamileliği ne derece etkiliyor?
Miyom nedir?
Halk arasında ur olarak da tanımlanan miyomlar kadın üreme sisteminde en sık karşılaşılan kitlelerdir. Her 4-5 kadından birisinde miyom olmakla birlikte hastaların dörtte üçü herhangi bir belirti vermediği için kendisinde miyom olduğundan habersizdir. Miyomların çok büyük bir kısmında tanı rutin jinekolojik inceleme ya da başka bir nedenle yapılan muayene sırasında konur.
Miyomlar hamileliği etkiler mi?
Çoğu zaman hamilelikten önce de var olan miyomlar hamileliğin seyri üzerinde direkt ya da endirekt etkiler yaratabilirler. Ancak pek çok miyom hamilelik sırasında hiçbir belirti vermez ve zaman zaman görülen karın ağrısı dışında herhangi bir soruna neden olmaz.
Gebelikte miyomların neden olabileceği sorunlar miyomun yerleşim yerine, büyüklüğüne ve sayısına bağlıdır. Örneğin rahmin içine doğru büyüyen ya da kendisi rahim içinde olan miyomlar tekrarlayan düşüklere neden olabilirler.
Hamilelik ile birlikte olan miyomlar kadınların sadece %10-30’unda soruna neden olurlar. Bu sorunlardan en sık karşılaşılanı zaman zaman görülen karın ağrısıdır. Hamilelik sırasında rahimin hızlı büyümesi nedeni ile miyomun kanlanmasında bir azalma meydana gelir. Buna bağlı olarak miyoma ulaşan oksijen ve besin maddelerinde de azalma olacağından miyomun kendisinde bozulma (dejenerasyon) başlar. Kırmızı ya da karnöz dejenerasyon adı verilen bu durum ağrıya neden olması dışında başka bir etki yaratmaz ve sıklıkla hamileliğin ortalarında görülür. Böyle bir durumda yatak istirahati, bol sıvı alımı ve basit ağrı kesiciler dışında herhangi bir tedavi gerekmez. Dejenerasyon varlığında çok şiddetli olmayan bir kanama görülebilir.
Miyomlar doğum sonrasında rahimin kasılmasını olumsuz şekilde etkileyebileceklerinden doğum sonrası kanamalara neden olabilirler.
Miyomlar hamilelikte büyür mü?
Miyomların daha çok üreme çağındaki kadınlarda görülmesi ve menopozdan sonra küçülme eğilimleri göstermesi bu kitlelerin östrojen adı verilen kadınlık hormonu ile direkt ilişkili olduğunu düşündürmektedir. Hamilelik süreci yüksek miktarlarda östrojen hormonunun salgılandığı bir dönem olduğundan miyomların hamilelik sırasında büyüyeceği sıkça ortaya atılan bir iddiadır. Ancak bu güne kadar yapılmış araştırmalarda bu savı destekleyecek yeterli kanıta rastlanamamıştır. Yapılan bir çalışmada miyomları olan kadınlar tüm hamilelikleri boyunca izlendiğinde %80’inde miyomlarda herhangi bir büyüme olmadığı saptanmıştır. Hatta bazı kadınlarda miyomların hamileliğin seyri sırasında küçüldüğü bildirilmiştir.
Miyom bebeğe zarar verebilir mi?
Büyük olasılıkla hayır… Kanama ve ağrı yakınmaları ortaya çıksa bile bebeğinizin bu durumdan etkilenme olasılığı son derece düşüktür. Bebeğe bir zarar olmamakla birlikte yine miyomun büyüklük ve yerleşim yerine bağlı olarak erken doğum riski artabilir. Ancak bu konuda kesin bir kanıt yoktur. Ancak yine de miyom varlığında karın ağrısı ortaya çıktığında zaman kaybetmeden doktorunuza haber vermeniz gereklidir.
Bebeğin başı aşağıda olacak şekilde değil de poposu aşağıda olan durumlar (makat geliş) ya da yan gelişler de miyomların neden olabileceği durumlardandır. Miyomun rahmin alt kısımlarında bulunması durumunda ise doğum kanalını tıkayabileceğinden normal doğum şansı azalır. Tüm bu faktörler sezaryen ile doğumu gerekli kılabilir.
Nadiren miyomlar abrubtio placenta adı verilen plasentanın ayrılması durumuna neden olabilirler. Bu son derece tehlikeli bir durum olmakla birlikte son derece nadir karşılaşılan bir tablodur.
Miyomlar hamilelik sırasında tedavi edilebilir mi?
Ağrı olması durumunda yatak istirahati ve ağrı kesicilerle tedavi çoğu zaman uygulanır. Yakınmalar genelde birkaç gün içinde kaybolur. Hamilelik sırasında miyomun cerrahi olarak çıkartılması (miyomektomi) yapılmaz.
Miyom varlığında gebe takibi nasıl yapılır?
Miyomlar çok sık karşılaşılan oluşumlar olduğunda her miyom saptanan gebede özel önlem ya da takip gerekmez. Burada kriter daha önce de belirttiğimiz gibi miyomun büyüklüğü ve yerleşim yeridir. Sorun çıkartma potansiyeli yüksek olan hastalarda yakın takip önerilir. Özelllikle ağrı yakınmasının ortaya çıkması durumunda bu ağrının miyom dejenerasyonuna mı yoksa erken doğum tehdidi gibi daha ciddi bir nedene mi bağlı olduğu mutlaka araştırılmaldır. Erken doğum tehdidi varlığında uygun yöntemler ile tedavi denenir. Bu nedenle ağrısı olan her kadın mutlaka zaman kaybetmeden doktoru ile temasa geçmelidir.
Miyomların sayısı çok fazla ya da yerleşimi doğum kanalını tıkayacak şekilde ise miada ulaşıldığında doğum sancılarının başlaması beklenmeden sezaryen ile gebelik sonlandırılır.
Sezaryende miyom çıkartılır mı?
Bu son derece tartışmalı bir konudur. Bazıları gebelik sırasında rahim kanlanmasının çok artması nedeni ile miyomlar çıkartıldığında kanama riskinin çok fazla olacağını düşündüklerinden hiç müdahale edilmemesini savunmaktadırlar. Bazı yazarlar ise burada da miyomun sayı ve yerleşiminin önemli olduğunu ileri sürmektedirler.
Eğer miyomların yerleşimi çok derin değilse, miyomlar sezaryen ile aynı kesi hattından çıkartılabilecek ise, dışarıya doğru büyümüş subseröz miyomlar varsa sezaryen sırasında miyomektomi yapılabilir.
Rahimin yüzeyinde bulunan 1 santimetre civarındaki miyomlar ise koter adı verilen bir cihaz yardımı ile ısı uygulanarak tahrip edilebilir. Sezaryen sırasında miyomu çıkartıp çıkartmamak o esnada cerrahın verebileceği bir karardır.