misafir adabı

En güzeli en pratik olanları bence :) bir kek çırparım yanında makarna salatası yaparım mis gibi de bi çay demlerim tamamdır

bi de aklınızda olsun daha uygun bi zamanında bolca sigara böreği sar at buzluğa aniden çıkıp gelen misafir için ideal ikramlık :)

Aynen bolca yapıp donduruyorum sonra da poşetlere koyup buzlukta tutuyorum,sabah kahvaltısında canım bişey yapmak istemezse hemen çıkarıp kızartıyorum :)

Ailem köyde yaşar hiç öyle ingiliz falanda bilmezler her akşamüstü o çay içilir.
Annem kendimi bildim bileli 5 çayı içer bi gün icmezse bagimlilar gibi yoksunluk krizlerine girer :)

Eger ingiliz adeti ise benim anacim sivasin ingiliz koylugunden demek ki :KK53:

Konu sahibi bi salata bi tatlı bi de börek tarzı bişey yeter

Kek-sigara böreği-patates salatası en kolayından...çok kısa bir sürem var isede yanlızca kek

Yufka alıp hemen bir börek :) kısır/mercimek köftesi :) bir de tatlı olarak bir browni.. Her misafire uygun bir 5 çayı menüsü bence

Elin yatkınsa hemen bir börek ve kek,yanına istersen kısır...
Aceleye gelemem anca evi toparlarım dersen dışarıdan pasta ve tuzlu veya minik pizzalardan alabilirsin.

Beş çayının adı beş çayı zaten.Yoksa 3-4 gibi de içilir:)
Sabah gelene kahve,öğlen gelene yemek,öğleden sonra çay,akşama yemek,yemek sonrası gelene yine çay çıkarılır.

Ben yurt dışında büyüdüğüm için mi yoksa beceriksiz olmamdan mı bi türlü Türk misafir adabını öğrenemedim.. ya hazırlığı çok abarttım yada çok sönük kaldı sofram..
sorun şu ki mesela gün içinde haberleştiğiniz 5 çayı için ne yaparsınız.. . 3-4 saat sürem var, marketten alma şansım yok... Geç cevap verebilirim kusura bakmayın öneri bekliyorum lütfen..

Çaya gelen misafir, aynı gün haber verdiyse, evde olan malzemelerimle ne yapabileceğime bakarım genelde. Buzlukta börek olur genelde, onu pişiririm,yoksa poğaça yapabilirim klasik bir tarifle , kısır, mercimek köfte yada patates salatası ekleyebilirim yanına. Tatlı olarakta en kolayı sütlü tatlı yaparım yada muffin, kupkek tarzı çabuk pişen bir kek. Tamamdır. Bir gün önceden haber verildiyse, ekstra ekleyebilirim ama aynı günde en fazla bu olur diye düşünüyorum.
Elinizdeki malzemeye yada süreye göre değişir zaten bu durumlar.Yeterlidir diye düşünüyorum yazdığım tarzda bir hazırlık.

kızlar ben bide börülce salatasına sardım börülceleri haşlayıp buzluğa attım lazım oldukça çıkarıp içine garnitür ve kornison katıyorum bide dere otu cok seviyorum

Aynı gün için haber verilmişse en az 1, maksimum 3 çeşit şey yeterlidir.
Bir kek, bir börek ya da krep tarzı tuzlu bir hamur işi, bir de salata türlerinden yaparsanız lağıyından fazlası sağlanmış olur.
Ama birkaç gün önceden haberli gelen misafire ise en az 4 çeşit tuzlu, 2 çeşit tatlı hazırlamak gerekir.
Ben genelde abartıp 8 çeşit tuzlu, 3 çeşit tatlı yapıyorum.
Ama işkence çekiyorum resmen, orası ayrı.

Aynı gün için haber verilmişse en az 1, maksimum 3 çeşit şey yeterlidir.
Bir kek, bir börek ya da krep tarzı tuzlu bir hamur işi, bir de salata türlerinden yaparsanız lağıyından fazlası sağlanmış olur.
Ama birkaç gün önceden haberli gelen misafire ise en az 4 çeşit tuzlu, 2 çeşit tatlı hazırlamak gerekir.
Ben genelde abartıp 8 çeşit tuzlu, 3 çeşit tatlı yapıyorum.
Ama işkence çekiyorum resmen, orası ayrı.

Bi poğaça bi de ıslak kek yaptım.. Ya zaten hem hasta ziyareti hem 5 çayı ziyaretiydi..
Normalde çalıştığım için çok misafir ağırlama şansım olmuyor.. 1 aydır sağlık sebebiyle izinliyim... o yüzden büyük bi hazırlıkta yapamadım.. Ama sizin gibi 8-10 çeşit hiç yapmadim.. yemek, kek börek işlerine eli yatkin insanlara çok imreniyorum..

Bi poğaça bi de ıslak kek yaptım.. Ya zaten hem hasta ziyareti hem 5 çayı ziyaretiydi..
Normalde çalıştığım için çok misafir ağırlama şansım olmuyor.. 1 aydır sağlık sebebiyle izinliyim... o yüzden büyük bi hazırlıkta yapamadım.. Ama sizin gibi 8-10 çeşit hiç yapmadim.. yemek, kek börek işlerine eli yatkin insanlara çok imreniyorum..

Yani şimdiye kadar çay için gelen misafirlere hiç sekiz on çeşit yapmadim yapamam (beceremem) :) da zaten... Bu konularda çok yavaşım. .

Çok da güzel olmuş, daha ne olsun.
Ellerinize sağlık, eminim afiyetle yemişlerdir.
O 8-10 çeşit, günler önceden haber veren büyük misafirlere yapılıyor.
El yatkınlığıyla hiç ilgisi yok inanın, yemek yemeyi ve yapmayı oldukça seven bir insanım sadece.
Ve yeni evliyim, herkesi iyi ağırlamak, tecrübesizliğimi göstermemek adına yapıyorum.

Boş bir zamanınızda 2 kilo yufkayı alın, peynirli börek sarıp buzluğa atın.
Aynı şekilde pişmiş ya da hazırlanmış poğaça da atın.
Baharatlı patates püresi yapın, küçük poşetlere bölüp buzluğa atın zamanınız olduğunda.
Bu patatesleri çıkınca çanak şeklinde hazırlayıp,içine peynir-kaşar, ya da kıyma dolgusu koyarak servis edebilirsiniz.
Milföy çok kurtarıcı bir hamur, daima buzluğunuzda olsun.
Yine fırsat bulduğunuzda 2 kilo dolmalık biber alın, doldurup pişirin.
Fazlasını hemen buzluğa atın.
Misafir gelmeden 2 saat önce çıkarıp, bir tencereye az sıcak suyla koyun, üzerine de birazcık zeytinyağı.
Yeni pişmiş gibi oluyor.
Buzlukta daima kıymalı börek içi tutuyorum.
Evde yufka yoksa bile milföye sarıyorum, 20 dakikada oluyor.
Haşlanmış ve didiklenmiş tavuk göğsü koyun buzluğa.
Bunu iceberg ile salata yapın, içine turşu dilimleyin, mayonez de koyun.
5 dakika size harika bir salata oluyor.

Bunun gibi birçok şeyi önceden hazırlarsanız, misafir ağırlamanız çok kolaylaşacaktır.

X