• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Milletvekili Yemini Üzerine Planlananlar

Lambrusco

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
13 Temmuz 2010
3.692
437
0
- Yurtdışı
AK Parti’nin başkanlık modelini önerdiği yeni anayasa çalışmasında, yemin önerileri de netleşti.AK Parti, başkan, başkan yardımcısı, bakanlar ve milletvekilleri için aynı yemini öngörürken, mevcut Anayasa’daki “Atatürk ilke ve inkılapları, laik Cumhuriyet, Türk milleti önünde” ifadelerini kaldırdı.

BDP’nin de teklifini vermesi üzerine dün Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda partilerin yasama önerileri açıldı. Bir yemin önermeyen BDP, parlamenterlerin and içmesini istemedi. Diğer partilerin yemin teklifleri şöyle:

AK Parti: “İnsan haklarına, hukukun üstünlüğüne ve demokrasiye bağlı kalacağıma; devletin bağımsızlığını, ülkenin bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma mukaddesatım ve şerefim üzerine yemin ederim.”

Anayasa’da şu anki milletvekili yemini şöyle:
“Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik ve laik cumhuriyete ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma; toplumun huzur ve refahı, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasaya sadakattan ayrılmayacağıma; büyük Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine andiçerim.”

CHP: “Milletvekili sıfatıyla anayasaya sadakatten ayrılmayacağıma, Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını ve ülkenin bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma, insan haklarına dayanan demokratik ve laik cumhuriyet ilkelerine ve Atatürk devrimlerine bağlı kalacağıma milletvekili sıfatımdan kaynaklanan konum ve yetkilerimi kişisel çıkar ve yarar sağlamak amacıyla kullanmayacağıma, vatandaşların refah ve mutluluğu için çalışacağıma Türk Milleti önünde namusum ve şerefim üzerine ant içerim.”

MHP: (İnandıkları mukaddes kitap huzurunda) “Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik ve laik Cumhuriyete ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma; Anayasa’ya sadakatten ayrılmayacağıma; büyük Türk Milleti huzurunda, bütün mukeddasatım, namusuz ve şerefim üzerine yemin ederim.”

AK Parti laiklik ve Atatrk yeminden karyor - Hrriyet GNDEM

çok enterasan olan konu şu ki; dindar olduklarını ve ibadet ettiklerini hepimizin gözünün içine sokmalarına karşın (ki, ibadetin de gizli olanı makbul), mhp nin önerisine akpden hiç destek gelmedi. ne diyor mhp: "Kuran'a el basalım". ama akp kabul etmiyor. niye ki? Kuran'a el basınca, illaki doğruları söylemek zorunda kalacaklarından ve bu nedenle günaha girmekten mi korkuyorlar?

çok enterasan olan konu şu ki; dindar olduklarını ve ibadet ettiklerini hepimizin gözünün içine sokmalarına karşın (ki, ibadetin de gizli olanı makbul), mhp nin önerisine akpden hiç destek gelmedi. ne diyor mhp: "Kuran'a el basalım". ama akp kabul etmiyor. niye ki? Kuran'a el basınca, illaki doğruları söylemek zorunda kalacaklarından ve bu nedenle günaha girmekten mi korkuyorlar?

Haha :) Senin bakış açından hiç düşünmemiştim, yüksek ihtimal:) Ben diğer bir açıdan bunun normalleştirme sürecinin bir parçası olduğuna inanıyorum. Yani bu hükümetin öğrendiğimiz bir taktiği, önce ileri adım atar, laik imaj çizer, unutulunca bir geri atar, meclisten geçirir. O yüzden şu an bu konuyu gündeme getirme taraftarı değiller, bir de bakın işte AKP öyle aşırı dindar bir parti olsaydı, MHP'nin önerisini kabul ederdi, demek ki değilmiş diyeceklere bir müddet konuşma mutluluğu yaşatıyor, sonra zamanı gelince zaten istediklerini yapacaklarını bildikleri için...

bence mhp nin önerisi de yersiz ama akpnin çok dindar meclis üyeleri bu öneriye balıklama atlamalıydılar. yoksa akp "din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması gerektiğini mi" düşünüyor? :)))

bence mhp nin önerisi de yersiz ama akpnin çok dindar meclis üyeleri bu öneriye balıklama atlamalıydılar. yoksa akp "din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması gerektiğini mi" düşünüyor? :)))

''Din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması gerektiğini düşünselerdi LAİK lik ilkesini yeminin içeriğinden kaldırmaya çalışmazlardı.Artık ATATÜRK lafı bile rahatsız etmeyemi başladı bunları anlamadım.
Chp nin yemin metni gayet mantıklı geldi bana.

''Din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması gerektiğini düşünselerdi LAİK lik ilkesini yeminin içeriğinden kaldırmaya çalışmazlardı.Artık ATATÜRK lafı bile rahatsız etmeyemi başladı bunları anlamadım.
Chp nin yemin metni gayet mantıklı geldi bana.

zaten ben de öyle düşünmeyeceklerini bildiğim için ironi yaptım. yoksa din ve devlet işlerinin ayrılmasını düşünecek tiyniyette olmadıkları her hallerinden belli.

Back