KRONİK MİGRENLİ HASTALARA ‘TOKSİN’Lİ ÇÖZÜM
Yaz ve Ramazan, migren hastaları için zor geçen dönemlerin başında geliyor. Ramazanda değişen beslenme alışkanlıkları, uzun süre aç, susuz kalmak, parlak güneş ışınları migren ataklarını tetikleyebiliyor.
Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Sevda Dağcıoğlu, oruç tutacak kronik migren hastaları için önemli uyarılarda bulundu:
Türkiye Baş Ağrısı ve Migren Epidemiyolojisi Çalışması verilerine göre, kadınlarda migren yüzde 24.6, erkeklerde yüzde 8.5 oranlarında görülüyor. Yani her 4 kadın ve her 12 erkekten birinde migren var. Yine bu araştırmaya göre Türkiye’de 18-65 yaş arası erişkinlerde migren sıklığı yüzde 16.4. Ülkemizde 12 milyon migren hastası bulunuyor.
Açlık, susuzluk, lodos, uykusuzluk veya her zamankinden fazla uyumak, bazı yiyecekler ve kadınların yaşadığı hormonal değişiklikler atakların nedenleri arasında.
Kronik migren atağı; zonklayıcı, yaşam kalitesini düşüren, çoğu zaman bulantı, kusma, ışığa veya sese karşı aşırı hassasiyetle birlikte geliyor. Oruç tutan kronik migren hastalarında bu ataklar daha fazla soruna neden olabiliyor. Özellikle uzun süren açlık ve susuzluk migreni tetikleyebiliyor.
Kronik migren hastaları da iftar ve sahurda bazı yiyecek ve içeceklerden uzak durarak, koruyucu tedavi yöntemlerini tercih ederek migren ataklarını kontrol altına alabilir ve ağrısız bir ay geçirebilirler.
Oruç tutmak isteyenlere toksinli çözüm
Oruç tutmak isteyen ancak atak korkusu yaşayan kronik migren hastalarına ‘Botulinum Toksin A’ uygulaması yaptırmalarını öneriyoruz. Araştırmalar üç aydan fazla süre boyunca, ayda 15 ya da daha fazla gün, kronik migren ağrıcı çekenlerin botoks’tan cevap alabileceğini gösteriyor.
Botoks; migren tedavisinde alın, şakaklar, ense ve boyun bölgelerinde belirli noktalara uygulanıyor. Etkisi 6 ay sürüyor.
Bol sıvı tüketin, uykusuz kalmayın
Oruç öncesi bol sıvı tüketilmeli, uykusuz kalmamalıdır. Kafein kesilmesine bağlı başağrısı tetiklenmesine karşı sahurda güçlü kafein etkisi olan bir bardak kahve ile kesilme sıkıntısını yok edebilirler.
Glisemik indeksi düşük gıdalar tüketerek baş ağrısından korunulabilirsiniz. Az yağlı yoğurt ve süt, çavdar, buğday, bezelye, havuç, patlıcan, brokoli, karnabahar, lahana, mantar, domates, biber, marul, yeşil fasulye, kiraz, erik, greyfurt, şeftali, elma, armut, kuru kayısı yiyebilirsiniz.
Sabıkalı gıdalardan uzak durun
Sosis, salam, sucuk, janbon gibi şarküteri ürünleri, cips, ısıtmaya hazır yiyecekler, alkol, sigara pasta, kurabiye, hamur işleri, beyaz pirinç, beyaz ekmek, kavun, patates, dondurmadan uzak durun. Muz, peynir, çikolata, soğan, fıstık ezmesi, sirke gibi besinleri tüketmeyin.
Oruç tutarken dikkat edilmesi gerekenler:
1-Dengeli beslenin Her öğüne protein içeren besinler (balık, kefir, az yağlı yoğurt, yumurta, brokoli, havuç, bezelye, elma) ekleyin
2-Dondurma, buzlu yiyecekler, tuz tüketmeyin
3-Aspartam içeren tatlandırıcılar veya tiramin içeren (alkol, muz, peynir, çikolata, soğan, fıstık ezmesi, sirke) besinlerden uzak durun.
4-İiftar ve sahurda lifli gıdalar tüketmeye özen gösterin.
5-İftar sahur arasında en az 2 litre sıvı tüketin. Su içmek istemediğinizde soda, limonata veya ayran da iyi bir seçenektir.
6- Sık aralıklarla az az beslenin. İftar ve sahur arasında 4 öğün yapın.
7- Sıcak havalarda dışarıda dolaşmayın.
8- Baş ağrıları için gerektiğinde hekim tavsiyesi ile uzun etkili ağrı kesiciler kullanın.
9-Eğer ataklar sık ve şiddetliyse, tedavilere cevap vermiyorsa botoks yaptırılabilir.
Kaynak:iyinin peşinde