Doğum kontrol hapları ve migren ilişkisi
Doğum kontrol ilaçları (oral kontraseptifler), hormon içeren ilaçlardır. Genellikle östrojen ve progesteron birlikte bulunur. Fakat sadece progesteron içeren doğum kontrol ilaçları da vardır. Bu ilaçlar beyindeki hipofiz bezini etkileyerek, overlerde her ay oluşturulan yumurtanın serbest bırakılmasını engellerler. Yumurtlama (ovulasyon) olmaması, gebelik olmaması anlamına gelir. Düzenli kullanımla, doğum kontrol ilaçları gebeliği yüzde 99 engeller.
Migren, doğum kontrol ilacı alan bayanlarda yüzde 40 gibi yüksek oranlarda görülebilmektedir. Doğum kontrol ilaçları, östrojen seviyelerini 4 kat azaltmaktadır. Bu östrojen çekilişinin migreni tetiklediği veya artırdığı düşünülmektedir...
Eski kombine doğum kontrol ilaçları migrenin sıklık ve şiddetini farklı etkilemektedir. Bazı hastalar düzelmekte, bazıları ise kötüleşmektedir. Bazı kadınlarda ise ilk migren ağrısını başlatmaktadırlar. Daha yeni doğum kontrol ilaçlarında ise baş ağrıları oldukça az olmaktadır.
Ne yapmalı?
Eğer oral kontraseptif ilaç alınırken migren kötüleşmişse veya ilk kez habercili bir migren atağı yaşanmışsa, doğum kontrol ilacı kesilmelidir.
Hastada tanısı konulmuş 72 saatten daha uzun süren migren krizleri oluyorsa, daha önce tanısı konulmuş haberci bulgularla başlayan migren krizleri varsa ve migren tedavisi için ergotamin içeren ilaçlar kullanılıyorsa doğum kontrol ilacı kullanılmamalıdır.
Doğum kontrol ilacı kullanan kadınlarda görülen migren tedavisi, adet döneminde olan migren tedavisi ile benzerlik gösterir. Doğum kontrol ilaçları, adet dönemini daha düzenli hale getirdiği için, bu durumlarda adet zamanından birkaç gün önce başlanacak koruyucu bir tedavi daha etkili olacaktır. Eğer her zaman kullanılan migren ilaçları etkili olmaz ise veya yan etkileri hasta tarafından tolere edilemez ise, doğum kontrol ilaçları kesilmeli ve alternatif bir doğum kontrol yöntemine geçilmelidir. Ağızdan alınmayan deriye veya vajinaya yerleştirilen, küçük miktarda östrojen ve progesteron içeren bazı yeni doğum kontrol usulleri denenebilir. Bunlar doğum kontrol ilaçlarıyla olan baş ağrısını azaltmada faydalı olabilir.
Migren, doğum kontrol ilaçları kesildikten hemen sonra kaybolabilir veya iyilik 6 ay ile bir yıl arası bir zamana kadar uzayabilir. Migreni olan bir hastada, doğum kontrol ilacı alırken migren sıklığı artarsa veya koruyucu tedaviler migren için yetersiz kalırsa, doğum kontrol ilaçları kesilmelidir. (doktorunuza danışarak)
Alıntıdır
http://www.bizimsaglik.com/c/ho.asp?id=4742