ay çok geçmiş olsun canım. Ben doktora gitmedim ama benimde başım ağırınca gözlerim görmüyor, bazen beynimden kurşun yemiş gibi yerimden fırlıyorum acaba bendedemi var yaa... Bu ağrı her olduğunda apranax alıyorum o bir süre sonra geçiriyor...
Migreni tetikleyen gıdalar
250 gıdayı inceleyip migreni tetikleyen gıdaları belirlediler.
Türkiye Nörolojik Bilimler Vakfı Başkanı Prof.Dr. Mustafa Ertaş, Türkiye olarak dünyada ilk kez yaptıkları bir çalışmayla 250 gıdayı incelediklerini ve migreni tetikleyen gıdaları belirlediklerini söyledi.
Ertaş, çalışmanın sonuçlarıyla ilgili şunları anlattı:
"Örneğin peynir, deniz ürünleri ve baklagillerin insanlarda baş ağrısını tetiklediğini bulduk. Tabi insandan insana bu durum değişiyor. Kimi insanın inek sütü içtiğinde, kimi insanın, tuz yediğinde migreni tetikleniyor. Bunu tespit edebilmek için artık gıda testi uyguluyoruz. Bu testle kişinin gıdalara olan duyarlılığını buluyoruz ve o yiyeceklerden kişiyi uzak tutuyoruz. Migren ağrısı başlamaya yakın kişide tatlı yeme isteği doğurur ve kişi çikolata ya da diğer tatlı türlerinden yer. Birkaç saat sonra ise başı ağrımaya başlar. Bu da sanki çikolata, tatlı, migreni tetikliyormuş izlenimi yaratır. Oysa bu doğru değil."
alıntıdır.
Migrenin başlamasına sebep olabilen başlıca faktörler;
Stres
Hormonal Değişiklikler: Migrenli kadınların büyük bir kısmında ataklar adet döneminde sıklaşır ve şiddetleri artar. Bazı kadınlarda ise migren krizleri sadece adet dönemlerinde olur.
Beslenme ve Bazı İlaçlar: Çeşitli yiyecekler (eski peynir, çerez, çikolata, tütsülenmiş ya da salamura balık/et), içecekler (kırmızı şarap gibi), çeşitli katkı maddeleri içeren yiyecekler (Sodyum nitrit; sosis, salam, işlenmiş etler. Monosodyum glutamat; çin yemekleri ve birçok restoran yemekleri. Aspartam; sakızlar, diyet içecekler. Tiramin; eski peynir, bakla, salamura edilmiş veya işlenmiş yiyecekler), çeşitli ilaçlar (doğum kontrol hapı gibi) ağrıyı tetikleyebilir.
Uyku: Fazla uyku ve uykusuzluk migren krizini başlatabilir.
İklim Değişiklikleri: Bazı migren hastaları iklim ve hava değişikliklerinden etkilenebilirler.
Kokular: Bazı ağır kokular migreni provoke edebilir, bu durumlardan kaçınılmalıdır.
Bu da başka bir alıntıdır. Gıda konusunda biraz farklı ifadeler (çikolata konusunda) yer alıyor, ama ben bu 2 haberi de sizle paylaşmak istedim.
Bu arada;
*Eczanelerde migrenin hemen başlangıcında uygulayabileceğin migren bantları var, ama sen çok şiddetli bir ağrıdan bahsediyorsun işe yaramayabilir.
*Bir de hiçbir tedaviye yanıt vermeyen migrene cerrahi yöntemle de çözüm getirilebiliyor, bu ameliyatı olmanın kriterleri nelerdir, hangi koşullarda ve yaş aralığında uygundur, onu bilemiyorum ama bu yöntem de mevcut, bu konuda istersen beyin cerrahına danış.
Ayrıca sana bir sorum olacak canım:
Nöroloğa gittin mi? Sana belli bir ilaç reçetelendi mi?O işe yaramıyorsa tekrar başvurdun mu?
Çok geçmiş olsuna.s.
canım öncelikle geçmiş olsun, bende migren hastasıyım ve 15 yıldır çekiyorum bu illeti. arkadaşlarında dedikleri gibi yiyeceklerime ve strese dikkat ederek kriz sürelerini uzatmaya çalışıyorum az da olsa faydası var. geçen aylarda yurt dışından bir haber dikkatimi çekmişti, migrenin kesin tedavisi bulundu diye. bildiği kadarıyla malesef türkiyede uygulanmaya başlanmamış henüz. tedavi şöyle; kulak arkası, göz-kaş-burun birleşimindeki nokta ve kulak yanında saçların başladığı bölgeye lazerle müdahale ediliyor buradaki damarlarda bulunan sinirler alınıyor böylelikle migrendeki acı hissini alıyorlar. İnşallah tez zamanda türkiyede de uygulanmaya başlarda bizde rahatlarız.
ölüm istemek zulum istemektir canım, lütfen şükret
düşün migren değil de çok başka hastalıgın olsaydı?
Allah korusun sakat olsaydın hiç bi işini tek başına göremiyo olsaydın o zaman ne hissederdin?
ben de migren hastasiyim
öyle ki su son zamanlarda adet sancımla beraber yakalıyo hep beni
tek basına adet sancısı bile bayilma raddesine getiriyoken ikisine birlikte katlanmak zorundayım arti ilaç da kullanamıyorum kolay kolay bünyem kabul etmiyo
ama buna da şükür, elim kolum tutuyo başka bi problemim yok
ayrıca butun bu cekilen acilar günahlarımızdan da arinmamizi saglıyomuş
tedavisi konusunda kesin bir teknolojik gelişme söz konusu değil
fakat akupunkturun buyuk olcude migreni tedavi ettigini soyluyorlar
sayet imkanın varsa dene derim. kaydirigubbakcemile5
Bu yazıyı okuyunca inan ilk öncelikle isyan etmene üzüldüm.Henüz 18 yaşındayım.Migren hastasıyım.15 yaşından beri bu ağrıyı çekiyorum.Duyanlar bu yaşta ne migreni diyorlar.Bu ağrı beni öldürüyor.Bazen kafamı duvarlara vuruyorum.Derslerim aksıyor.Ne yapacağımı şaşırdım.ölene kadar bu sancıyı çekecek miyim ben.Bu lanet olası hastalığın bi çaresi yok mu? hele o ağrıdan önce gözlerimin önünde oluşan çizgilerden nefret ediorum..senağlamabu konuda bilgisi olan herkesden yardım istiorum
Bu yazıyı okuyunca inan ilk öncelikle isyan etmene üzüldüm.
Haklısın sıkıntılar kolay değildir güzelim .Migren zor gerçekten yaşayan anlar ama yinede neler var hayatta.
Henüz çok gençsin sabırlı olman lazım,başka türlü çok zor bir hastalığında olabilirdi.
Gençliğine sığınarak önce bunları belirtmek istedim,umarım kırmamışımdır.
Öncelikle yapman gereken bir uzmana giderek gereken teşhisin konulup,ilaçlarını kullanmandır.Henüz senin teşhisin konmamış
,BenİM lise yıllarımda başlamıştı hala devam ediyor.Öğrencilik hayatımda olsun çalışma hayatımda olsun özel hayatta olsun çok zorlamıştır beni.Yinede Allah beterinden esirgesin diyorum
Migrenin yaşı yoktur.Genetik oluyor genelde,benim anneannemde var.
Üstelik kızım 10 yaşında ,2 yıldır çocuk migreni var.Onun adına üzülüyorum tabiki.
Geçmiş olsun , bir an önce bir nörologa görünmeni öneriyorum.
Sevgiler....
tşk edioruma.s.nöroloğa henüz gitmedim..3 yıldır çekiorum bu ağrıyı..bi gün yine aynı şekilde oldu..önce gözlerde tuhaflıklar 15 dk sonra şiddetli baş ağrısı anneme dayanamıorum bi dr a götürün dedim..sağlık ocağına götürdüler tansiyonum mu düştü acaba die..dr a anlattım büyük ihtimalle migren dedi..ama gerekli tetkikleri yapmadan bu teşhis ne kadar doğrudur bilmiyorum..o zaman bi ağrı kesici yazmıştı..pek işe yaradığını söyleyemem..int.ten araştırdım büyük ihtimalle migrendir..çünkü adet dönemlerinin öncesi ya da sonrası olan bi ağrı bendeki de..sanırım en kısa zamanda bi nöroloğa görünmek en mantıklısı
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?