- 16 Ağustos 2010
- 292.914
- 602.609
- 43
Midenizin grip olduğunu daha önce duymadıysanız işte size bir ilk! Sık sık karşılaşılan ve halk arasında mide üşütmesi olarak bilinen bir hastalık olan gastroenterit, bir anlamda midenin grip olması durumudur .
Hemen herkesi etkileyebilen bu hastalık bulaşıcı özellik taşımaktadır, bu nedenle de önce kaynağı belirlenmeli, dikkatli olunmalı ve tedavi yolları en kısa sürede denenmelidir. Yoksa ucu dehidrasyona* kadar dayanabilir .
Mide Üşütmesi Nedenleri Nelerdir?
1) Mide üşütmesinin birinci nedeni fazla soğuk yiyecek ya da içeceklerin tüketilmesidir. Vücudun alışık olduğu belli bir ısısı vardır. Bu ısıdan farklı olarak fazla soğuk yiyeceklerin mideye ani girişi mideyi şoka uğratır. Bu durum ise mide üşütmesine neden olur.
2) Hastalığın oluş nedenleri arasında tüketim tarihi geçmiş yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi bulunmaktadır. Tüketim tarihi geçmiş hatta bu tarihin yakın olduğu yiyecekler içlerinde hemen virüs ve bakteri üretmeye başlar. Bunun sonucu olarak ilk aşamada mide daha sonra da bağırsaklar olumsuz şekilde etkilenir .
3) Hastalığın başka bir nedeni de vücudun direnç kaybetmesidir. Direncini kaybetmiş bir vücut hastalıklara açıktır. Mide de hastalıklardan en kolay etkilenen organ olarak bu hastalığa çabucak yakalanır .
Vücudun direnç kaybetmesi sonunda virüs ve bakteriler saldırıya geçerek mideyi hasta eder. Bu hastalığa neden olan en yaygın virüs “norovirüs ve rota” virüsüdür.
Mide Üşütmesinin Belirtileri Nelerdir?
Mide üşütmesi olarak bilinen gastroenteritin gözlemlenen en yaygın belirtisi mide yanmasıdır. Mide yanması aslında mide asidinin yemek borusuna doğru kaçamak yapması sonucunda yemek borusundan başlayıp gırtlağa doğru hissedilen yoğun bir ekşime durumudur. Özellikle virüslerin mide üzerinde oluşturduğu etkiyle mide yanması hissi ortaya çıkar.
Mide yanmasının varlığı, beraberinde mideden ağza doğru ekşimsi ya da acımsı suların gelmesini de doğurur. Genelde bu hastalıkta iki belirti de birbirini tamamlar. Yani birinin olması, diğerinin de olması anlamına gelir.
Mide üşütmesinde ortaya çıkan bir başka şikayet de yoğun olarak hissedilen karın ağrılarıdır. Sadece karın bölgesini değil aynı zamanda kasık bölgesini de saran bir ağrı hissedilir. Genelde şiddetli ve katlanılamaz bir ağrı olarak tarif edilir.
Herkeste ortak olarak gözlenen bir durum olmamakla birlikte çoğu hastada mide bulantısını takip eden kusma isteği oluşmaktadır.
Mide üşütmesi, adından anlaşıldığı üzere direkt mideyle ilgili bir hastalıktır ve mide bu hastalıktan olumsuz etkilenmektedir. Mide, yenen yiyecekler nedeniyle rahatsızlık duyduğundan kişide yoğun bir iştahsızlık kendini gösterir. Yemek yeme isteği tamamen ortadan kalkar, hasta bütün gün ağzına lokma koymak istemez.
İştahsızlık beraberinde otomatik olarak halsizliği getirir. Çünkü yemek yiyemeyen insan yeterli enerjiden mahrum kalır ve halsizleşerek bitkin düşer.
Mide bölgesinde kramplar, her hastada gözlenmemekle beraber genel bir belirti olarak kabul edilmektedir.
Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte ağız kokusu da mide üşütmesinin belirtileri arasında bulunmaktadır. Bunun nedeni mide yanmasından kaynaklı mide kaynaması ve ağza acı suların gelmesi olabileceği gibi iştahsızlıktan dolayı uzun saatler boyu yemek yiyememek de olabilir.
Mide üşütmesinde mide ve bağırsaklar olumsuz etkilenmektedir. Bu nedenle mide üşütmesinin ileri aşamasında hastada ishal durumu da gözlemlenir.
Dehidrasyon Nedir?
Dehidrasyon, vücudun çok fazla sıvı kaybetmesi anlamına gelmektedir. Vücudumuz işleyişini tam olarak yerine getirebilmek için suya ihtiyaç duyar. Eğer vücut, aldığı sudan daha fazlasını kaybeder ve bu kaybı yerine koyamazsa dehidrasyon durumu ortaya çıkar.
Dehidrasyon Belirtileri Nelerdir?
- Çok fazla susama, su içme isteği
- İdrarın çok koyu renkte olması, çok seyrek olarak idrar yapma ya da ileri boyutlarda idrar yapamama
- Göz kapaklarının çökük bir görüntü alması
- Kalp atışlarında ciddi bir yavaşlamanın oluşması
- İleri boyutlarda sanrılar görme, anlamsız şeyler söyleme, sayıklama
Sıvı Tüketimi
Mide üşütmesinde vücudun tekrar eski dengelerine kavuşması büyük önem taşır. Bu noktada da sıvı tüketimi ön plana çıkar. Sıvı olarak suyun tüketilmesi son derece önemlidir. Ancak hastalık anında suya ek olarak ılık bitki çayları, maden sodası, açık çay da tüketilebilir. Bu sayede hem hastalığın ilerlemesi engellenmiş olur hem de dehidrasyon durumunun ortaya çıkışı önlenir.
Dinlenme
Mide üşütmesi tedavisinde öne çıkan başka bir tedavi şekli de vücudun bol bol dinlenmesidir. Bu sayede toparlanma süreci hızlanmış olur. Yeterli ve kaliteli uykuya ek olarak günlük faaliyetlerin sınırlandırılması virüs ve bakterilerle savaşta büyük bir artıdır. Hatta mümkünse bütün bir gün yataktan çıkmamayı denemelisiniz.
Beslenme
Hastalığın tedavi sürecinde hasta, yiyecek ve içeceklerine dikkat etmelidir. Zaten iştahsızlık durumu olduğundan mideyi yormayan, mideye ağır gelmeyen yiyeceklerin tercih edilmesi önem kazanmaktadır. Kızarmış ve soslu yiyecekler, süt, baharatlı yiyecekler ve işlenmiş gıdalar bu dönemde uzak durulması gereken yiyeceklerin başında gelmektedir. Kızarmış ekmek ve kraker, muz, elma, pirinç ve yağlı olmayan çorbalarla beslenmeye çalışmak en doğrusudur. Muz özellikle ishal durumunda bağırsak hareketliliğini kontrol edeceği için ekstra önemlidir..
Evde Uygulanacak Doğal Yöntemler
Nane Limon Çayı
Mide üşütmesinde mide büyük bir baskı altındadır ve biraz rahatlamaya ihtiyacı vardır. Bu rahatlama için nane limon çayı birebirdir. Mide bulantılarında da sıkça kullandığımız bu çay sayesinde mide hem rahatlayacak hem de hızlı bir iyileşme sürecine girecektir.
İhtiyacınız Olan Malzemeler:
- 1 tutam kuru ya da taze nane
- 1 adet limon
- 1 bardak su
Zencefil Çayı
Zencefille hazırlanan çay da tıpkı nane limon çayı gibi mideyi rahatlatmaya yardımcıdır. Ayrıca antiviral ve anti bakteriyel özelliği sayesinde tedavi sürecini hızlandırmaktadır.
İhtiyacınız Olan Malzemeler:
- 4-5 adet zencefil
- Yarım limon
- 1 bardak su
İlaç Kullanımı
Mide üşütmesinde ilaçların da etkisi vardır. Ancak ilaç kullanımına başlamadan önce hastalığın kaynağının net şekilde belirlenmesi gerekir. Çünkü bakteri kaynaklı mide üşütmesinde ilaçlar etkili ve yararlıyken, soğuk yiyecek tüketiminden kaynaklı mide üşütmesinde ilaç kullanmanın bir artısı yoktur.
Bakteri kaynaklı mide üşütmesinde antibiyotik kullanılabilir. Ancak ilaç kullanımı mutlaka doktor kontrolünde olmalıdır.
Kaynak: belirtileri nelerdir