MİDE ŞİŞKİNLİĞİ NASIL GİDERİLİR?
Karnınızın patlayacakmış gibi şiştiğini hissettiğinizde şişkinliği gidermek için bir çok yol vardır. Daha rahat bir şeyler giyme ya da kemerinizi biraz açma isteği duyduğunuzda bunun tek sebebi çok fazla yemek yemeniz olmayabilir.
Eğer gazlı içecekler ya da gaz yapabilecek yiyecekler yediyseniz midenizdeki şişkinliği sebebi gaz olabilir.
Neden midede gaz oluşur?
Yemek yerken, sakız çiğnerken ya da şeker emerken hava yutabilirsiniz. Bu da midede gaz oluşmasına neden olur.
Bazı besinleri yedikten sonra sindirilirken gaz oluşur. Yapay tatlandırıcılar, ekmek - makarna gibi karbonhidratlar, meyvelerdeki şeker, baklagiller ya da süt ürünleri bunlara örnek olabilir.
Normalde gün içinde on - yirmi beş defa arasında gaz çıkarmak olan kabul edilir. Bundan daha az olduğu durumlarda midede şişkinlik oluşabilir. Eğer midede gaz oluşumunu tetikleyen bir hastalığınız yoksa öğünlerinizdeki besinleri ve yemek yeme sıklığını düzenleyerek gaz oluşumunun büyük ölçüde önüne geçebilirsiniz.
Mide şişkinliği nasıl giderilir?
Gün içindeki öğün sayınızı artırın. Bir defada yüklüce yemek yerine küçük ve sık aralıklarla yemek yiyin. Yemek yerken daha fazla çiğnemeye özen gösterin. Sofradayken dik bir pozisyonda oturun. Karbonhidrat içeren meşrubatları daha az tüketin.
Yağlı yiyecekler sindirimi zorlaştırıp gaz oluşumunu tetiklediğinden uzak durmaya çalışın. Bağırsaklarınızın daha iyi çalışması için her gün egzersizler yapın. Gazı artıran yiyecekleri daha az tüketin.
Gaz oluşumunu artıran besinler neler?
Patates, mısır, yulaf, arpa ve buğday gibi tam tahıllar. Süt, yoğurt ya da peynir gibi süt ürünleri. Kurutulmuş meyveler, armut, elma ya da şeftali. Kabuklu yemişler, mercimek, bezelye gibi baklagiller. Brokoli, brüksel lahanası, kabak, karnabahar ya da soğan gibi sebzeler.
Tüm bunlara dikkat ettiğinizde midedeki gaz oluşumu optimum seviyeye inecek ve midedeki şişkinlik de gidecektir. Eğer hala devam eden kronik bir şişkinlik durumunuz varsa bir doktora danışmalısınız.
ALINTI