• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Metabolizmayı hızlandırmanın yolları

  • Konu Sahibi Konu Sahibi Caddy
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi

Caddy

Guru
Pro Üye
28 Mart 2012
8.170
2.004
448
Kocaeli
Her bireyin yediklerini yakma enerjisiyle bedenin kullandığı miktar birbirinden farklı. Tıpkı aynı model bir arabanın 1200-1400-1600 veya 1800 motor gücüne sahip olması gibi. Arabanın iç dizaynı, dış yapısı, rengi, üretim yılı, her şeyi aynı olabilir ama motor gücü farklıdır. İşte aynı yaş, aynı boy, aynı cinsiyette benzer yaşam şekline sahip iki kişinin aynı yemekleri yemelerine rağmen birinin kilo alması, diğerininse hep formda olması gibi. Muhtemelen A kişisinin vücudu günlük 1600 kalori yakıyor, B kişisiyse sadece 1200. Bu durumda A kişisi daha formda yaşıyor hatta daha şanslı diyebiliriz.

Kaderinizi değiştirin
Peki bu şans doğuştan mı gelir, değişemez mi? Doğuştan metabolizması hızlı olan çok şanslı bir grup olmakla birlikte düşük metabolik hıza sahip olmak kaderiniz değil. Metabolizmanızı hızlandırmanız mümkün. Nasıl mı?

İşte yapmanız gerekenler:

Kas yapın: Kas kütleniz ne kadar fazlaysa, yağ yakma kapasitesi ve yediklerinizi yakma hızınız o kadar iyi olur. Kasları yağı yakan fabrika gibi düşünüyoruz ve bu fabrikaya ne kadar çok işçi alabilirseniz o kadar çok yağ yakma gerçekleşiyor. Bu durumda kas kuvvetini artıran egzersizlere ihtiyacınız var.

Yeşil çay için: Bazı araştırmacılara göre, günde 4-5 fincan içilen şekersiz yeşil çayın metabolik hızı artırmaya yönelik etkisi var. Yüksek tansiyon veya hipertiroidiniz yoksa, hemen denemeye başlayabilirsiniz.

Şok diyetlerden uzak durun: Hızlı kilo vermek uğruna uzun süreli yapılan şok diyetler, özellikle de yüksek proteinli ve çok düşük kalorili olanları, vücuttan kas ve su kaybına sebep oluyor. Kas azalınca metabolizma hızınız düşüyor.

Bol su tüketin: Metabolizmanızın doğru ve verimli şekilde çalışması, yediklerinizin sistemli şekilde yakılıp oluşan atıkların atılabilmesi için vücudumuzun en büyük yardımcısı su.

Baharatları artırın: Baharatların ve bitki köklerinin metabolizmayı yüzde 1-2 de olsa etkileyebileceği belirtiliyor. Yemeklerde bol baharat kullanarak, hem tuzu azaltın hem de yağı düşük tutup baharatla lezzeti dengelemeye çalışın.

Öğün sıklığını artırın: Besin seçimlerinizde kalori veya protein hesabı yapmak, tek başına doğru değil. İhtiyacınız olan besinleri gün içinde bölerek yediğinizde 3 ana öğün ve 3 doğru ara öğünle, vücudunuzun daha fazla enerji harcamasını sağlayabilirsiniz. En önemli kural her öğünde protein olması ama bu kural karbonhidrattan vazgeçmek anlamına gelmiyor. Etler ana öğünler için iyi seçim olmakla birlikte ara öğünler için süt, yoğurt, badem, peynir, ayran, ceviz, fındık da iyi protein kaynaklarıdır.

İçecekleri kontrol edin: Aldığınız her kalorinin fazlası yağ olarak depolanır. Vücutta yağ arttıkça metabolizma hızınız yavaşlar. Kalorileri sadece yemekle almadığımızı unutmayın. Sıvı kalorilerin daha hızlı emilip daha hızlı yağa dönüşme etkisi var. Özellikle alkollü ve şekerli içeceklere dikkat edin.

Egzersiz düzeni oturtun: Hızlı bir metabolizma için kas kütlesini artıran egzersizin önemli olduğunu söylemiştim ancak aynı zamanda vücut yağını azaltabilmek de çok önemli. Bunun için yürüyüş, yüzme, bisiklet gibi yağ yakmayı başlatan tarzda egzersizlere yönelin. Doğru yağ yakıp, nabzınızı yaşınıza göre hesaplamak için internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

pudra
 
Back