Meslek seçimimle ilgili kafamdaki sorular lütfen yardımcı olur musunuz?

moonlight_mj4ewr

Evlâd-ı Osmanlı
Kayıtlı Üye
8 Ocak 2012
849
14
Merhabalar en önemli derdimle sizinleyim yine :) İnşallah yardımcı olursunuz çok ihtiyacım var çünkü :)

Ben bu yıl lise sonum yunan vatandaşıyım, müslümanım ve türküm (batı trakya türk azınlığındanım).

Türk lisesinde okuyorum ve inşallah Türkiyede üniversite okumak istiyorum En Büyük TÜRKİYE

Bu batık ülkede (Yunanistanda) zaten kimsenin umudu yok, başarı oranında büyük düşüş var herkes "üni nasıl okurum, okusam ne iş yaparım ülke battı zaten" şeklinde düşündüğü için.

Ben de öyle düşünüyorum zaten. Ve üniler grev yapıyorlar, ders işlenmiyor. :/

Neyse gelelim derdime. Bölüm seçimimle ilgili sorularım var :)

Öncelikle istediğim bölümler;

İlahiyat fakültesi, Türk dili ve Edebiyatı veya düşük düzeyde istediğim matematik öğretmenliği. (Şu an bunlar ama en içime sinen EDEBİYAT.)

Ancak bunlardan birini kazandım ve bitirdim diyelim.
Sorularım var.

1) Hangi işleri yapabilirim yani nerelerde çalışabilirim?
(Pat diye atanamayacağım için. Bu bölümler hangi iş imkanlarını sağlayabilir okul öğretmenliği haricinde?)

2) Baska bir ülkede çalışabilir miyim? Avrupa ülkelerinde mesela, eğer olursa ne iş yapabilirim?
(Yunanistanda çalışacağım büyük ihtimal ama maaşlar dibe vurdu, 30 yıl da düzelmez gibi. Burada yaşamak çok zor kurtulmalıyım burdan diye düşünmekteyim, yine de kısmet işi bu.)

3) Bu bağlantısız diğerleriyle ama yine de sormak istedim.
Yunancam da iyi ama belgem yok, eğer belge alsam sınavlara girip, yunanca bildiğime dair, bunun TÜRKİYE'de bana bir faydası olur mu?
(Pek sanmıyorum ama yine de bilen vardır diye sormak istedim.)

Şimdilik sorularım bunlar. Hiçbirşey kafamda netlik kazanmadı, o yüzden bilgi toplamaya çalışıyorum en doğru kararı verebilmek için.
Vakit ayırıp okuyanlara çok teşekkür ediyorum. :KK16:

Merhabalar en önemli derdimle sizinleyim yine :) İnşallah yardımcı olursunuz çok ihtiyacım var çünkü :)

Ben bu yıl lise sonum yunan vatandaşıyım, müslümanım ve türküm (batı trakya türk azınlığındanım).

Türk lisesinde okuyorum ve inşallah Türkiyede üniversite okumak istiyorum En Büyük TÜRKİYE

Bu batık ülkede (Yunanistanda) zaten kimsenin umudu yok, başarı oranında büyük düşüş var herkes "üni nasıl okurum, okusam ne iş yaparım ülke battı zaten" şeklinde düşündüğü için.

Ben de öyle düşünüyorum zaten. Ve üniler grev yapıyorlar, ders işlenmiyor. :/

Neyse gelelim derdime. Bölüm seçimimle ilgili sorularım var :)

Öncelikle istediğim bölümler;

İlahiyat fakültesi, Türk dili ve Edebiyatı veya düşük düzeyde istediğim matematik öğretmenliği. (Şu an bunlar ama en içime sinen EDEBİYAT.)

Ancak bunlardan birini kazandım ve bitirdim diyelim.
Sorularım var.

1) Hangi işleri yapabilirim yani nerelerde çalışabilirim?
(Pat diye atanamayacağım için. Bu bölümler hangi iş imkanlarını sağlayabilir okul öğretmenliği haricinde?)

2) Baska bir ülkede çalışabilir miyim? Avrupa ülkelerinde mesela, eğer olursa ne iş yapabilirim?
(Yunanistanda çalışacağım büyük ihtimal ama maaşlar dibe vurdu, 30 yıl da düzelmez gibi. Burada yaşamak çok zor kurtulmalıyım burdan diye düşünmekteyim, yine de kısmet işi bu.)

3) Bu bağlantısız diğerleriyle ama yine de sormak istedim.
Yunancam da iyi ama belgem yok, eğer belge alsam sınavlara girip, yunanca bildiğime dair, bunun TÜRKİYE'de bana bir faydası olur mu?
(Pek sanmıyorum ama yine de bilen vardır diye sormak istedim.)

Şimdilik sorularım bunlar. Hiçbirşey kafamda netlik kazanmadı, o yüzden bilgi toplamaya çalışıyorum en doğru kararı verebilmek için.
Vakit ayırıp okuyanlara çok teşekkür ediyorum. :KK16:

1-Türk dili ve edebiyatından o kadar mezun var ki bir 30 yıl yeter herhalde fen-edebiyat tükendi artık
Özellikle ilahiytaın önü açık son zamanlarda
Matematik öğretmenliğini önerebilirm kpss ataman olmasa bile ki elbet olur bunun harici dershane ve bununla birlikte kendini kanıtlayıp özel dersten kazanırsın 1000 üzerinde kazananlar var sadece özel dersten

2-Başka ülkelerde çalışmak kendinizi geliştirmenize bağlı tabii..Yabancı dil ,erasmusla öğrenci olarak gidip çalışıp başarılı olup orada kalabilirsin

3-Yunanca bir dönem ben kursa gitmiştim.Belki turizim acenetsinde çalşıabilirsin turistler için ama yunan halkının turist olcak hali kaldı mı bilemiyorum üzülüyoruz ülkenin durumuna

Umarım umduğunuz gibi olur ..Bol şanslar

1-Türk dili ve edebiyatından o kadar mezun var ki bir 30 yıl yeter herhalde fen-edebiyat tükendi artık
Özellikle ilahiytaın önü açık son zamanlarda
Matematik öğretmenliğini önerebilirm kpss ataman olmasa bile ki elbet olur bunun harici dershane ve bununla birlikte kendini kanıtlayıp özel dersten kazanırsın 1000 üzerinde kazananlar var sadece özel dersten

2-Başka ülkelerde çalışmak kendinizi geliştirmenize bağlı tabii..Yabancı dil ,erasmusla öğrenci olarak gidip çalışıp başarılı olup orada kalabilirsin

3-Yunanca bir dönem ben kursa gitmiştim.Belki turizim acenetsinde çalşıabilirsin turistler için ama yunan halkının turist olcak hali kaldı mı bilemiyorum üzülüyoruz ülkenin durumuna

Umarım umduğunuz gibi olur ..Bol şanslar

Çok teşekkür ederim yorumunuz için. Edebiyatı seviyordum aslında ama olmayacak galiba :/ annem de ilahiyat okumamı istiyor ama okulumuzdan kontenjan var mı bilmiyorum. Sözelim daha iyi aslında :KK43: matematiğim de fena değil. :)
Yeni bölümler bulmam gerek sanırım...
Üzülmeyin yunan halkı bunu kendi eliyle devleti soyarak hazırladı, biz hep daha yoksulduk şimdi zor gelmiyor kriz. Ama onlar yattığı yerden almaya, devleti soymaya o kadar alışmışki, şimdi sürünüyorlar.. Gerçi vergiler yine bize girdi ama neyse uzatmıyım bu dava bitmez :KK70:
Çok sağolun tekrar :KK16:

Rica ederim o zaman sizin için ilahyat makul olacaktır artık mezunlar için meslek dalları olsun istihdam genişledi
Dİn kültür ve ahlak bilgisi öğretmenliği ve sizin için ..
Tek geçebileceğim hemşirelik-ebelik asal işszi kalmazsın sağlık bölümü oku okuyabilirsen

Matematik ve İlahiyat daha genel geçer günümüzde.
Türk Dili ve Edebiyatı için bir karikatüristin karikatürü var.
Çocuk yerleştirme sonuçlarını okuduğunda " Türk Dili ve E. kazandınız ne iş olursa yapacaksınız" yazıyor diyor.
Umarım açıklayıcı olmuştur.
Özelde çalışmak istersen o ayrı tabi.

Bende severek ve isteyerek 2 yıl myo okudum. Ama iş bulamadım haliyle.
Tecrübe istedikleri de cabası.
Bu yüzden fakülte okuyorum şuan.
Keşke zamanında çok uzun demeyip adam gibi bölüm okusaymışım buna şükür diyelim.
Kararını iyi ver, pişmanlık duymayacağın bölümü iyice ölç tart.

dream 24'e katılıyorum, .çok güzel özetlemiş. matematik seçersen mutlaka öğretmenlik seçmeni tavsiye ederim, birçok matematik bölümü mezununun ne mühendis ne de öğretmen sınıfına girdiğinden iş konusunda sorun yaşadığını duydum ve okudum. tabii bir değişiklik olmadıysa. bu arada formasyon programları da artık kalktı diye biliyorum öğretmenlik dışında diye sormuşsun ama hani yıllardır olan sistem edebiyat fakültesi mezunları formasyon alıp öğretmenlik hakkı kazanıyordu o da kalktı diye biliyorum geri adım atılmadıysa.
matematik öğretmenliğinde eğer sınavlara öğrencileri iyi bir şekilde hazırlayabilecek olursan özel dersten uçuk rakamlar kazanabiliyorlar ancak dersanelerde neredeyse bedava çalıştırıyorlar staj kalkana kadar hatta sonrasında.

Rica ederim o zaman sizin için ilahyat makul olacaktır artık mezunlar için meslek dalları olsun istihdam genişledi
Dİn kültür ve ahlak bilgisi öğretmenliği ve sizin için ..
Tek geçebileceğim hemşirelik-ebelik asal işszi kalmazsın sağlık bölümü oku okuyabilirsen

Tıp falan hiç düşünmedim hemşirelik falan.. Bana hiç uygun değil yapamam :KK5: yine de yardımcı oldunuz başka bölümler araştıracağım.. Umudum yok artık hayattan soğudum büyük işlerde zaten iş yok. Mimarlıkta olabilirdi ama imkansız zaten hiç ümidim yok yarınımdan. İşimiz Allah'a kaldı. Yine de birşeyler için çabalayacağım işte mesleğim olsun diye en azından..:KK6:

Matematik ve İlahiyat daha genel geçer günümüzde.
Türk Dili ve Edebiyatı için bir karikatüristin karikatürü var.
Çocuk yerleştirme sonuçlarını okuduğunda " Türk Dili ve E. kazandınız ne iş olursa yapacaksınız" yazıyor diyor.
Umarım açıklayıcı olmuştur.
Özelde çalışmak istersen o ayrı tabi.

Bende severek ve isteyerek 2 yıl myo okudum. Ama iş bulamadım haliyle.
Tecrübe istedikleri de cabası.
Bu yüzden fakülte okuyorum şuan.
Keşke zamanında çok uzun demeyip adam gibi bölüm okusaymışım buna şükür diyelim.
Kararını iyi ver, pişmanlık duymayacağın bölümü iyice ölç tart.

Tamam edebiyattan vazgeçmeliyim mecburen :KK43: MYO derken o hangi fakülte anlayamadım :KK17: inanın o kadar dert ediyorumki bu konuyu açarken bile başıma ağrı girdi şu anda başım ağrıyor. Düşüne düşüne mahvoldum kanser olucam sonunda. :KK5: hayat şartları çok zor ve acımasız herkes için, delirmezsem iyidir...:26:

Tıp falan hiç düşünmedim hemşirelik falan.. Bana hiç uygun değil yapamam :KK5: yine de yardımcı oldunuz başka bölümler araştıracağım.. Umudum yok artık hayattan soğudum büyük işlerde zaten iş yok. Mimarlıkta olabilirdi ama imkansız zaten hiç ümidim yok yarınımdan. İşimiz Allah'a kaldı. Yine de birşeyler için çabalayacağım işte mesleğim olsun diye en azından..:KK6:

yös nasıl bilmiyorum ama yani artık bir garip olmuş ben 2006 girmiştim ama en güzel bölümlere talep azalmış puanlar çok düşmüş üzücü..
Öğrenci şimdi bilinçli varsa yoksa sağlık alanları ,tıp..pek bişey kalmadı bu ülkede de geleceği olan meslek ..diplomalı işsiz dolu..kimse mesleğini yapamıyor ..Hergün birşey değişiyor...şansa kalmış biraz da

Allah yardımcınız olsun ..Bol şanslar..:))

Son düzenleme:
Tamam edebiyattan vazgeçmeliyim mecburen :KK43: MYO derken o hangi fakülte anlayamadım :KK17: inanın o kadar dert ediyorumki bu konuyu açarken bile başıma ağrı girdi şu anda başım ağrıyor. Düşüne düşüne mahvoldum kanser olucam sonunda. :KK5: hayat şartları çok zor ve acımasız herkes için, delirmezsem iyidir...:26:

Myo meslek yüksekokulu tatlım.
Yani 2 yıllık bölümleri kapsayan okul.
Eğer myo da sağlık okursan ve kpss da ataması güzel bölümler seçersen açıkta kalmazsın
Bölüm konusunda karar vermiş değilsin bence bunu da düşün
bende hemşirelik okuyorum bunu da tavsiye ederim
Benim gibi mesleğime aşık olurum dersen:KK34:

dream 24'e katılıyorum, .çok güzel özetlemiş. matematik seçersen mutlaka öğretmenlik seçmeni tavsiye ederim, birçok matematik bölümü mezununun ne mühendis ne de öğretmen sınıfına girdiğinden iş konusunda sorun yaşadığını duydum ve okudum. tabii bir değişiklik olmadıysa. bu arada formasyon programları da artık kalktı diye biliyorum öğretmenlik dışında diye sormuşsun ama hani yıllardır olan sistem edebiyat fakültesi mezunları formasyon alıp öğretmenlik hakkı kazanıyordu o da kalktı diye biliyorum geri adım atılmadıysa.
matematik öğretmenliğinde eğer sınavlara öğrencileri iyi bir şekilde hazırlayabilecek olursan özel dersten uçuk rakamlar kazanabiliyorlar ancak dersanelerde neredeyse bedava çalıştırıyorlar staj kalkana kadar hatta sonrasında.

En sağlamı mat öğretmenliği kaldı ama onda da çok başarılı değilim ve beni soğutan, 1 yılımı çalan mat. öğretmenime hakkımı helal etmiyorum ya... Düşünüyorum ama işin içinden bir türlü çıkamıyorum. Ailem üstüme geliyor sen anca seçersin deyip. En sonunda edirne-okulöncesi eğitimi seçip yakacağım kendimi. :KK43:

Bak okul öncesi ne güzel yer bulmuşun yakmak ne kelime ..Hem ataması iyi(di) bilmiyorum t.c 4+4+4 sonra ne olur..
ama kreş.anaokulları hep aranan meslek boşta kalmazsın

Sen şimdi bunalmışın karar veremiyosun.Bende böyleydim keşke 6 yıl önce dönseydim başka bölüm tercih etseydim hergünü kabus ,mutluluk oyunu oynuyorum sen dediğim sağlık bölümlerini ihmal etme

Son düzenleme:
Bu arada telefondan yazdığım için geç yazıyorum ve hepsini alını yapamıyorum kusura bakmayın. :)
yös nasıl bilmiyorum ama yani artık bir garip olmuş ben 2006 girmiştim ama en güzel bölümlere talep azalmış puanlar çok düşmüş üzücü..
Öğrenci şimdi bilinçli varsa yoksa sağlık alanları ,tıp..pek bişey kalmadı bu ülkede de geleceği olan meslek ..diplomalı işsiz dolu..kimse mesleğini yapamıyor ..Hergün birşey değişiyor...şansa kalmış biraz da

Allah yardımcınız olsun ..Bol şanslar..:))
Bu yıl mülakat oldu galiba, tcs kalktı yös olmadı...
Herkes umutsuz yarından. Sağlıklı düşünemez olduk. O kadar çok yük bindi omuzlarımıza, sınavlarda çocuklar kalp krizinden ölür oldu :KK5: bu umutsuz tabloları görüp duymaktan o kadar bıktımki boş çuval gibiyim..okusam iş yok. Okumasam daha kötü. Her yol tımarhaneyi gösteriyor vallahi iyi dayanıyoruz toplumca :KK4: oof off.. .

Myo meslek yüksekokulu tatlım.
Yani 2 yıllık bölümleri kapsayan okul.
Eğer myo da sağlık okursan ve kpss da ataması güzel bölümler seçersen açıkta kalmazsın
Bölüm konusunda karar vermiş değilsin bence bunu da düşün
bende hemşirelik okuyorum bunu da tavsiye ederim
Benim gibi mesleğime aşık olurum dersen:KK34:

Bilemedimki..dediğim gibi hiç bana göre değil hemşirelik. Mesela Kan almayı bırak kan görsem bi tuhaf olurum ben . Aşı vuramam. Et bile doğrayamıyorum o derece :KK43:

Bu arada telefondan yazdığım için geç yazıyorum ve hepsini alını yapamıyorum kusura bakmayın. :)

Bu yıl mülakat oldu galiba, tcs kalktı yös olmadı...
Herkes umutsuz yarından. Sağlıklı düşünemez olduk. O kadar çok yük bindi omuzlarımıza, sınavlarda çocuklar kalp krizinden ölür oldu :KK5: bu umutsuz tabloları görüp duymaktan o kadar bıktımki boş çuval gibiyim..okusam iş yok. Okumasam daha kötü. Her yol tımarhaneyi gösteriyor vallahi iyi dayanıyoruz toplumca :KK4: oof off.. .

Gençlik ne hala geldi 2000 den sonra doğan çoçuklar nasıl bir gelecek bekiyor
Yöneticiler keyfi davranıyor
Biz yapcak bişey yok napalım diyoruz çaresizce
Ne çıksa atlıyor
Öğretmenlik atamalarında senin hakkın değil benim hakkım diye tartışır olmuş
Hakkımızd hayırlısı olsun..
Gene de umutlu olmak lazım Allah büyük bir kapı açar mutlaka herkese

Bak okul öncesi ne güzel yer bulmuşun yakmak ne kelime ..Hem ataması iyi(di) bilmiyorum t.c 4+4+4 sonra ne olur..
ama kreş.anaokulları hep aranan meslek boşta kalmazsın

Sen şimdi bunalmışın karar veremiyosun.Bende böyleydim keşke 6 yıl önce dönseydim başka bölüm tercih etseydim hergünü kabus ,mutluluk oyunu oynuyorum sen dediğim sağlık bölümlerini ihmal etme

En iyi tabir bu "bunaldım"..hatta kafayı yemek üzereyim.. Bilmiyorum burdan oraya (Edirne) giden cok var son zamanda ama benim de içime yatmadı o. Armudun sapı üzümün çöpü durumları -,-

Bilemedimki..dediğim gibi hiç bana göre değil hemşirelik. Mesela Kan almayı bırak kan görsem bi tuhaf olurum ben . Aşı vuramam. Et bile doğrayamıyorum o derece :KK43:

Alışırsın alışırsın ..
Yapamam deme hayat mücadelesi..
Bir arkadaşımda böyle diyordu pek ala yapıyor
her hastane ilanında mutlaka hemşire aranıyor ..hAtta 2017 ye kadar açık varmış ..zorla kendini derim

En iyi tabir bu "bunaldım"..hatta kafayı yemek üzereyim.. Bilmiyorum burdan oraya (Edirne) giden cok var son zamanda ama benim de içime yatmadı o. Armudun sapı üzümün çöpü durumları -,-

Edirne gayet güzel bir yer hem çokta yakın Yunanistan 'a
İstanbuldan hem daha ucuz ve güvenli

Gel yavrum istersen yüzerek memlekete İzmire :))

Son düzenleme:
Gençlik ne hala geldi 2000 den sonra doğan çoçuklar nasıl bir gelecek bekiyor
Yöneticiler keyfi davranıyor
Biz yapcak bişey yok napalım diyoruz çaresizce
Ne çıksa atlıyor
Öğretmenlik atamalarında senin hakkın değil benim hakkım diye tartışır olmuş
Hakkımızd hayırlısı olsun..
Gene de umutlu olmak lazım Allah büyük bir kapı açar mutlaka herkese

Öyle tabi ama.. Görünen o kadar kötü ki artık okulu bıraksam mı diye düşündüğüm oldu derslerim iyi olmasına rağmen. Issız bi adaya kaçıp kurtulmak istiyorum ya da başka bir dünyaya. Şimdi öğrencilere sorsalar hepsi aynı yorgun ve umutsuz düşünün daha 17 yaşındayım ben ama YORULDUM..

Alışırsın alışırsın ..
Yapamam deme hayat mücadelesi..
Bir arkadaşımda böyle diyordu pek ala yapıyor
her hastane ilanında mutlaka hemşire aranıyor ..hAtta 2017 ye kadar açık varmış ..zorla kendini derim

Bilmiyorum belki. Ama büyük ihtimal yunanistanda çalışacağım. Burda da yaşanmazki ya..ölü ülke resmen

X