• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Çocuk Hastalıkları Meningokok aşısı yaptıran varmı???

Bebek Hastalıkları, diş çıkarma, bebeklerde kusma, bebeklerde ishal, bebeklerde uyku düzensizliği

ozzlem83

AREN DOĞU
Kayıtlı Üye
30 Nisan 2009
598
1
96
41
İstanbul
Arkadaşlar merhaba ekim anneleri topicine yazdım fakat pek ilgilenilen bir konu olmadı burada tekrar sormak istedim son zamanlardsıkça duymaya başladığım birkonuyu. Meningokok aşısı yaptıran duyan yada düşünen varmı aranızda kafam takılmaya başladı amerikada filan mecburi bir aşıymış pahalı bir aşı olduğu için türkiyeye yenigelmiş aşı biyerde okuduğuma göre 155 tl.imiş. Hastalık eğer farkedilmezse 6 yada 12 saat içinde kötü sonuçlara neden olabiliyormuş sizinde fikirlerinizi almak istedim doktorumuza henüz gitmedik gidersek sorucam ve istiyorumamakafamda karışık... :ssz:
 
Merhaba bugün dr. bizede söyledi 2 yaşında yapılıyormuş:31:Bende bunu araştırmak için nete girdim.Bilgi ednirsem buraya yazıp haber veririm:34:
 
Aşı hakkında bilgi!!!!

Hastalarımıza yeni ve önemli bir menenjit aşısı çıktı, daha doğrusu Türkiye’ye yeni geldi deyince, genellikle ilk cevap, biz zaten menenjit aşısı olmuştuk oluyor. Evet haklısınız şu ana kadar çocuklarınız 2 farklı menenjit mikrobu için 8 kez aşılandı. 5’li karma aşı içinde 4 kez hemofilus influenza mikrobuna karşı,4 kez de halk arasında zatürre aşısı denen aslında menenjite de yol açabilen pnömokok aşısı ile çocuklarımız aşılandı. Yeni aşımız meningokok aşısıdır. Yani farklı bir mikrop, daha henüz olmadığımız bir aşı.

Menenjit bir hastalıktır, bu nedenle de birçok farklı mikrop menenjite yol açabilir. Bundan sonra yazıma sizden gelen ya da gelebileceğini düşündüğüm sorularla devam ediyorum.

Yeni bir aşı-çocuğuma nasıl yaptırabilirim, çocuğum kobay mı olacak?

Aslında yeni bir aşı değildir, Amerika’da 7 yıldır ve birçok gelişmiş ülkede güvenle uygulanan bir aşıdır. Bugüne kadar 44 milyona yakın doz uygulanmış ve ciddi bir yan etkisi görülmemiştir. Yani çocuğunuz bu aşıyı ilk kez olacaklardan olmayacak.

Bu aşı neden önemli?

Meningokoksemi eskisi kadar sık görülmese de zaman zaman salgınlar yapabilen, özellikle Haç mevsiminde Orta Doğudan ülkemize taşınabilen, ve yakalanan kişinin 24 saat içinde %50 olasılıkla ölümüne yol açan ağır bir hastalıktır. Menenjit bu mikrobun yapacağı en basit hastalıktır, özellikle tüm vücutta ağır kanamalar, döküntü ve birçok organın yetmezliğiyle seyreden meningokoksemi denen şok tablosu hızla ilerler ve çok daha ölümcüldür.

Ülkemizde yıllık görülme sıklığı tam olarak bilinmemekle beraber Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ölüm istatistiklerinden yola çıkarak yapılacak tahmine göre Avrupa’ya göre en az 10 kat daha yüksek olduğu söylenebilir. Türkiye’de meningokokal hastalık en çok 5 yaş altı çocuklarda görülmektedir. TÜİK verilerine göre 5 yaş altında ölen her 10 çocuktan 1’i meningokokal hastalık nedeniyle ölmektedir.

Bu aşı daha önceki meningokok aşılarından farklı mı?

Evet daha önce de özellikle hacca gidenlere veya askerlik, bağışıklık yetmezliği, kompleman eksikliği ve dalağın olmaması veya alınması gibi risk faktörü olanlarda Polisakkarit aşılar uygulanmaktaydı. Ancak bu tür aşılar uzun süreli bağışıklık bırakmaz ve 2 yaşın altında işe yaramadığı için uygulanamaz . Konjugasyon teknolojisiyle hazırlanan Menactra aşısı içinde en sık görülen A, C,Y ve W135 olmak üzere 4 çeşit Meningokok mevcuttur. Ve hastalığın en riskli olduğu bebeklik çağından itibaren yapılabilir.

Bu aşının yan etkileri nelerdir?

Aşının en sık görülen yan etkileri; aşı yapılan yerde ağrı-şişme-kızarıklık, halsizlik, huzursuzluk, ağlama ve ateş olarak sayılabilir. Çoğu zaman basit ağrı kesici ve ateş düşürücülerle 1-2 gün içinde geçer. Daha önce Guillain Barre Sendromu geçirenlerin bu aşıyı olması pek önerilmez.

Bu aşı kaç yaşa kadar ve kaç doz uygulanır?

Konjüge meningokok aşısı(Menactra) ülkemizde 11 yaşa kadar ruhsat almıştır. Normal aşılama şeması en erken 9 ayda başlar minimum 3 ay arayla 2 yaşa kadar çocuklara 2 doz olarak uygulanır. 2 yaş üzerindeki çocuklara herhangi bir zamanda bir an önce tek doz olarak uygulanmalıdır.

Meningokok aşısını devlet öder mi, fiyatı nedir?

Konjüge meningokok aşısı( Menactra) şimdilik sağlık Bakanlığı tarafından ödenmemektedir, bu nedenle sağlık ocaklarında veya aile sağlığı merkezlerinde ücretsiz uygulanmaz, yani şimdilik özel bir aşıdır. Mart 2013 itibariyle 155 TL civarında satılmaktadır.
 
beruli1820 teşekkür ederim bilgin için ben böyle bir bilgi edinmiştim paylaşmak istedim işe yarar umarım doktorunuz aşı için ne dedi öğrenebilirmiyim
 
Meningokoksemi veya diğer adıyla invazif meningokokkal hastalıklar tüm dünyada çocuklarda ve yetişkinlerde önemli bir ölüm ve sakatlık nedenidir, bulaşıcı bir hastalıktır. Etkeni sadece insanlarda görülen neisseria menengitidis ismi verdiğimiz bir bakteridir, bu bakteriye şeklinden esinlenerek kısaca meningokok denmektedir. Öncelikle bu Latince kelimeleri biraz açalım istiyorum. “Meningo” eki “meninks” yani beynin dışını kaplayan zarları ifade etmektedir. Bu bakteri mikroskoptaki şekli ve sıklıkla menenjit yaptığı için ve bu ismi alır. “–emi” eki aslında kan kelimesini ifade etmektedir, yani menigokoksemi bu mikrobun kana karıştığı anlamına gelir. “İnvazif” istila edici demektir, bu bakteri 24 saat içinde hızla tüm vücuda yayılıp ölüme neden olabildiği için bu tip hastalıklara invazif adı verilmektedir.

Kış mevsimi daha ön planda olmak üzere tüm yıl boyunca ortaya çıkabilir. Ülkemizde özellikle hac mevsiminde Arabistan’dan taşınarak zaman zaman salgınlara yol açtığı bilinmektedir. Vakaların %50’sini 2 yaş altı çocuklar oluşturur, askerlik gibi erişkinlerin toplu bulunduğu ortamlarda da sıklığında bir artış görülebilmektedir. Bakterinin kapsülündeki farklı protein yapılarına bağlı olarak bilinen 13 farklı tipi vardır. Bunlardan A,B,C,Y ve W135 klinik öneme sahiptir. Özellikle influenza olmak üzere viral infeksiyonlar, sigara içilmesi ve sigara dumanına maruziyet, kalabalık yaşam koşulları, altta yatan kronik hastalıkların varlığı, düşük sosyoekonomik düzey ve özellikle kompleman eksikliği gibi bağışıklık sistemi yetersizlikleri, dalağın olmaması hastalık riskini artırır.

Meningokok mikrobu hastada sadece basit bir ateş veya menenjit, veya hızla ilerleyen mikrop şokuna kadar giden çok değişik tablolara neden olabilir. 1920’lerden önce antibiyotikler yokken meningokokkal hastalıklarda ölüm oranları %70’lere kadar varmaktaydı. İlerleyen dönemlerde antibiyotiklerin keşfi ve destek tedavisi ile ölüm oranları hızları azalmaya başlamıştır. Ancak uygun antibiyotik tedavisi ve yoğun tıbbi bakıma rağmen, son 20 yıl içinde ölüm oranları %9-12 arasında değişmek üzere sabit kalmıştır. Meningokokseminin yarattığı ağır mikrop şokunda(sepitk şok) bu oran %40’a kadar varmaktadır

Meningokoksemi hızla ilerleyen bir hastalık olması, hızlı tanı, erken antibiyotik ve destek tedavisinin hastalığın sonucuyla ilişkili olması nedeniyle, meningokoksemi tanısı hafif belirtilerin varlığında ve hastalığın başlangıcında klinik olarak konulmalıdır. Hastalığın başlangıcındaki bulgular gribe benzer basit bulgulardır ve döküntü sonradan ortaya çıkar ve giderek yayılır. Vücutta mor noktalar şeklinde başlayıp hızla bu mor noktalar birleşip büyüyerek dokuların kan dolaşımını bozar. Hastalık hızla ilerledikçe organ yetersizlikleri (böbrek-kol-karaciğer v.s) ve pıhtılaşma bozuklukları olur, uzuvlara giden damarlar aşırı pıhtılarla tıkanabilir ve kol-bacak-parmak gibi uzuvların kaybına bile yol açabilir. Tansyon düşüklüğü çocuklarda şokun geç bir bulgusudur. Tek başına meningokoksemi şüphesi tedavi başlanması için yeterlidir.

Korunma için bugün bilinen en etkili yöntem 4’lü konjüge aşıdır, Menacrta isimli bu aşı A,C, Y ve W135 tipini içerir. Eskiden sık enfeksiyon yapan B tipi son yıllarda azalmıştır, bunun için ülkemizde ruhsatlı bir aşı mevcut değildir. Arzu edenler Avrupa’da ruhsat alan Bexero aşısını temin edebilirler.
 
beruli1820 teşekkür ederim bilgin için ben böyle bir bilgi edinmiştim paylaşmak istedim işe yarar umarım doktorunuz aşı için ne dedi öğrenebilirmiyim

Dr. yapılması gerektigini söyledi ve bir broşür verdi.Evde okursunuz dedi.Bizde dr. güvendigimiz için ne derlerse yapıyoruz ama bu aşı bügüne kadar yoktu.Eee olmayan onca bebek tehlike altında mı şimdi?Yeni yeni bi sürü aşı heopatit a rotavirüs gibi aşılar çıktı.Peki durumu olmayıp bu özel pahalı aşıları yaptıraman annelerin bebeklerin günahı ne?
 
Merhaba..yurtdisinda yasiyorum ve ben bu asiyi kizima yaptirdim 3 sene once.herhangi bir aksilik olmadi asi sonrasi.hatta onumuzdeki yol kucuk kizimada yaptiracagim.sevgiler...
 
merhaba arkadaşlar hafta sonu bende doktorumuza bu konudan bahsettim aşıyla ilgili tam bilgiye sahip olmadığını 10 gün kadar sonra seminere katılacağını fakat yurt dışında yapılan aşı olduğunu söyledi ben bu hastalık türkiyede çok görülen hastalık değil diye biliyodum ve bunu söyledim doktorumuza ama öyle olmadığını öğrendim son yıllarda azmış bu hastalığa rastlanma oranı oda hacca gidenlere bu aşı yapıluıyormuş ve türkiyeye oradan geliyormuş hastalık koruyucu aşı yapıldığından son yıllarda çok gelmiyormuş önceden zeynep kamilin doktoruyken çok hasta gelirdi ve iç organlar şakır şakır kanıyor çürüyor eğer farkedilmezse 2 saat içinde öldürüyor dedi kendi hastasıda birkaç yıl önce yakalanmış bu hastalığa çocuğun kalbi filan durmuş müdaghale edmeedim hemen hastaneye gönderdim filan dedi çocuk döküntülerle gidiyor doktora doktor anlayınca hastaneye gönderiyor yolda kalbi duruyor filan 10 gün yoğum bakımda kalıyor yoğun bakımdada 2 kere kalbi duruyor ama sonunda atlatmış çocuk gözüm baya bir korktu o nedenle kesinlikle yaptırıcam bu aşıyı türkiyeye gelen aşı büyük bebekler içinmiş yani 9 ay ve üstü bebekler içinmiş o nedenle 2 yaşşından sonra yaptırıcaz biz umarım faydalı olmuştur sizlere
 
merhaba arkadaşlar hafta sonu bende doktorumuza bu konudan bahsettim aşıyla ilgili tam bilgiye sahip olmadığını 10 gün kadar sonra seminere katılacağını fakat yurt dışında yapılan aşı olduğunu söyledi ben bu hastalık türkiyede çok görülen hastalık değil diye biliyodum ve bunu söyledim doktorumuza ama öyle olmadığını öğrendim son yıllarda azmış bu hastalığa rastlanma oranı oda hacca gidenlere bu aşı yapıluıyormuş ve türkiyeye oradan geliyormuş hastalık koruyucu aşı yapıldığından son yıllarda çok gelmiyormuş önceden zeynep kamilin doktoruyken çok hasta gelirdi ve iç organlar şakır şakır kanıyor çürüyor eğer farkedilmezse 2 saat içinde öldürüyor dedi kendi hastasıda birkaç yıl önce yakalanmış bu hastalığa çocuğun kalbi filan durmuş müdaghale edmeedim hemen hastaneye gönderdim filan dedi çocuk döküntülerle gidiyor doktora doktor anlayınca hastaneye gönderiyor yolda kalbi duruyor filan 10 gün yoğum bakımda kalıyor yoğun bakımdada 2 kere kalbi duruyor ama sonunda atlatmış çocuk gözüm baya bir korktu o nedenle kesinlikle yaptırıcam bu aşıyı türkiyeye gelen aşı büyük bebekler içinmiş yani 9 ay ve üstü bebekler içinmiş o nedenle 2 yaşşından sonra yaptırıcaz biz umarım faydalı olmuştur sizlere[/QUO

bende yaptırdım canım baya bişey okumuştum bununla ilgili teşeşkürler bilgiler için ayrıca
 
Kizim 12 aylik,1yas asilari ile birlikte bugun yaptirdim. 150 tl civarinda. Simdilik problem yok. Yan etki yapmaz dedi doktor ama bakalim. Olursa buradan paylasirim.
 
Asinin herhangi bir yan etkisini gormedim arkadaslar. Bilginize. Ancak saglik ocagindaki hemsiremiz tek doz demisti. İnternette iki doz olarak arastirdim ama bilgisi olan var mi arkadaslar?
 
Bildiğim kadarıyla 2 yaş altındaki çocuklar için 2 doz 2 yaş üstündeki çocuklar için tek doz .Biz de 10 aylıkken 1.dozumuzu yaptırdık .Bu ayda ikinci dozumuzu yaptıracağız.(13 aylık olduk).Herhangi bir yan etki yaşamadık.
 
Bir yakınımızın 2,5 yaşında çocuğu bu yüzden vefat etti. 10 gün oldu.. bizler de hemen araştırma yoluna gittik ve aşısının olduğunu öğrendik. 6 farklı çocuk doktoruna danıştık, aralarında tanıdık ve akraba olan doktorlar da vardı. Yaptırmamızın faydalı olacağını söyledi hepsi. Benim 18 aylık oğlum var. dün Nimenrix tek doz olan aşımızı yaptırdık. Şimdilik bir yan etki yaşamadık. sağlık ocakları yapmıyor, aşıyı alıp özelde çocuk doktoruna yaptırdık. Ben tedbirim almaya çalıştım, gerisi Allah a kalmış.
Asıl tehlike 5 yaşına kadar fakat 9-10 yaşına kadar aşı yaptırılmasının iyi olacağını söylüyor doktorlar.
 
arkadaşlar meningokok aşısıyla ilgili bir çok tereddütlerim vardı.amerikada aşılarla otizm arasındaki ilişki tartışılırken aşı takviminde olmayan bi aşıyı yaptırmak istemedim ama bu aralar gerçekten bu hastalıktan etkilenen hatta hayatını kaybedenleri sık duyar oldum.kızım 5 yaşında doktorumuz kesinlikle vurulması gerektiğini söylüyor.bu forumdada bi doktor varsa(ben yeni üyeyim) bize bi yardımcı olsa bir kaç doktor fikri almak önemli diye düşünüyorum
 
Dr. Kadir Tuğcu'dan....Meningokok B (MenB) Aşısı

Şimdiye kadar uygulanan “Meningokok asılarının” hiçbiri, B-Tipi’ne karşı etkili olmadıkları gibi, çoğunun, 10 yaş altındakilerde, hiçbir etkisi yoktu.

Bütün bunlar bilindiği halde, ısrarla bu dörtlü aşıları (A,C,Y ve W135) çocuklara ve bilhassa 10 yaş altı çocuklara yapan doktorlar, toplumu aldatmış, boşuna aileleri masrafa sokmuş ve çocuklara bşsuna iğneler yapmışlardır.

Gelişmis ve gelişmekte olan ülkelerde; Meningokoklar’ın sadece “B-Tipi” hastalık ve salgın yapmaktadır.

Bu yapılan yanlışlıklardan, sadece doktorlar değil, çesitli “teşviklerle” doktorları kandıran bu aşı firmaları da sorumludur.

Novartis tarafindan gelistirilen “BEXSERO” aşısı; B-tipi Meningokok’a karşı bağışıklık sağlayan ve 2 aylıktan itibaren rahatlıkla uygulanabilen bir asıdır.

“Meningococcal Group B Vaccine (rDNA, component, adsorbed) aşı olup, “European Commission” tarafından, 2 aylıktan itibaren kullanımı onaylanmıştır.

BEXSERO: Üzerinde, 20 yıldan beri calışılan bir aşıdır.
- Aşı; 2 aydan itibaren, diğer aşılarla birlikte veya tek başına kullanılabilir. 1-6 ay aralarla iki dozda yapılır.
- Aşı; diğer aşılar kadar emniyetli ve aynı yan etkilere sahiptir.
- Aşının yan etkisi: Aşı yerinde; kızarıklık ve hassasiyet yapabilmesidir.
- Diğer aşılarla birlikte yapıldığında, ateş yapabilir.

Bu güne kadar, diğer dörtlü aşıları olanların ve hiç aşı olmamış olanların bu aşıyı olmalarında büyük fayda vardır.

Bu aşı, diğer “Humoral bağışıklık” yapan aşılar gibi, ya aynı günde, veya bu aşılardan, en az 1 ay ara ile yapılmalıdır.

Sadece BCG ve eskiden yapılan Çicek Aşısı (Su Çiceği Aşısı değil) “Hücresel bağışıklık” ile çalışır. Diğer bütün aşılar; Humoral bağışıklık ile calışır.
 
su an yapılan menectra asısı hastalıga engel degılmış...surıye yada hacdan gelen mıkroba karsı gelıstırılmıs bır ası degılmış....bu aşıların yan etkılerı hemen cıkmaz yıllar sonra cıkar...bagısıklık sistemını zayıflattıgı için ilerkı yıllarda astım alerjı kronık hastalıklar olması mümkün....zaten cevreye bakınca butun bebekler hasta astım bronşit alerji daha bebekken baslıyor...geregınden fazla aşılama yapılıyor bu yuzden oluyormuş..doktorumuzda böyle aydınlattı bizi bunları anlattı...
 
Evet bende kadir tuğcu nun yazılarını bugün okurken bizlere satılan menectra vs gibi markalı aşıların tamamen Sahtekarlık olduğunu öğrendim. Bu aşılar Afrika kökenli meningokok için diyeyim kaba tabirle.


Ülkemizde ve Suriye'de b tabi meningokok görülüyormuş buda ülkemizi 20 30 yılda bir ziyaret eden bir hastalık mış. Asıl korkutucu olan bir üyenin sorusu yeni sorulmuş ve meningokok salgını varmış bir tanıdığın ın çocuğu şu an yoğun bakımda ve aynı hastanede bu yüzden ölen bir çocuk olduğunu yazmış.

Ve bu meningokok b tipi olan. Aşısı ise kadir beyin dediğine göre Bexsero" ve yeni FDA onayi alan; "Trumenba" imiş. Ama bu aşı türkiyede yok. Benimde hastahaneye girmem gerek oğlum için şimdi kadir beye sormam gerek acaba hastanede böyle bir salgın varsa bulaşma ihtimali varmı diye. Allah herkesin evladını korusun.
 
Merhaba,
Oğlum 3 yaşında. Şimdiye kadar yaptırdığımız dörtlü Meningokok aşıları A,C,Y,W135 gibi 4 çeşit Meningokok içermekteymiş. Her ülkenin Meningokok tip dağılımı farklı olabilmekteymiş. Örnek vermek gerekirse İngiltere’de C tipi Meningokok daha sık görülürken, ülkemizde özellikle de Hac ve Arap göçmenler nedeniyle W135 tipi, bir de şu ana kadar aşısı olmayan B tipi en sık görülen Meningokok tipleriymiş.
B tipine karşı koruma sağlayan aşı piyasaya sürüldü haberini ben yeni öğrendiğim için şimdi paylaşmak istedim. Aşı 2013 yılında ilk kez ABD’ nde ruhsat almış, tüm Dünyada bugüne kadar 20 milyondan fazla doz uygulanmış, klasik aşı yan etkileri dışında, ciddi bir yan etkisi görülmemiş. Şu ana kadar 41 ülkede ruhsatlı olarak satılmaktaymış. Amerika, İngiltere gibi gelişmiş ülkeler dahil, 9 ülkede de ulusal aşı takviminde ücretsiz olarak uygulanmaktaymış (Tabi bizde paralı, fiyatı da 440 TL' miş)
Çocuk doktorumuza sordum yapılması lazım dedi. Kendi çocuğuma da yapıcam dedi. 2 yaş üstünde en az 2 ay ara ile 2 doz yapılıyormuş. Üst yaş sınırı yok, erişkinlere de yapılabiliyor dedi. Biraz zorlu bir aşı, bünyeye göre 3 gün ateş yapabiliyor ve aşı yerinde şişlik olabiliyor dedi. Öğrendiklerim bunlar.
1 yaş altındaki meningokok vakalarının %65' inin B tipi olduğunu da internette okuyunca iyice düşünmeye başladım bu Bexsero aşı olayını. Başka deneyimi olan varsa lütfen paylaşsın...
 
Merhaba benim de kızım 9 aylık dün aşımızı olduk . Bexsero olan. Bugğne kadar aşılardan ateş yaşamadık ama bu sefer dünden beri ateşli. Hayırlsısıyla bş atlatalım şu günleri. Bende dr arkadaşlarıma ve kızımın dr una danıştım yapılması gerek dediler yaptırdım
 
Back