Onkoloji - Kanser ve Türevleri Meme tümörüne son!

burbuk

Nirvana
Kayıtlı Üye
25 Nisan 2007
6.600
11.284
Memede tespit edilen kanser şüpheli oluşumlar ameliyatsız, lokal anesteziyle temizlenebiliyor. Memede yarım santimetrelik bir kesiden girilerek yapılan minik operasyonda tümör veya tümör şüphesi taşıyan dokular, parçalanmadan dışarıya alınıyor. Metropolitan Hastanesi genel cerrahi uzmanı Dr. Murat Atay, operasyonda kullandıkları aletin tümöre dokunmadan, çevresiyle birlikte çıkarmasının yenilik olduğunu belirtiyor.

İNTACT meme biyopsi sistemi, ultrasonografiyle birlikte uygulanıyor. Muayanehane koşullarında, meme ultrasonla görüntüleniyor. Tömürü ise radyoloji uzmanı belirliyor. Lokal anesteziden sonra genel cerrah, memede açtığı küçük kesiden söz konusu aletin ucunu (prob) sokuyor. Prob, meme dokusunu radyofrekans dalgalarıyla yakarak kendine yol açıyor. Tümöre doğru ilerliyor. Tümöre yaklaşıldığında bu kez aletin ucundan tümörü kavrayacak bir uç çıkıyor. Bu uç kepçe gibi tümörün etrafını dolaşıyor. Tümörü çevre dokusuyla birlikte kavradıktan sonra kafes gibi kapanıyor. Bilye gibi kavradığı tümörü sıkarak, hacmini küçültüyor. Dışarı alıyor.

İşlem memede çöküntüye veya ize yol açmıyor. Çoğu kere dikişe bile gerek kalmıyor. Plaster veya tek dikiş yetiyor. Bütün bu işlem 15 dakikayı geçmiyor. Hasta operasyondan sonra işine veya evine gidebiliyor.[Metropolitan Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Murat Atay, operasyonla ilgili olarak şunları söyledi:

"Geçmişte memedeki doku veya tümörlerden sadece test için örnek alınır, kötü huyluyla ameliyat ve diğer tedaviler planlanırdı. Bu cihazla hastadan bütün halinde alınan doku teste gidiyor. Tümörü bir bütün ve sınırları belli olarak göndermemiz patolojik inceleme açısından avantajlı. Patoloji raporu artık tümörün detaylarını veriyor, sınırlarını tespit edebiliyor. Kötü huylu tümörlerin yüzde 50-60’ında tekrar ameliyata gerek kalmıyor. Diğer biyopsi tekniklerinde patoloji sonucu habisse ikinci bir ameliyat gerekiyor. Özetle, çoğu zaman ikinci bir ameliyata gerek kalmıyor. Çıkarılan tümör iyi huylu da olsa takip gerekmediği için hastanın içi rahat ediyor."/COLOR]
 
X