Mekke saatine TÜBİTAK ayarı

Chess

Nirvana
Kayıtlı Üye
14 Ağustos 2009
53.296
42.825
898
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Ulusal Metroloji Enstitüsü’nün (UME) Suudi Arabistan için ulusal zaman ölçeği ürettiğini belirterek, “Üretilen ulusal ölçekle Suudi Arabistan, dünya zamanının belirlenmesine katkı verir duruma geldi ve Mekke zaman ölçeği iyileştirildi” dedi.
Sitene Ekle

ANKARA AA

TÜBİTAK UME ile Suudi arabistan’ın temel metroloji kuruluşu olan Suudi Arabistan Krallığı Standartlar, Metroloji ve Kalite Kurumu (SASO) arasında 2010 yılında mutabakat zaptı imzalandığını hatırlatan Işık, bu tarihten itibaren kurumlar arasında iş birliği yapıldığını söyledi.

Atomik Zaman Kulübü
Yürütülen çalışmayla TÜBİTAK UME’nin Suudi Arabistan için ulusal zaman ölçeği de ürettiğine işaret eden Işık, sözlerini şöyle sürdürdü:
“TÜBİTAK UME ile Kral Abdullah Hilal İzleme ve Astronomi Merkezi (KACCOA) arasında imzalanan sözleşme çerçevesinde, KACCOA personeline, Mekke zamanını tayin eden dev mekanik saatin atomik saatler ile eş zamanlılığının sağlanması konusunda eğitim düzenlendi. İmzalanan yeni sözleşmeyle Mekke saatinin eş zamanlılığı için eksikliği tespit edilen yardımcı cihazların KACCOA’ya temini sağlandı. Projenin ülke içinde dağıtılması, izlenebilirliği ve SASO’nun Uluslararası Atomik Zaman Kulübü üyeliği için destek verildi. Üretilen ulusal ölçekle Suudi Arabistan, dünya zamanının belirlenmesine katkı verir duruma geldi ve Mekke zaman ölçeği iyileştirildi.”
Türkiye’de zaman, TÜBİTAK UME tarafından belirleniyor. UME’de bulunan atomik saatler ve GPS uydu alıcılarından elde edilen zaman ayarıyla enstitü, ulusal doğru zamanı tespit ediyor.

http://www.milliyet.com.tr/mekke-sa...onomi/detay/2237497/default.htm?ref=OtherNews

Tubitak ne zaman Suudi Arabistana itelendi? gerçi isabet olmuş benim bir şikayetim yok, burada pek bir işe yaramıyor en azından onlara faydası olsun

çok anlamadım haberi ama şöyle bir şey mi ki.

Türkiyedeki tek atomik saat UME'de bulunuyor.
Bunun bir de Suudi Arabistan için ayarlanmış kopyasını mı üretmişler.

bu mu?
bence iyi para aldılarsa çok güzel olmuş.
Tübitak en nihayetinde devletten sanıldığı kadar yüksek bütçe almıyor.

Ne yani şu ana kadar Suudi Arabistan saat dilimini belirleyemiyor muydu? Ya da dünya saatinden bağımsız bir saat dilimi mi vardı?

Neymiş gııı olay, anlatın bana da?

Yani bilim zamanın yanılmasına yanlış göstermesine engel olmış ,

ilk emri oku olan dinin merkezinde bugün hala dünya saatine uyum sağlanmaya çalışılıyor.Hemde batının teknolojisi ile.
Kameralar önünde batıya sallamak ile olmuyor değil mi teknoloji sayın suudiler, oturduğu yerde ulemalık yapan gözü başka yerlerde olan şeyhleriniz, zatlarınız ayarlayamıyor değil mi ?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…