Mehmet Görmez’den manifesto gibi İslam analizi!

z_e_l_i_s

İmkansız diye bir şey yoktur.
Kayıtlı Üye
20 Eylül 2007
9.880
3.782
Mehmet Görmez: İslam ülkelerinde insan yetiştirme düzenleri, din eğitimi, din eğitimi veren mekanizmalar yeniden gözden geçirilmeli.
mehmet-gormez-671.jpg

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, katıldığı iftar programında manifesto gibi İslam eleştirisi yaptı. “Biz nerede hata yaptık?” diye soran Görmez, İslam’ın kendini yeriden “sorgulaması” gerektiğini söyledi.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Ankara’da düzenlediği iftar programına katılan Mehmet Görmez tarihi açıklamalarda bulundu. İslam Ülkeleri Büyükelçilerinin de davetlileri arasında bulunduğu iftar sofrasında konuşan Göremz “Üzülerek belirtiyorum” diye başladığı konuşmasında çarpıcı tespitlerde bulundu.

Görmez “İslam coğrafyasında da en büyük sorun, artık bir eman sorunu, bir güvenlik sorunudur. Bu eman sorunu dünyada yaşayan bütün Müslümanların bir iman sorununa dönüşüyor. Başka dünyalarda nefretin, öfkenin ve düşmanlığın, İslam’a yönelik düşmanlığın gelişmesine sebep oluyor. Sadece İslam coğrafyasında güvenlik sorunu yok. İslam’ın kendisinin bir güvenlik sorunuyla karşı karşıya olduğunu ifade etmek isterim. Çünkü İslam dini bizatihi Teolojik yapısıyla, insanlığa getirdiği yüce değerlerle, yeni ortaya çıkmış bir takım yanlış anlayışların tehdidi altındadır” dedi.

“GÖZDEN GEÇİRMELİYİZ”

Son yıllarda şiddetin gölgesinde ortaya çıkan yeni dini anlayışların, İslam’ın yeryüzüne getirdiği rahmet mesajlarını tehdit etmeye başladığına vurgu yapan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, “Yeni modern zamanlarda son on yıllarda şiddetin gölgesinde ortaya çıkan yeni dini anlayışlar, İslam’ın yeryüzüne getirdiği o rahmet mesajlarını tehdit etmeye başlamıştır. Onun için bütün İslam ülkelerinin bilhassa insan yetiştirme düzenlerini, din eğitimini, din eğitimi veren mekanizmalarını gözden geçirme mecburiyetleri vardır. Biz nerede hata yaptık? Sorusunun cevabı üzerinde hepimizin durması gerekir” diye konuştu.

Bugünlerde her Müslümanın kendisine sorması gereken sorular olduğunu kaydeden Görmez, şunları söyledi; “Bugünlerde mümin ve Müslüman olan her insanın kendisiyle, nefsiyle, kalbiyle baş başa kaldığında Rabbine elini açtığında mutlaka şu soruyu kendisine sorması gerekiyor, ‘Biz nereye gidiyoruz?’ hani Kuran’ı Kerim’in hepimize yüksek sesle sorduğu bir soru var, ‘Nereye gidiyorsunuz?’ Rabbimizin nimetlerle donatarak hepimize ikram ettiği ortak evimiz, ortak yurdumuz olan dünyamızı ne hale getirdik.”

mehmet-gormez-orta.jpg

“BİZ NEREDE HATA YAPTIK?”

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, “Yeni modern zamanlarda son on yıllarda şiddetin gölgesinde ortaya çıkan yeni dini anlayışlar, İslam’ın yeryüzüne getirdiği o rahmet mesajlarını tehdit etmeye başlamıştır. Onun için bütün İslam ülkelerinin bilhassa insan yetiştirme düzenlerini, din eğitimini, din eğitimi veren mekanizmalarını gözden geçirme mecburiyetleri vardır. Biz nerede hata yaptık? Sorusunun cevabı üzerinde hepimizin durması gerekir. Harici sebepleri hepimiz biliyoruz. Ancak yüce dinimiz her zaman bu tür sorunları önce kendi nefsimizde, kendi kalbimizde aramaya bizi davet eder” diye konuştu. (DHA)

http://www.sozcu.com.tr/2015/gundem/mehmet-gormezden-manifesto-gibi-islam-analizi-873230/

ateist insan sayısı daha fazla olacak,çünki insanları ortadoğudaki islam adı altında yapılan görüntüler ve baskı insanları dinden soğutuyor,

ateist insan sayısı daha fazla olacak,çünki insanları ortadoğudaki islam adı altında yapılan görüntüler ve baskı insanları dinden soğutuyor,

maalesef bilinçli yapılan eylemler bunlar,

son yıllarda bakın Amerikan filmlerine yada kitaplarına hep bir İslam düşmanlığı var ve bunu içten içede yaptırıyorlar...

ne yazık ki toplum olarak dinimizi bile bilmiyoruz, okuyup, öğrenip anlamaya çalışmadan inançlarımız bile kulaktan dolma bilgilere dayalı...

Püff acaba bu soruları kendilerine hiç sormuşlar mı ?
Lüks mekanlarda , krallara layık sofralarda , yemeklerinizi yerken ,açların halini konuşursunuz ancak.
Din halkın afyonudur.Ancak zengin kesimin fakirleri avutmak ve yönetmek için kullandıkları bir araçtır.
Gelmiş bir de "yok nerde hata yapıyoruz biz " diye özeleştiri mi yapıyor ? Ne kadar yapabiliyor.Bu bile sahte ve yalan.
İmamlara neden maaş ödeniyor bunu açıklasınlar bir bana.İmamlık diye bir meslek var mıdır? Dinini nasıl parayla öğretebilirsin? Her şey Allah rızası için ama din öğretmek ücretli ? Nasıl bir sahteliktir bu. Bu ikiyüzlülük değil de nedir ?
Sözde İnanç sahibi olmuşsunuz ama vicdan sahibi olamamışsınız.:KK67: Dinin arkasına saklanan,gösteriş meraklısı herkes üzerine alınabilir bu lafımı.

Lüks mekanlarda , krallara layık sofralarda , yemeklerinizi yerken ,açların halini konuşursunuz ancak.
Din halkın afyonudur.Ancak zengin kesimin fakirleri avutmak ve yönetmek için kullandıkları bir araçtır.
Gelmiş bir de "yok nerde hata yapıyoruz biz " diye özeleştiri mi yapıyor ? Ne kadar yapabiliyor.Bu bile sahte ve yalan.
İmamlara neden maaş ödeniyor bunu açıklasınlar bir bana.İmamlık diye bir meslek var mıdır? Dinini nasıl parayla öğretebilirsin? Her şey Allah rızası için ama din öğretmek ücretli ? Nasıl bir sahteliktir bu. Bu ikiyüzlülük değil de nedir ?
Sözde İnanç sahibi olmuşsunuz ama vicdan sahibi olamamışsınız.:KK67: Dinin arkasına saklanan,gösteriş meraklısı herkes üzerine alınabilir bu lafımı.

harika bir yorum,

ama anlatamiyorsun iste, bu cogu dinlerde var olan birsey,

kaldiki din e bile bir format attilar , tuhaf tuhaf giyinme sekilleri basladi , enterasan düsünceler dogdu , modern islam adi altinda igrenc seyler cikti ortaya süslüman gibi ..... para para para , nereye yön verirse kafalarda oraya bakiyor , ama din adi altinda , ironiiii

maalesef bilinçli yapılan eylemler bunlar,

son yıllarda bakın Amerikan filmlerine yada kitaplarına hep bir İslam düşmanlığı var ve bunu içten içede yaptırıyorlar...

ne yazık ki toplum olarak dinimizi bile bilmiyoruz, okuyup, öğrenip anlamaya çalışmadan inançlarımız bile kulaktan dolma bilgilere dayalı...
sadece amerikan filmlerinde değil canım, oldum olası türk filmlerinde/dizilerinde de alttan alta islamı kötüleme çalışması var.

Herşey bireylerin bildiğini sanıp bilmemesinden dolayı oluyor, ben suçu kimseye yükleyemem.
Zira vakti zamanı geldiğinde hiç kimseye sizi kim yönlendirdi denmeyecek, neden okumadın, neden okuduğunu anlamadın, neden başkalarına baktın, size atalarınız dedelerinize dahi uymayın demedik mi, size yolladığımızı okuyup uygulamak yerine milletin dediklerine neden uydun? denecek.
Herşey açık ve ortada, her kul suçu kendinde aramalı.

Lüks mekanlar, krallara layık sofralar başka birinde olduğunda, bir hristiyanda, bir yahudide olduğunda ''ooo, harika, adamlar çalışıyor'' oluyor
bir müslümanda olunca ''peeeh sözde müslüman'' moduna geçiliyor.
Asıl samimiyetsizlik budur.

Bir müslüman dünya nimetlerinden helal ölçüsünde faydalanabilir, zorunuza gitmesin müslümanlığı adına.
Ayrıca din afyonsa müslümanlıklarını siz sorgulamayın bir zahmet.

Eğer neden ücret alındığını açıklayacak olursam Peygamber efendimiz zamanında da farz bir ibadet olmasına rağmen zekat toplayıcılar vardı ve bu kimselere ücretleri zekattan verilmekteydi.
Fakat zekat topladıkları için değil, vaktini buna tahsis ettikleri için ücretleri veriliyordu.
Aynı şekilde imamın, kuran kursu öğreticisinin de vakti tahsis edildiği için veriliyor, ibadet ettiği için değil.
Ama elbette herkes ancak niyetinin karşılığını bulacaktır.

Yanı sıra bu bakış açısına göre bugün öğretmenler en kutsal işi yapıyoruz, bir insan yetiştiriyoruz, diyorlar.
Evet, haklılar da.
Ancak bu kutsallığın karşılığında neden ücret alıyorlar öyleyse?
Nerede burada vicdan, nerede insan yetiştirmenin hazzı, diye sorabilirler o ''vicdansızlar''.
Dikkatli olmak gerek.

Lüks mekanlar, krallara layık sofralar başka birinde olduğunda, bir hristiyanda, bir yahudide olduğunda ''ooo, harika, adamlar çalışıyor'' oluyor
bir müslümanda olunca ''peeeh sözde müslüman'' moduna geçiliyor.
Asıl samimiyetsizlik budur.

Bir müslüman dünya nimetlerinden helal ölçüsünde faydalanabilir, zorunuza gitmesin müslümanlığı adına.
Ayrıca din afyonsa müslümanlıklarını siz sorgulamayın bir zahmet.

Eğer neden ücret alındığını açıklayacak olursam Peygamber efendimiz zamanında da farz bir ibadet olmasına rağmen zekat toplayıcılar vardı ve bu kimselere ücretleri zekattan verilmekteydi.
Fakat zekat topladıkları için değil, vaktini buna tahsis ettikleri için ücretleri veriliyordu.
Aynı şekilde imamın, kuran kursu öğreticisinin de vakti tahsis edildiği için veriliyor, ibadet ettiği için değil.
Ama elbette herkes ancak niyetinin karşılığını bulacaktır.

Yanı sıra bu bakış açısına göre bugün öğretmenler en kutsal işi yapıyoruz, bir insan yetiştiriyoruz, diyorlar.
Evet, haklılar da.
Ancak bu kutsallığın karşılığında neden ücret alıyorlar öyleyse?
Nerede burada vicdan, nerede insan yetiştirmenin hazzı, diye sorabilirler o ''vicdansızlar''.
Dikkatli olmak gerek.

Yazdığım yazıyı bir 5 kez daha okudum sanırım,ama hala yahudi ya da hristiyanı nerde övdüğümü bulamadım:KK64:Şayet kendini en üstün ırk olarak görüp bütün nimetler bana ait diyorsa bir yahudi , evet ben ona durup lüks lokantalarda yemekler yeyip fakirlerin halini konuşuyorsun demem. Çünkü adamın çeliştiği bir lafı yok. Ben hayvanın tekiyim diyorsa bir adam çıkıpta kimse aksini söylemez .
Fakat dediği bir hayatı yaşamayan bir din adamı kimseye nasihat veremez. Sen her türlü kul hakkına gir ama Fakirlikle nasıl yaşayacağını anlatıp , şükretmeyi öğret. Zenginlerin her yanlışı meşrulaştırma yollarından biri işte.
"Ayrıca din afyonsa müslümanlıklarını siz sorgulamayın bir zahmet." Bir de şu cümleyi pek kavrayamadım.Cümleyi anladım da mantığını çözemedim. Şimdi dinin neden afyon olduğu kısmen anlattım. Zenginler gününü gün ederken , fakirleri avutma yöntemlerinden biri. Konumuz dinin kendisi değil, nasıl kullanıldığı. Bir konu hakkında sorgulayan ya da açıklama yapan ya da bir fikir beyan eden kişi sadece o işe dahil olan ya da o işle meşgul olan kişi olacaksa yandık.O zaman bir şeyin yanlış olup olmadığı nasıl anlaşılacak. Mantık derslerini de kaldırsınlar. Bilim de ilerlemesin .Herkes aynı düşünsün ! Bir şeyler böyle böyle ilerliyor.
Avrupa karanlık çağı yaşarken de din afyondu ve biri çıkıp söylediğinde öldürülüyordu , şimdi herkes tarihte ki bu yanlışı kabul ediyor ama ? Derslerde öğretiyorlar hatta !!!
Ben kendi paramı içkiye yatırıyorsam kimseye gidip para vermeyin içkiye günah demem.O adam da söylediği cümleye aykırı bir davranışta bulunmamalı.Dinime küfreden Müslüman olsa ya da ; Ya olduğun gibi görün ya da göründüğün gibi ol. Gerçi Mevlana şimdi yaşasaydı taşlarlardı herhalde bu Müslüman değil diye. O da ayrı bir konu da,girmeyim hiç.
Bana sadece zekat nedir onu anlat diye sorup geçecektim ama Ona yeni gelebildim.Namaz kıldıran kişi o mahallenin en yaşlı ve en bilgili kişisi olur.Sadece mescitte olanlar içinde böyledir.Evet zekat toplayıcılar diye bir şey vardı fakat zekat toplayıcılar kendileri için topluyorlardı zaten zekatı.Çünkü bu kişiler fakir ve işsiz olan kişilerdi.Savaş dönemlerinden sonra Hz. Muhammed bu işlemi kötüye kullananlar olduğu için yasakladı. Bunlarla ilgili ayet ve hadislerde mevcut fakat burada yazamıyoruz bunu yasak.İnternet elimizin altında , evinizde dini kitaplarda vardır.Oradan bulabilirsiniz.Daha açıklayıcı olmak gerekirse hani akepeli bağış vardı ya egemen şu makaralı espirisi olan , ha o esprinin 174'üne bakın.
Bu arada herkesin inancı kendine tabi ineğe tapan biri de olsa karşımdaki o da onun inancı saygı duyarım.Ama o ineği kesip yemediği sürece.

Birde şu an da Şu imamların maaşlarını kessek kaç kişi gönüllü kalır acaba ? Bunun da deneyini yapmak istiyorum.Daha çok şey varda izin vermezler.Linç ederler Fransa siyasi sığınma olarak alır mı beni acep?Yok be olsa olsa mülteci olursun.Başka da bişey olmaz.Kafamda deli sorular :KK53: ( Bu kısım tamamen iç sesim)

Bu arada benden kim alıntı yapıyorsa gelsin banlar, kapansın sayfalar hep sonu. Ben uzatmadan kaçayım.Polemik yok,yok öle bişey. Sözlükten çıkardık :KK75:İyi akşamlar sayın üyeler.:KK25:

Yazdığım yazıyı bir 5 kez daha okudum sanırım,ama hala yahudi ya da hristiyanı nerde övdüğümü bulamadım:KK64:Şayet kendini en üstün ırk olarak görüp bütün nimetler bana ait diyorsa bir yahudi , evet ben ona durup lüks lokantalarda yemekler yeyip fakirlerin halini konuşuyorsun demem. Çünkü adamın çeliştiği bir lafı yok. Ben hayvanın tekiyim diyorsa bir adam çıkıpta kimse aksini söylemez .
Fakat dediği bir hayatı yaşamayan bir din adamı kimseye nasihat veremez. Sen her türlü kul hakkına gir ama Fakirlikle nasıl yaşayacağını anlatıp , şükretmeyi öğret. Zenginlerin her yanlışı meşrulaştırma yollarından biri işte.
"Ayrıca din afyonsa müslümanlıklarını siz sorgulamayın bir zahmet." Bir de şu cümleyi pek kavrayamadım.Cümleyi anladım da mantığını çözemedim. Şimdi dinin neden afyon olduğu kısmen anlattım. Zenginler gününü gün ederken , fakirleri avutma yöntemlerinden biri. Konumuz dinin kendisi değil, nasıl kullanıldığı. Bir konu hakkında sorgulayan ya da açıklama yapan ya da bir fikir beyan eden kişi sadece o işe dahil olan ya da o işle meşgul olan kişi olacaksa yandık.O zaman bir şeyin yanlış olup olmadığı nasıl anlaşılacak. Mantık derslerini de kaldırsınlar. Bilim de ilerlemesin .Herkes aynı düşünsün ! Bir şeyler böyle böyle ilerliyor.
Avrupa karanlık çağı yaşarken de din afyondu ve biri çıkıp söylediğinde öldürülüyordu , şimdi herkes tarihte ki bu yanlışı kabul ediyor ama ? Derslerde öğretiyorlar hatta !!!
Ben kendi paramı içkiye yatırıyorsam kimseye gidip para vermeyin içkiye günah demem.O adam da söylediği cümleye aykırı bir davranışta bulunmamalı.Dinime küfreden Müslüman olsa ya da ; Ya olduğun gibi görün ya da göründüğün gibi ol. Gerçi Mevlana şimdi yaşasaydı taşlarlardı herhalde bu Müslüman değil diye. O da ayrı bir konu da,girmeyim hiç.
Bana sadece zekat nedir onu anlat diye sorup geçecektim ama Ona yeni gelebildim.Namaz kıldıran kişi o mahallenin en yaşlı ve en bilgili kişisi olur.Sadece mescitte olanlar içinde böyledir.Evet zekat toplayıcılar diye bir şey vardı fakat zekat toplayıcılar kendileri için topluyorlardı zaten zekatı.Çünkü bu kişiler fakir ve işsiz olan kişilerdi.Savaş dönemlerinden sonra Hz. Muhammed bu işlemi kötüye kullananlar olduğu için yasakladı. Bunlarla ilgili ayet ve hadislerde mevcut fakat burada yazamıyoruz bunu yasak.İnternet elimizin altında , evinizde dini kitaplarda vardır.Oradan bulabilirsiniz.Daha açıklayıcı olmak gerekirse hani akepeli bağış vardı ya egemen şu makaralı espirisi olan , ha o esprinin 174'üne bakın.
Bu arada herkesin inancı kendine tabi ineğe tapan biri de olsa karşımdaki o da onun inancı saygı duyarım.Ama o ineği kesip yemediği sürece.

Birde şu an da Şu imamların maaşlarını kessek kaç kişi gönüllü kalır acaba ? Bunun da deneyini yapmak istiyorum.Daha çok şey varda izin vermezler.Linç ederler Fransa siyasi sığınma olarak alır mı beni acep?Yok be olsa olsa mülteci olursun.Başka da bişey olmaz.Kafamda deli sorular :KK53: ( Bu kısım tamamen iç sesim)

Bu arada benden kim alıntı yapıyorsa gelsin banlar, kapansın sayfalar hep sonu. Ben uzatmadan kaçayım.Polemik yok,yok öle bişey. Sözlükten çıkardık :KK75:İyi akşamlar sayın üyeler.:KK25:
:KK9::KK9::KK9::KK9:

Ne münasebet, zekat toplayıcılar kendileri için topluyordu, demek.
O kadar emin emin konuşmuşsunuz ki insan hayret ediyor.

Peygamber efendimiz döneminde zekat toplayan memurlar kaldırılmadı.
Hatta zekatı toplarken kendisine hediye edilen bir yaydan bahseden bir sahabeye ''o hediyeyi almamalısın''
diye buyurdu.
Böylece zekat memurlarının hak ve yetkilerinin sınırlarını bildirdi.

Hz. Osman devrinde ise fetihler hızlandı ve birçok yer kazanıldı.
Müslümanlardan ticaret zekatı, hayvan zekatı, maden zekatı vs de alınıyordu.
Ve hızla genişleyen toprağın her karesine zekat amili tayin edilemiyordu.

Hz. Osman ''insanların evlerinde neler sakladığını zekat memurları bilemez, bu çeşitleri birbirinden ayıralım'' diyerek
direkt bugünkü manadaki zekatın, İslam devletine vermek yerine fakirlere dağıtılabileceğine hükmetti, diğerleri ayrı kalmak hükmüyle.

Olay budur.

Diğer yandan bir mescitin imamı en yaşlısı olur, demişsiniz :)
Neye dayanarak, hangi fıkıh usülünden, hangi istinbat metodundan, hangi kaynağa göre verdiniz bu hükmü?

Ben diyorum ki İslama göre din ve diyanetin işleri aksamasın, tebliğ edilebilsin diye, alimlerimiz müsaade ediyor ücret almalarına.
Hala neyi tartışıyorsunuz?
Hani İslamda olmaz da müslümanken maaşı alır oturur, o zaman hak veririm de İslam müsaade ediyorsa evet, bunu
siz müslümanlığın bu mu, adı altında sorgulayamazsınız.
Yani olayın mantıkla ne bileyim bilimle bir alakası yok :)

Öte yandan Görmez'i yakinen tanıyor musunuz ya da Görmez nezdinde bu camiadan her türlü imam, müezzin, kuran kursu öğreticisini tanıyor musunuz da
''her türlü kul hakkına gir, sonra konuş'' diye cüretkar bir töhmette
bulunabiliyorsunuz?
İşte sizin afyon gördüğünüz o din, bana diyor ki: Gözünle bile görsen ispatın/şahidin olmadıkça bırak iftira atmayı zan altında bile bırakma.
Ve bir de diyor ki: Veren elin gizlisi makbuldür.
(Kim kime ne yardım yapıyor, kalbinden ne geçiriyor, bunu biliyor musunuz?)
Kalbini yarıp bakmadıkça da bir insanı zan altında bırakma, diyor.

Üstelik bir müslümansa bile hata edebilir, günah işleyebilir.
Hani hümanistliğiniz?

Yani, bizler bir misafirimiz geldiğinde masayı çeşit çeşit donatıyoruz.
Misafir mi bize hazırla diyor?
Yoo, bizler kıymet verdiğimiz için yapıyoruz.
Sanki Görmez, bana mükellef sofralar kurun, demiş.
Diyanet işleri başkanı geldiğinde de güzel ağırlanacak elbette.
Sadece sıfatı/mevkisi için değil, misafir olduğu için.

Diğer taraftan madem öyle, kutsal meslek görülen öğretmenlerin maaşlarını alalım bakalım, hala kutsal mı?
İnsanları seviyoruz, yardım etmeyi seviyoruz diyen doktorların maaşarını alalım bakalım, hala hümanistler mi?

X