MEB'den yeni öğretim programı

Huy Meselesi

🌜🌚🌛
Kayıtlı Üye
29 Şubat 2012
61.512
62.458
1431932097000.jpg


İmam hatip ve Anadolu imam hatip liselerinde okutulacak İslam kültür ve medeniyeti dersi ile özel eğitim mesleki eğitim merkezlerinde okuyan görme engelliler için iki ayrı öğretim programı hazırlandı. Hazırlanan eğitim programıyla öğrencilerin, yeteneklerini ve bağımsız yaşam becerilerinin geliştirmesi, iletişim becerilerini işlevsel kullanması ve bağımsız hareket edebilmesi amaçlanıyor.
Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), imam hatip ve Anadolu imam hatip liselerinde okutulacak İslam kültür ve medeniyeti dersi ile özel eğitim mesleki eğitim merkezlerinde okuyan görme engelliler için iki ayrı öğretim programı hazırlandı.

Programlar, 2015-2016 eğitim ve öğretim yılından itibaren uygulanacak.

İmam hatip ve Anadolu imam hatip liselerinin 12. sınıflarında ilk defa uygulanacak İslam kültür ve medeniyeti dersi öğretim programı, başta öğretmenler olmak üzere paydaşların katkıları ile Din Öğretimi Genel Müdürlüğü tarafından hazırlandı.

İslam kültür ve medeniyeti dersi öğretim programıyla öğrencilerin medeniyet mirası ile bir köprü kurmaları sağlanarak, zihinlerinde bir medeniyet tasavvuru oluşması; kendi köklerinden beslenen, öz güveni yüksek bireyler olmalarının yanı sıra yapacakları özgün çalışmalarla kendi kültür ve medeniyetlerine katkı sağlama bilincine sahip olmaları amaçlandı.

İslam kültür ve medeniyeti dersi, "İslam kültür ve medeniyetinin doğuşu, İslam kültür ve medeniyetinin esasları, İslam kültür ve medeniyetinde sosyal ve ekonomik hayat, İslam kültür ve medeniyetinde ilim, İslam kültür ve medeniyetinde sanat, İslam kültür ve medeniyetinde şehir, İslam kültür ve medeniyetinin bugünü ve geleceği" olmak üzere 7 ünite olarak hazırlandı.

Programda İslam kültür ve medeniyetini doğuşu, gelişimi, kaynakları, diğer kültür ve medeniyetlerle ilişkileri konusunda bir anlayış ve kavrayış oluşturmak hedeflendi. İslam toplumunu yönlendiren güven, kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma, hak ve adaleti gözetme gibi teme ilkeler üzerinde durularak insan-insan, insan-toplum, insan-evren ilişkilerinin irdelenmesi öngörüldü.

Programda Müslümanların ilmi faaliyetlerinin diğer medeniyetlere katkıları, ilim müesseselerinin ortaya çıkmasındaki temel faktörleri, kurumların işlevi ve önemi konuları ele alındı. İslam kültür ve medeniyetinde sanat ayrı bir ünite olarak düzenlendi ve ünitede İslam kültür ve medeniyetinde sanatı yönlendiren ve şekillendiren anlayış, dil ve edebiyatın yeri ve önemi, mimariyi şekillendiren anlayışlar ve örnek mimari eserler, güzel sanatlara dair örnekler, musikinin yeri ve etkileri gibi konular üzerinde duruldu.

GÖRME ENGELLİ ÖĞRENCİLERİN YAŞAM BECERİLERİ GELİŞTİRİLECEK

Görme engelliler için hazırlanan öğretim programı, özel eğitim mesleki eğitim merkezlerinde ilk defa uygulanacak. Program, "Türkçe, matematik, sosyal hayat, din kültürü ve ahlak bilgisi, müzik, beden eğitimi, spor ve bağımsız hareket becerileri, görsel sanatlar ve modelaj iş" derslerine yer verildi. Derslerdeki konuların seçimi, amaç ve davranışların oluşturulmasında; özel eğitim mesleki eğitim merkezinde okuyan, görme engelli tanısı almış çocukların ihtiyaçlarının karşılanması, yeteneklerinin ve bağımsız yaşam becerilerinin geliştirmesi, iletişim becerilerinin işlevsel kullanılması, bağımsız hareket edebilmesi amaçlanıyor.

DOKUNSAL VE İŞİTSEL MATERYALLER KULLANILACAK
Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan, görme engelliler için eğitim programı, tüm paydaşların katkılarıyla hazırlandı. Özel eğitim mesleki eğitim okulu 3. kademe için hazırlanan programın uygulanmaya başlamasıyla bu okullarda, eğitim gören öğrencilerin, derslerde ihtiyaç duydukları dokunsal ve işitsel materyallerle öğrenimlerine imkan sağlanacak. Program, görme engelli öğrencilerin özellikleri dikkate alınarak hayatlarını bağımsız olarak sürdürebilmelerini kolaylaştıracak bilgi, beceri ve davranışların sistematik sunulabileceği bir sıra ve yapıda tasarlandı.

Programda, öğretmenlere, engelli öğrencilerin özelliklerinin de kendi içinde çeşitlilik gösterdiğini dikkate almaları ve programların uygulanmasında uyarlamalar yapmaları önerildi. Ayrıca programın etkili bir şekilde uygulanması ve öğrencilerin gelişiminin desteklenmesi için okul yönetimi ve öğretmenlerin, aile ile sürekli iletişim halinde olmaları ve aileyi zamanında, doğru şekilde bilgilendirmeleri tavsiye edildi.
Öğretim programları, "http://ttkb.meb.gov.tr" adresinden yayımlandı.
http://www.sabah.com.tr/egitim/2015/05/18/mebden-yeni-ogretim-programi
 
X