- 16 Ağustos 2010
- 293.035
- 602.909
- 43
Tadı ve kokusuyla sevilerek tüketilen maydanozun, vücuda faydaları saymakla bitmiyor. Ciltteki akne ve siyah noktalardan,kansere kadar birçok derde şifa oluyor.
Özellikle salatalarda kullanılan maydanoz, sağlığa faydalı olan A, K ve C vitaminini bolmiktarda içeriyor. Çok az kalorisi ile az miktarda yağ içeren bu sebze, günlük olarak tüketildiğinde vücudun gerek duyduğu demir ve kalsiyum miktarının çoğunu karşılıyor.Uzmanlar, cilt güzelliğinden kalp sağlığına kadar bu sağlıkdeposunu bol bol tüketmeyi öneriyor. Ancak fazla tüketiminin idrar söktürücü özelliğiyle tehlikeli olabileceğini aktaran uzmanlar, yararlarını şöyle sıralıyor...
DAMARLARI KORUR:
Vücutta bulunan fazla amino asitler damarlar için büyük tehdit oluşturur. Maydanozda bulunan B vitamini bu asitleri dengeler ve damarları amino asidin oluşturacağı risklerden korur.
İDRAR YOLU ENFEKSİYONU:
Maydanozun idrar yolu enfeksiyonu için alternatif tedavi yolu olarak kullanılabileceği bilimsel yöntemlerle kanıtlanmıştır.
BÖBREK SAĞLIĞI:
İçerdiği vitamin ve bileşenler yardımıyla böbreklerin düzenli ve sağlıklı bir şekilde çalışması için fayda sağlar.
KEMİKLER:
İçerdiği C, B12, K ve A vitaminleri kemik sağlığı için hayati derecede önemlidir. Bunun yanında bu vitaminler sinir sistemini de korur.
BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİR:
İçerdiği esansiyel yağlar aracılığı ile kalıcı iltihaplara karşı etkilidir. İltihaptan kaynaklanan hastalıklara yakalanma oranını düşürür. Bağışıklık sitemini korur.
LİMONU SIK YÜZÜNE SÜR
Maydanoz, serbest radikallere karşı çok etkilidir. Akne ve sivilce sorunlarını giderir. Maydanoz suyunu doğal zeytinyağına karıştırın. Cildinize uygulayın ve 30 dakika bekletin. Daha sonra yüzünüzü yıkayın. Bu cildinizdeki lekeleri temizlemek başta olmak üzere birçok soruna da derman olur. Diğer bir yöntem ise çiller ve koyu lekeler için elma sirkesini maydanoz yaprakları ile karıştırıp bu karışımla temizleyin.
KALP SAĞLIĞI:
Bünyede yüksek miktarda bulunan amino asit, damar ve dolayısı ile kalp sağlığını tehdit eder. Maydanozda bulunan folatlar ise amino asitleri zararsız moleküllere dönüştürerek, bunun yanında vücudu inmelere ve koroner krizlere karşı dirençli hale getirir.
KABIZLIK:
Sindirim sistemine ciddi katkı sağlar. Genelde hareketsiz kalan bağırsaklarda görülen kabızlık sorunları için önemli bir besin kaynağıdır. Kabızlık sorunu çözmenin dışında bağırsak kurtlarını dökmede de etkilidir. Bol miktarda içerdiği beta karoten sayesinde ayrıca kılcal damarlar için de iyi gelmektedir.
KANSER:
Düzenli olarak maydanoz tüketmek, cilt, sindirim sistemi, meme ve prostat kanseri gibi kanserin farklı çeşitlerine yakalanma riskini azaltır. Kayda değer derecede içerdiği anti kanser özelliği ile bilinen apeginen maddesi güçlü bir antioksidandır. Bunun yanında iltihaplara karşı da etkili bir besin kaynağıdır.
ASTIM ATAĞI:
Maydanoz astım hastalığına da iyi gelir. Özellikle maydanoz suyunun astım ataklarınınşiddetini azalttığı ve bronşları açtığı bilinmektedir.
Kaynak: Takvim