Mavi kapak kampanyası devam ediyor

kito_

Gülümse ! ne düşündüğünü bilmesinler..
Kayıtlı Üye
24 Haziran 2013
3.034
4.655
Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği'nin 3 yılda önce başlattığı "plastik kapak" kampanyası çerçevesinde bugüne kadar 400 ton plastik kapak toplandı. Kapakların satışından elde edilen gelirle 408 özellikli manuel tekerlekli sandalye, 28 akülü tekerlekli sandalye ile çok sayıda yara minderi ve akü alınarak ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı. TOFD Genel Başkanı Baş, "Kampanya bitmedi, lütfen devam etsin vatandaşlarımız" diye konuştu.
Sitene Ekle
mavi-kapak-kampanyasi-4742562.Jpeg




TOFD Genel Başkanı Ramazan Baş, AA muhabirine konuya ilişkin yaptığı açıklamada, dernek kurulduğundan bu yana ulusal ve uluslararası birçok projeyi başarıyla yürüttüğünü belirterek, bunların en önemlilerinden birinin de toplumda "mavi kapak" olarak bilinen "plastik kapak kampanyası" olduğunu söyledi. Kampanyanın öneminin bazı kesimlerce yeterince anlaşılamadığını dile getiren Baş, çöpe atılan plastik kapakların bu yolla nasıl işe yaradığının gösterildiğini ifade etti.

"2011 yılının ekim ayından beri 400 ton kapak toplamışız. Çöpe atılacak, bir değeri olmayan hem çevre kirliliğine hem de doğal kaynakların kaybına neden olacak ürünleri gönüllü olarak topluyorsunuz ve onlar akülü veya manuel tekerlekli sandalye, yara minderli sandalye gibi insanların özgürce hareket edebilmelerini sağlayacak araçların alımını sağlıyor" diyen Baş, bazen bu konuda kendilerine eleştiriler geldiğini belirtti. Bu eleştirilerden birinin "Bu tekerlekli sandalyeleri vermek devletin görevi değil mi?" sorusunun olduğuna işaret eden Baş, devletin bu sandalyelerden bir kısmını verdiğini, belirli kriter koyduğunu, o kriterleri uymayıp da tekerlekli sandalyeye ihtiyaç duyanların bulunduğunu aktardı. Baş, TOFD olarak ilgililerle sürekli bu konularda görüştüklerini ifade ederek, bu konuda ihtiyaçların giderilebilmesinin takibini yasal yollardan yaptıklarını, 4 duvar arasında yaşayıp evlerinden hiç çıkamamış insanların özgürce hareket edebilmeleri için bu tür projeleri gerçekleştirdiklerini söyledi.

"Yüzlerce insanın ihtiyacı karşılandı"

sKampanyaya bütün halkın katılımını ağladıklarını ve bu süreçte farkındalık oluştuğunu dile getiren Baş, şöyle devam etti: "Yüzlerce insanın akülü veya manuel tekerlekli sandalye ve diğer ihtiyaçları karşılandı. Türkiye'nin en çok ihtiyacı olan projelerinden biri bence. Çok farklı ideolojilere sahip insanlar her gün kamplara ayrılarak birbirleriyle ideolojik tartışmalar yaparken bir yere konmuş kutuya hepsi aynı anda kapak atıyor. İnsanları birleştiren bir proje. Ayrıca biz sonuçlarını da en güzel şekilde insanlara anlatmaya çalışıyoruz. Nerede ne kadar fayda sağlandı biz raporlandırıyoruz. Törenlerle dağıttığımız ya da gelemeyen kişilere gönderdiğimiz araçların kimlere ulaştığı bilgilerini veriyoruz. Bugüne kadar 3 yılda 400'ün üzerinde özellikli manuel tekerlekli sandalye verildi. Yani devlet 250 lira karşılığında bir manuel sandalye veriyor ama özellikli manuel tekerlekli sandalyeler bin lira civarında."

Baş, bu özellikle sandalyeleri devletin karşılamadığını bu yüzden ihtiyacın fazla olduğunu söyledi.

"Akülü araçların piyasa değeri 4 bin lira"

Baş, Türkiye'nin farklı bölgelerinden çok sayıda kişiye akülü tekerlekli sandalye verdiklerini dile getirerek, talep edenlerin yara minderleri ihtiyaçlarının da giderildiğini, bu minderlerin ücretini devletin 50 liraya kadar karşıladığını anlattı. Kişide uzun süre oturup yattığı zaman bası yaralarının açılmaması için kullanılan yara minderlerinin değerlerinin 400 lira civarında olduğunu aktaran Baş, akülü tekerlekli sandalyelerin piyasa değerinin ise 4 bin lira olduğu bilgisini verdi.

"Amerika, İngiltere'den bile kapak gönderen var"

Baş, hem manuel hem de akülü sandalyelerin ihtiyaç sahibinin özelliğine göre ayarlandığını, kimseye rastgele tekerlekli sandalye gönderilmediğini vurgulayarak, şöyle devam etti: "Her şartlarda kullanılabilen, kaliteli, özellikli tekerlekli sandalye verdiğimiz 8 yaşındaki bir çocuğun babasının yazdıklarını okurken ağladım. Sandalyeyi aldığında heyecanlanan çocuk, sabaha kadar uyumamış, her yerini silmiş. Bir nine torununu 3 kilometre uzaktaki bir okula sırtında götürdüğünü söylüyordu. Sarıyer'den elinde bir poşetle kapak getiren yaşlı çift vatandaşa 'Ya yol parası daha çok tutar, ne gerek vardı yoruldunuz?' diye sorduğumda 'Olsun katkımız olsun elimizden bu geliyor' dediler. Yurt dışından, İngiltere'den, Amerika'dan birçok yerden arıyorlar 'kapak topluyoruz' diyorlar. 'Biz de varız demek istiyoruz' diyorlar."

"Kampanya bitmedi"

Ramazan Baş, vatandaşların son dönemde medyada gerektiği kadar yer almadığı için kampanyanın bittiğini zannettiğini belirterek, kampanyanın kesinlikle bitmediğini söyledi. "Kampanya bitmedi lütfen devam etsin vatandaşlarımız. Zaten 30 kilograma kadar PTT Kargo ile 5 lira karşılığında Türkiye'nin her yerinden bize gönderebilirler. Çeşitli yerlerde toplama noktaları da var. Derneğimizle diyalog kursunlar" diyen Baş, vatandaşların, engellilerin özgürlüğe kavuşmasına bu şekilde katkıda bulunabileceğine işaret etti.
 
aa evet ben de bitti sanıyordum
evde ööylece duruyorlar
baya da biriktirmiştim
bunu paylaştığın iyi oldu
teşekkür ederim :)
 
Bir ara bitirmişlerdi ama, keşke devam etseydi, çünkü o bitirdikleri sırada bayaa artmıştı katılım, şimdi tekrar o seviyeye hıza ulaşmak için yine bayaa zaman geçecek.
 
Ben de bitti sanıp tüm kapakları atıyordum çöpe, iyi oldu öğrendiğim, okulda çocukları seferber etme vakti geldi yine.. :)
 
Burda mavi kapak toplanmaya devam ediliyor, 2 yıldır ağaçlara, sokaktaki direklere asılı kutulara mavi kapakları atıyoruz biz, aslında heryerde sokaklara mahalle aralarına kapak toplamak için kutular yapsa ya insanlar.
Çalarlar mı acabao_O Bizim burda çok şükür mavi kapaklara dokunan olmuyor, ilk defa geçen gün 6-7 yaşında bir bücür oynamak için almış bir kutuyu, tüm kapakları dökmüş oynuyordu, çocuk aklı işte, valla kadının biri kıyameti kopardı, çocuğum o kapaklar sen oyna diye toplanmıyor, topla o kapakları kutuyu da yerine as diye bağırıyordu.
Kadının duyarlılığı çok hoşuma gitti ama afacanında toprakların üstünde kapaklarla oynaması da şirin göründü gözüme:-)
 
Burda mavi kapak toplanmaya devam ediliyor, 2 yıldır ağaçlara, sokaktaki direklere asılı kutulara mavi kapakları atıyoruz biz, aslında heryerde sokaklara mahalle aralarına kapak toplamak için kutular yapsa ya insanlar.
Çalarlar mı acabao_O Bizim burda çok şükür mavi kapaklara dokunan olmuyor, ilk defa geçen gün 6-7 yaşında bir bücür oynamak için almış bir kutuyu, tüm kapakları dökmüş oynuyordu, çocuk aklı işte, valla kadının biri kıyameti kopardı, çocuğum o kapaklar sen oyna diye toplanmıyor, topla o kapakları kutuyu da yerine as diye bağırıyordu.
Kadının duyarlılığı çok hoşuma gitti ama afacanında toprakların üstünde kapaklarla oynaması da şirin göründü gözüme:-)

benim 75 yaşındaki annem yerde bulsa çantasına atıyor kapağı.
aslında tüm pet şişlere ezilip toplansa.cam kavanoz ger dönüşüm kutuları gibi geri dönüşüm kutuları olsa.
içinde silindir gibi birşey koysunlar ezsin çok yer kaplamasın.günde kaç pet şişe atılıyor çöpe.kapağını alsamda gerisine acıyorum.
 
X