MASKNE / MASKE KULLANIMI KAYNAKLI CİLT PROBLEMLERİ

kbrsgtbasari

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
tek ayak cezası
Sahte Profil
Kayıtlı Üye
29 Mart 2021
8
2
39
COVID-19'un yayılmasını yavaşlatmak için koruyucu yüz maskesi takmak günlük rutinimizin bir parçası haline geldi. Artık restoranlar ve marketler gibi birçok halka açık yerde solunum damlacıkları yoluyla yayılan yeni koronavirüse karşı bir bariyer olarak maske takmak zorunlu.


Maske takmak nedeniyle yüzünüzde sivilceler oluşuyorsa, yalnız değilsiniz. Mekanik akne olarak da bilinen bu durum, maske kullanmanın yaygın bir yan etkisidir.

Mekanik akneler basitçe sivilcelere neden olmaz. Ayrıca kızarıklık, şişlik ve tahriş gibi cilt sorunlarına da neden olabilir.




Maske kaynaklı cilt problemleri hakkında bilinmesi gerekenler​

Genel olarak mekanik akne, bir yüz maskesi takmanın neden olabileceği çeşitli cilt rahatsızlıkları için kullanılan genel bir terimdir. Şunları içerebilir:
  • Akne. Akne, gözenekleriniz yağ, ölü deri hücreleri ve kir ile tıkandığında meydana gelir. Sivilcelere, beyaz noktalara veya siyah noktalara neden olabilir.
  • Gül hastalığı. Gül hastalığınız varsa, maske takmak hastalığın alevlenmesine neden olabilir. Bunun sonucunda sivilce ve kızarık miktarında artış görülebilir.
  • Kontakt dermatit. Kontakt dermatit, alerjiniz olduğunda veya maskenizin materyaline duyarlı olduğunuzda ortaya çıkar. Tahriş ve kabarcıkların yanı sıra kırmızı bir kızarıklığa neden olabilir.
  • Folikülit. Folikülit veya saç köklerinizin enfeksiyonu, sivilce çıkmasına benzeyen şişliklere neden olur. Ayrıca kaşıntı veya ağrı da yaşayabilirsiniz.
Bu cilt problemlerinden birine zaten sahipseniz, mekanik akne problemleri geliştirmeye daha yatkın olabilirsiniz.




Maskenin cilde etkileri?​

Mekanik akne çeşitli cilt problemlerini içerebildiğinden, belirtilerinizin kesin nedeni değişebilir.



Çoğu durumda, problem tıkanmış gözeneklerin sonucudur. Cildinizde zaten yağ, bakteri ve ölü deri hücreleri bulunmaktadır. Ancak maske taktığınızda bu maddeler daha fazla birikebilir ve gözeneklerinizi tıkayabilir.

Maske ayrıca nefes alıp vermenizden dolayı nemi hapseder ve bu da akne riskini artırabilir.

Bir başka olası neden ise maskenin yarattığı sürtünmedir. Kullandığınız maskenin malzemesi cildinize sürtünerek sürtünmeye ve tahrişe neden olabilir.

Veya kullandığınız maskenin malzemesine karşı hassasiyet veya alerjiniz olabilir. Bazı maskeler kimyasallarla önceden işlemden geçirilir veya ciltte sertleşir. Benzer şekilde, kokulu bir deterjanla yıkanmış bir maske takmak da tahrişe neden olabilir.


Maske kaynaklı cilt problemleri nasıl tedavi edilir?​

Yüzünüz sivilce dolu olsa bile covid-19 salgını döneminde maskenizi takmaya devam etmeniz çok önemlidir. Ağzınızı ve burnunuzu kapalı tutmak, kendinizi ve etrafınızdakileri COVID-19'dan korumanın en iyi yollarından biridir.
Maske kullanımı kaynaklı cilt problemlerinin belirtilerini tedavi etmenin birkaç yolu vardır.

Yüzünüzü düzenli olarak yıkayın​

Pandemi sırasında cildinizi sağlıklı tutmak için düzenli cilt bakımı rutininizi uygulamaya devam edin.

Yüzünüzü:

  • sabah bir kez
  • gece yatmadan önce
  • terledikten veya maske taktıktan sonra yıkayın.
Yüzünüzü yıkarken ılık su kullanın. Cildinizi temiz bir havluyla kurulayın. Tahrişe neden olabileceği için cildinizi ovmaktan kaçının.

Düzgün bir temizleyici kullanın​

Düzgün bir temizleyici, fazla yağı, teri ve bakterileri gidermeye yardımcı olabilir. Alkol veya parfüm içeren temizleyicilerden kaçının. Bu bileşenler tahrişe neden olabilir ve belirtilerinizin iyileşmesini zorlaştırabilir.

Belirtileriniz daha şiddetliyse, benzoil peroksit veya salisilik asit içeren ilaçlı bir solüsyonu temizleyici olarak deneyebilirsiniz.

Hassas bir cildiniz varsa, doktorunuza veya dermatoloğunuza cildiniz için en iyi ilaçlı temizleyici türünü sorun.

Komedojenik olmayan bir nemlendirici kullanın​

Yüzünüzü yıkadıktan sonra cildinizi nemli tutmak için nemlendirici uygulayın. Gözeneklerinizi tıkamayacak, komedojenik olmayan bir ürün kullanın.

Seramid içeren krem ve nemlendirici uygulayın​

Cilt probleminiz çoğunlukla tahriş sebebiyle oluşmakta ise, bölgeye seramid içeren bir nemlendirici uygulamak isteyebilirsiniz. Bu, cildinizi korumaya, kaşıntı ve tahrişi gidermeye yardımcı olabilir.

Makyaja ara verin​

Maske kaynaklı cilt problemlerini tedavi ederken makyaj yapmaya ara verin. Fondöten, kapatıcı ve allık gibi güzellik ürünleri gözeneklerinizi tıkayabilir ve iyileşme süresini uzatabilir.



Maske kaynaklı cilt problemleri nasıl önlenir?​

Öngörülebilir gelecekte halk içinde yüz maskesi takmaya devam etmeniz gerekeceğinden, maske kaynaklı cilt problemlerini önleme konusunda bazı ipuçlarını takip etmek yardımcı olabilir.



Her kullanımdan sonra kumaş maskeleri yıkayın​

Kumaş maskeleri yıkamadan asla tekrar kullanmayın. Kokusuz, hipoalerjenik çamaşır deterjanı kullanın, ardından maskenin tamamen kurumasını bekleyin.



Topikal antibiyotik krem kullanın​

Bakterilerin bir maske altında birikerek sivilceye yol açması alışılmadık bir durum değildir. Bunu önlemek için dermatologlar genellikle yüz maskenizi takmadan önce cildinize topikal bir antibiyotik krem veya jel sürmenizi önermektedir.



Tek kullanımlık maskeleri her kullanımdan sonra atın​

Tek kullanımlık bir maske kullandıktan sonra maskeyi atınız. Yenisine ihtiyacınız olması durumunda zorlanmamak için yanınızda birkaç adet tek kullanımlık maske bulundurmayı düşünün.



Her 4 saatte bir 15 dakika maskenizi çıkararak cildinizi dinlendirin​

Amerikan Dermatoloji Akademisi, maskenizi her 4 saatte bir 15 dakika çıkarmanızı önermektedir. Bu mola, cildinize yenilenme yolculuğunda yardımcı olacaktır.

Maskesini dışarıdayken yalnızca sosyal mesafe kurallarına tamamen uyabileceğiniz durumlarda çıkarmalısınız. Bir maske molası vermeden önce ellerinizi yıkamanız önemlidir.


Maske takmadan önce nemlendirici uygulayın​

Cildiniz kuruma eğilimindeyse maske tahrişe neden olabilir. Komedojenik olmayan bir nemlendirici uygulamak cildinizin nemlenmesine yardımcı olabilir. Nemlendirici ayrıca cildinizle maske arasında bir bariyer görevi görebilir.

Doğru maskeyi seçin​

Cilt sorunlarını önlemek için, taktığınız maske türüne dikkat edin.

Aşağıdaki özelliklere sahip bir yüz maskesi kullanmaya çalışın:

  • iyi oturan, ancak çok sıkı olmayan
  • iki veya daha fazla kumaş katmanına sahip
  • doğal, yumuşak kumaştan (pamuk gibi) yapılmış
Naylon veya suni ipek gibi sentetik kumaşlardan yapılmış maskelerden kaçının. Bu malzemeler cildi tahriş edebilir.



Maskenizi çıkardıktan sonra yüzünüzü yıkayın​

Eve döndüğünüzde, yüzünüzü düzgün bir temizleyiciyle yıkayın. Cildinizi korumak için bir nemlendirici uygulayın. Maske takarken terlediğiniz zamanlardan sonra da yüzünüzü yıkamak cilt sağlığı için önemlidir.


Mekanik akne veya maske aknesi, yüz maskesi takmaktan kaynaklanan akne oluşumlarını içerir. Belirtiler, gül hastalığı veya dermatitiniz varsa sivilce benzeri yumruların yanı sıra sürtünme ve tahrişi de içerebilir.

Maskeler sinir bozucu olsa da, COVID-19 salgını sırasında yüz maskelerini takmaya devam etmek önemlidir. Düzenli yüz yıkama, nemlendirme ve doğru tipte maske takmak cilt problemlerini önlemeye yardımcı olabilir.

Maske kaynaklı cilt problemleriniz daha şiddetliyse veya bu önerileri denedikten sonra hala devam ederse, dermatoloğunuz ile görüşmeyi ihmal etmeyin.
 
Son düzenleyen: Moderatör: