- 16 Ağustos 2010
- 293.025
- 602.886
- 43
Günün çoğunluğunu masa başında çalışarak geçirmek birçok sağlık sorununu da beraberinde getirir. İskelet sisteminde ve kaslarda ağrılar meydana gelebilir.
Bel ve Sırt Ağrıları
Masa başında çalışan kişilerin en sık karşılaştığı sağlık sorunları bel ve sırt ağrısıdır. Günün çoğunluğunu sandalyede oturarak geçirmek zorunda olan kişiler hareketsizlikten ve yanlış oturuş biçiminden dolayı bel ve sırt ağrılarından şikayet ederler. Bu ağrılar hafife alınmamalı, hissedildiği anda kişi kendini izlemeli ve 1 haftadan uzun süren ağrılarda mutlaka doktora gitmelidir.
Kronik bel ve sırt ağrılarından korunmak için sandalyede en fazla 1 saat devamlı oturulmalı, mümkün olduğu kadar sık kısa yürüyüşler yapılmalıdır. Sandalyede otururken mutlaka dik oturulmalı ayakların yere değdiğinden ve dizlerin yere doksan derecelik bir açıyla durduğundan emin olunmalıdır.
Duruş Bozukluğu
Sandalyede uzun saatler boyunca oturan kişilerde duruş bozukluğu görülebilir. Dik durmak ve doğru oturmak duruş bozukluğunu önler.
Boyun Düzleşmesi
Masa başında çalışanların karşılaştığı bir diğer ortopedik sorun boyun düzleşmesidir. Boyun ağrıları, boyun hareketinin kısıtlı olması ve halk arasında "kilitlenme" olarak da bilinen boynu sağa sola çevirememe gibi belirtiler görüldüğünde doktora başvurulması gerekir. Boyun düzleşmesinden korunmak için masa başında oturan kişiler bilgisayar kullanıyorsa ekranın göz hizasında olmasına dikkat etmeli, boynu zorlayacak pozisyonda uzun süre durmaktan kaçınmalıdır.
Göz Kuruluğu
Masa başında çalışan kişiler uzun süre bilgisayar ekranına bakıyorlarsa göz kuruluğu oluşabilir. Gözlerde batma, yanma, kaşıntı, özellikle rüzgarlı havalarda gözlerde hissedilen rahatsızlık göz kuruluğunun başlıca belirtileridir. Göz kuruluğu olan kişiler göz doktoruna görünmeli, doktorun verdiği göz damlalarını düzenli olarak kullanmalıdır. Bu durumdan kaçınmak için kullanılan bilgisayarların ekran parlaklığının azaltılması, mümkünse uzun süre ekrana bakmamak ve gözleri dinlendirmek önemlidir.
Sindirim Bozuklukları
Uzun süre hareket etmeden aynı pozisyonda oturan kişilerde sindirim bozuklukları görülür. Özellikle yemek molalarından sonra hareket etmeden sandalyede oturmaya devam etmek sindirim bozukluklarına davetiye çıkarır. Sindirim sistemi rahatsızlıklarını önlemek için yemek molalarından sonra kısa yürüyüşler yapılabilir, rezene yeşil çay gibi sindirimi kolaylaştıran bitki çayları içilebilir. Ayrıca masa başında çalışan kişilerin lifli yiyecekler yemeleri ve hafif beslenmeleri de sindirim bozukluklarını önlemeye yardımcıdır.
Kaynak:nasıl kolay?