• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Marketlerde poşet yasaklanıyor

Chess

Nirvana
Kayıtlı Üye
14 Ağustos 2009
53.296
42.837
898
Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Altunbilek, marketlerde ve mağazalarda naylon poşetlerin 1 Ocak 2018'den itibaren yasaklanacağını açıkladı.

Sol'un haberine göre; TPF Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Altunbilek, Atık Yönetmeliği kapsamında naylon poşetlerin yasaklanacağını belirterek, "Alışverişlerde müşterilerimizi file, bez torba kullanımına yönlendireceğiz. Geçiş sürecinde karton veya bez alışveriş torbası ediye edeceğiz. Avrupa'da yasak olduğu için müşteriler alışverişe gelirken alacakları ürünleri koyacakları file veya kaplarla geliyor" diye konuştu.

Bunu ilk olarak metropollerde başlatacaklarını dile getiren Altunbilek, "Yıl başından itibaren naylon poşetlerin az kullanılması veya kullanılmaması için belki direkt paralı diyemeyiz ama mutlaka zararlarını anlatmalıyız, anlatacağız. Bu bilinci müşteriye aşılayacağız" ifadelerini kullandı.

Altunbilek, 1 Ocak 2018'den itibaren alışverişlerde naylon kullanımının yasaklanacağını belirterek, halihazırda naylon poşetin maliyetinin müşteriye yansıtıldığını, yasağın başlamasıyla cüzi de olsa bu masrafın müşterinin üzerinden kalkacağını bildirdi.

http://www.birgun.net/haber-detay/marketlerde-poset-yasaklaniyor-152960.html

Sonunda.

Bu gerçekten ne zaman olacak diye merak ediyordum ben.

Çünkü Avrupada yasak mesela, kendi çantanızı getirmeyi unutunca para ödemek zorunda kalıyorsunuz.

O yüzden bizdeki gibi çöp poşeti yaparım, fazla alayım deyip saldıramıyor insanlar.

Biraz geç kalmışız ama sevindim ben bu habere :)

Ekran Alıntısı.PNG

:KK53::KK53::KK53:

Bazı büyük marketlerde bu sürece alıştırma yapılıyor, marketler bez alışveriş torbaları satıyor, eskiden herkes file kullanırdı, esnafta aldıklarımızı kese kağıtlarına koyardı, biraz da bizim suçumuz var tüketici olarak filelerden vazgeçtik çabucak, rengarenk fileler mi yapsak çok güzel olur bence, kumaşlardan cicili bicili alışveriş torbaları da yapabiliriz.

File veya bez torba olunca daha az alışveriş yapılır.Bez fileye ,kese kağıdına ne kadar ürün konulabilecek ki:KK64:
Ben biraz poşet stoklayayım ,çöp için daha kullanışlı oluyor market poşeti.:KK53:
:-)
Çoğu şeyi pazardan aldığım için marketten çay şeker un tarzı ürünleri alıyoruz yalnızca, çok alışveriş yapıyorsanız Pazar arabası götürebilirsiniz, kadınlar çoğunlukla öyle yapıyor taşıması da rahat olur, evde kendi kese kağıtlarımızı da yapabiliriz aslında, ben küçükken rahmetli dedem bir dönem manavdı evde eski gazetelerden kese kağıdı yapardı bende yardım ederdim, kese kağıtları fileler çocukluğumu anımsattı.

peki, gıdaların sarmalandığı fabrikalarda içine tıkıldığı ambalajlar nolucak, bence illaki zararlı olmayan ambalajlar yapılabilir

Yatırım yapılması gerek onun için.
Bizde hala çöpleri geri dönüşüme göre ayırmak da yok mesela.
Bunda hem halkın hem yönetimlerin suçu var.
Çünkü üşengeciz ve çoğu kişi uğraşmıyor.
Çünkü geri dönüşüm oturmuş bir sistem değil. Bunların çöp kutuları her yerde yok. Belli noktalarda var.
Tüm şehir de bu belli noktalara akın edemez doğal olarak, her evin önüne ihtiyacımız var.

Çünkü geri dönüşüm oturmuş bir sistem değil. Bunların çöp kutuları her yerde yok. Belli noktalarda var.
Tüm şehir de bu belli noktalara akın edemez doğal olarak, her evin önüne ihtiyacımız var.

ya bu konuda bizim üşengeçliğimiz daha ağır basıyor bence.
çöp konteynerı olmasına gerek yok ki.
benim yaşadığım yerde çöp saatinde dışarıya geri dönüşüm poşeti içinde çıkarmamız yeterliydi ama kimse evinde bir hafta çöp biriktiremezmiş, o yüzden normal çöpe atarlardı.
şimdi bir süredir yurtdışındayım, aynı sistem var, ama insanlar çöplerini gününde çıkarıyorlar, o zamana kadar evde biriktiriyorlar.
hatta sosyal alanlar hariç hiç çöp konteynerı kullanılmıyor. Günlük çöpleri de saatinde çıkarıyor herkes.

ben ayırıyorum canım, içime sinmiyor normal çöpe atınca, hatta benin oğlan pilleri bile çöpe atmıyor, o benden daha katı:KK53:

Avrupa'da zaten poşet parayla. İlk gördüğümde bu ne ya cimriler poşeti parayla veriyor, biz daha medeniyiz parasız poşet alıyoruz demiştim. Eşim de işin aslını anlatmış, medeni olanın biz değil poşeti daha az harcayanlar olduğunu söylemişti. :KK53:

Millet bildiğin alışveriş yapıyor, kucaklayıp götürüyordu aldıklarını. Buzdolabı poşeti veriyorlar ya da o bedava mesela da bi buzdolabı poşetine ne sığdırcan? Kimisi de cebinden poşet falan çıkarıyordu. Hazırlıksız olunca mecburen poşet satın almıştım.

ya bu konuda bizim üşengeçliğimiz daha ağır basıyor bence.
çöp konteynerı olmasına gerek yok ki.
benim yaşadığım yerde çöp saatinde dışarıya geri dönüşüm poşeti içinde çıkarmamız yeterliydi ama kimse evinde bir hafta çöp biriktiremezmiş, o yüzden normal çöpe atarlardı.
şimdi bir süredir yurtdışındayım, aynı sistem var, ama insanlar çöplerini gününde çıkarıyorlar, o zamana kadar evde biriktiriyorlar.
hatta sosyal alanlar hariç hiç çöp konteynerı kullanılmıyor. Günlük çöpleri de saatinde çıkarıyor herkes.

Bence insanlar geri dönüşümlerini parayla vermeli. Çünkü çıkarı olmadan insanımız asla böyle bir şey yapmaz. 1 hafta yapar, 1 ay yapar sonra yine ayyy bununlamı uğraşıcam der karıştırır çöple, geri dönüşüm atığını.

Yurt dışında güzel örnekler var, özellikle şişeler epey değerli ve şişe karşılığı para alıyorsun. PET, karton kağıt para karşılığı olsa sokakta tek atık kalmazdı. Hatta bunu uygulamaya koyan bir belediye var sanırım, gazetede okumuştum.

Bence insanlar geri dönüşümlerini parayla vermeli. Çünkü çıkarı olmadan insanımız asla böyle bir şey yapmaz. 1 hafta yapar, 1 ay yapar sonra yine ayyy bununlamı uğraşıcam der karıştırır çöple, geri dönüşüm atığını.

Yurt dışında güzel örnekler var, özellikle şişeler epey değerli ve şişe karşılığı para alıyorsun. PET, karton kağıt para karşılığı olsa sokakta tek atık kalmazdı. Hatta bunu uygulamaya koyan bir belediye var sanırım, gazetede okumuştum.

bilemiyorum ya, para için hiç yapmayabilirler sonuçta cüzi bir şey olacak o da.
hani o para için uğraştığıma değmez mantığı da oluşabilir.

ben uzun yıllardır biriktiriyorum ve bir evden çıkan geri dönüşüm miktarını bildiğimden inanılmaz üzülüyorum.
ama her gün normal çöpe atsam fark etmezdim ne kadar geri dönüştürülebilecek atık çıkardığımı.

bilemiyorum ya, para için hiç yapmayabilirler sonuçta cüzi bir şey olacak o da.
hani o para için uğraştığıma değmez mantığı da oluşabilir.

ben uzun yıllardır biriktiriyorum ve bir evden çıkan geri dönüşüm miktarını bildiğimden inanılmaz üzülüyorum.
ama her gün normal çöpe atsam fark etmezdim ne kadar geri dönüştürülebilecek atık çıkardığımı.

Avrupa'da dediğim yerle ilgili bi yazı okumuştum. Hani yazar biz atıyorduk şişeleri falan demiş. Sonra baktım hali vakti yerinde insanlar bile şişe topluyor gidip para alıyor. Biz de biriktirdik ve bir haftada biriktirdiğimiz şişelerle azımsanmayacak para aldık gibisindendi.

Türkiye'deki uygulamada da bir belediye (aklımda değil neresi olduğu) geri dönüşüm için vatandaşa epey para vermiş ama karşılığı daha yüksek bir meblağ olmuş gibisinden bir haber okumuştum. Çünkü para karşılığı olunca acayip geri dönüşüm toplanmış, halkın ilgisi yoğunlaşmış. Şişeden tut, petlere kadar 1 haftada 5 10 tl kazansan az değil bence. Birçok aile için iyi bir para bu.

Çöplerin içine , hiç üzülmeden , cam , plastik , kağıt atan bir milleti poşetsizlige alıştırmak zor.

ben ayırıyorum canım, içime sinmiyor normal çöpe atınca, hatta benin oğlan pilleri bile çöpe atmıyor, o benden daha katı:KK53:

Pil ve ampul doğaya en zararlı olanlardan.

Çocukluğumdan beri ailemden kalan bir alışkanlık, çöpleri ayrıştırırım muhakkak.

Back