Merhaba kızlar. Mandala hakkında hem bilgi vermek hemde birkaç paylaşım yapmak istedim. Bugüne kadar KK da mandala hakkında hiç bir konuya raslamadım eger varsa Affola..
Öncelikle Mandala nedir ne için yapılır onu öğrenelim..;
Mandala kelime anlamı olarak daire veya merkez anlamına geliyor. Sözlükten tam olarak yararlanırsak karşımıza kısaca şu anlam çıkar:
"Hindistan kökenli dinlerde metafizik veya sembolik bakımdan meta veya mikro kozmosu gösteren şekillere verilen ad"
İşin felsefi kısmını anlatmaya kalksak işin içinden kolay kolay çıkamayız. Genelde daire olarak bilinen Mandalaların merkezindeki ana figürün etrafından dışarıya doğru geometrik şekiller, bazen de başka semboller çizilmiştir. İçerden dışarıya ya da dışardan içeriye doğru boyanabilir ama tek şart sırayı bozmamak. Siz de hakkında biraz bilgi sahibi iseniz çok farklı Mandalalar olduğunu görmüşsünüzdür. Hayvan motivleri, geometrik şekiller ya da doğadan ilham alan çizimler ve tabii ki Hinduizm veya Budizm`e dayanan dini sembollerin kullanıldığı çeşitli Mandalalar söz konusu. (Hinduizm'de Siva ve Sakti'nin kozmik dansını, Budizm'de Buda Diyarını veya Buda'nın vizyonunu simgeler) Dini amacı bir yana bırakırsak Mandala, Batı kültüründe anaokul ve ilköğretim çağındaki çocuklar için bir eğitim aracı olarak kullanılıyor. Bunun birçok sebebi var. Bazıları şöyle:
- Çocukların üzerindeki stres faktörünü azalttıp onları rahatlatır
- Kendini keşfetmeyi, denge kurmayı sağlar
- Çocukların bir şeye odaklanma sürecine katkı sağlar
- Grup çalışmalarında daha uyumlu yaklaşım içersinde olurlar
- Yaratıcılığı tetikler
- Parmak kaslarını geliştirir
gibi maddeleri çoğaltmak mümkün. Yani bu Mandala iyi bir şey:)
Ruha iyi geldiği, denge, gelişim vs. bu açılardan tam olarak ölçüm yapamam ancak kendi tecrübelerime dayanarak diyebilirim ki, çocuklar daha ufakken internette bulduğum Mandala örneklerinden çıktı alıp ellerine verdiğimde evde bir barış ortamı sağlanırdı, kihâlâ da öyle. Mandalanın güzelliği bir yaş sınırlaması olmaması, her yaşa ve ilgi alanına göre bir Mandala bulabilirsiniz. Ve yukarıda sayılan pekçok madde yetişkinler için de geçerli. Sakinliğe ihtiyacımız olan şu günlerde kendinize göre bir Mandala bulup ilâç niyetine boyayınız, tavsiyemdir.
Ben canım sıkılınca boyarım ve kafam dağılır
Tavsiye ediyorum.. İşte birkaç mandala örneği;
Eki Görüntüle 1408651