Bebeklerin dik şekilde oturmaya başladıkları dönem olan 6 aylık dönemleri artık mama sandalyesine oturmaya hazır oldukları anlamına gelmektedir. Mama sandalyesi yemek saatlerinde, yemek hazırlama aşamasında sıkça kullanılan ve annelerin bebeklerini oyaladıkları bir kurtarıcı durumundadır.
İyi bir mama sandalyesinin özellikleri nelerdir?
Mama sandalyesinin ilk özelliği kaliteli malzemeden hazırlanmış olmasıdır. Bu sayede uzun süre dayanıklılık gösterir.
Mama sandalyesinin diğer özelliği önündeki tepsisinin ayarlanabilir (yükseltilip açaltılabilir) olmasıdır. Ayrıca bu tepsinin kenarlıklarının yüksek olmasına dikkat edin. Bu sayede sıvı herhangi bir şey dökülse bile tepside kalacak ve aşağı doğru akmayacaktır.
Mama sandalyesinin ön kısma monte edilme özelliğinin olması, onu çok kullanışlı yapar. İstediğnizde çıkararak yıkayabilmelisiniz. Aynı zamanda bebeğinizi oturturken çıkarma, daha sonra takma lüksünüz de olur.
Mama sandalyelerinin devrilme riski vardır. Bu riski ortadan kaldırmak için tabanının geniş ağızlıklı olması önemli bir ayrıntıdır. Özellikle fazla hareketli bebekler için bu önlem mutlaka düşünülmelidir.
Mama sandalyesi gün içinde birçok anda anneler için birer kurtarıcı durumundadır. Sadece yemek vakitlerinde değil bebeğinizin eline bir meyve verdiğiniz zamanlarda da bebeğiniz mama sandalyesinde oturarak vakit geçirebilir. Ancak mama sandalyesindeyken bebeğinizi yalnz bırakmamaya özen gösterin. Masa, kapı, duvar gibi eşyalara yakın yere bıraktığınız mama sandalyesindeyken bebeğiniz ayağıyla iterek mama sandalyesini devirebilir. Bunu önlemek için mama sandalyesini eşyalardan uzak yerlere koymalısınız.
Mama sandalyesi kimi aneler tarafından uzun yıllar kullanıllırken kimi anneler tarafından daha kısa süre kullanılarak kaldırılır. Bu, biraz da çocuğun durumuna göre şekil alır. Çok hızlı gelişme göstermeyen (aylık gelişimini takip eden) bir çocuk 36 aylık olana kadar çok rahat bir şekilde mama sandalyesini kullanabilir. Ancak dediğimiz gibi aylık gelişiminin üstünde olan bir çocuğu ( söz gelimi 23 kilo ve 110 cm olan bir çocuğu) mama sandalyesinde uzun süre oturtmak pek de mümkün değildir. Zaten mama sandalyesinin mantığı normal sandalyede dengesini tam kuramayan çocuğun annesinin kucağında değil de bireysel olarak sandalyede oturmasını sağlamaktır. Çocuk, normal sandalyede rahatça oturmaya başladığı andan mama sandalyesine oturmayı bırakabilir.
Nasilkolay