- 6 Mart 2012
- 17.731
- 27.703
- 49
Mama öğünü -Çoğu sefer çocuğun kendisi bunu belli eder: Bebeğiniz "Büyüklerin" yiyeceklerine ilgi duyar, bazen tabaklara uzanmaya ve bu heyecan verici şeyden birazcık o küçük ağzına sokmaya çalışır. İlk mamayı vermek için doğru zamanın geldiğine dair somut bir işarettir bu.
Önemli: Genzine kaçmasını önlemek açısından bebek rahat bir şekilde oturmalı ya da en azından yardım alarak bir süre, yıkılmadan dik durabilmelidir!
Bebek maması evde mi hazırlanmalı yoksa satın mı alınmalı?
Kendiniz hazırlamış olun ya da satın almış olun: Bebeğiniz her ikisi sayesinde de tüm önemli vitaminleri almaktadır. Daha güzel ve daha ucuz olan tabii ki mamayı kendinizin hazırlamanızdır. Böylece içindekilerini kendiniz seçip içeriğinde değişiklik yapabilirsin.Bu oldukça az malzeme gerektirdiğinden ve hazırlanması da kolay olduğundan düşünüldüğü kadar da külfetli değildir. En iyisi de baştan fazla mama hazırlayıp , onları porsiyonlara ayırıp dondurmanız.
Ayrıca: Hazır olmayan mamalarla beslenen çocuklar ileride yeni gıdaları daha iyi tolere edebilmektedirler.
Ne zaman hangi mama?
Başlangıçta: Sebzeli-Patatesli-Mama
Basit bir sebze, patates içerikli mamayla başlayıp ve bebeğinizin mamasına haftada bir, sadece bir yeni malzeme ekleyiniz. Sonuçta bebeğin katı yemeğe bir kere alışması lazım ve sindirimin de bu duruma hazırlanması için zamana ihtiyacı vardır.
İlerleyen zamanlarda; mamada üç, dört günde bir değişiklik yapabilirsin ve et veya balık da ekleyebilirsin.
Başlangıçtan bir ay sonra: Sütlü-Tahıllı-Mama
Yaşının ilk yılında lütfen mamaya sadece az miktarlarda inek sütü ilave ediniz. Büyük porsiyonlar bu aşamada çocuğun böbreklerine fazla yüklenir. Bu nedenle yoğurt, lor peyniri ve sütlü puding gibi süt ürünlerinde de dikkatli olmanız gerekir.
En iyisi; süt ve tahıllı mamayı kendi sütünüzle veya devam sütüyle hazırlamanız olur.
Yaşının 1'inci yılının sonuna doğru, süt ve tahıl bileşimli mama yerine ekmekli bir öğüne geçiş yapabilirsiniz. Ve en erken bu evrede çocuğunuz saf inek sütü içebilir.
Başlangıçtan iki ay sonra: Tahıllı-Meyveli-Mama
Üçüncü katı öğün olarak tahıllı, meyveli mama uygun olur. Yaşının 1'inci yılının sonuna kadar, menüde üç adet mama ve iki adet süt öğününün yer alması iyi olacaktır.
Mama hazırlamaya dair tüyolar
- Önemli: Bal ve akçaağaç şurubu ile tatlandırma tamamen yasak! Meyve veya meyve suyunun içerdiği früktoz zaten yeterli derecede tatlandırıyor.
- Hem bal hem de akçaağaç şurubunda, bebeğinin bağırsaklarında toksinler geliştiren botulizm bakterileri bulunabilir (bebek botulizmi). Bunlar kasları bloke edip tamamen felce kadar götürebilir. Daha büyük çocuk ve yetişkinlerde bağırsak florası bu zehrin oluşumunu engeller.
- Bilhassa başlangıçta bebeğiniz çok az miktarlarda mama yemek isteyecektir. Bu nedenle, hazırladığın mamayı, dondurmadan önce bir buz küpü kabına aktarabilirsiniz.
- Arada sırada et yerine balık verebilirsiniz, örneğin somon filetosu. Kılçıkları mutlaka çok iyi temizlemeye dikkat ediniz.
- Mamalar için kullandığın suyu önce kaynatmak gerekmiyor. Gayet normal çeşme suyunu, önce biraz akıttıktan sonra kullanabilirsin.
Hızlı ve kolay bir şekilde hazırlayabileceğiniz denenmiş mama tariflerinden oluşan bir liste hazırladık. Bunları deneyebilirsiniz!