Malta Humması Nedir? Nasıl Bulaşır?

16 Ağustos 2010
294.779
607.242
1.098
43
Malatya




Malta Humması;

Akdeniz kıyılarında, daha çok Malta Adası’nda görülmüş, mikroplu, bulaşıcı bir hastalıktır. Eskiden beri biliniyorsa da ilk önceleri tifo, verem, sıtma gibi başka hastalıklarla karıştırılmıştı. Yurdumuzda da tek tük gördüğümüz, bütün belirtilerini bildiğimiz hastalıklar arasındadır.
Malta hummasını yapan mikrobu 1887’de Brue adında bir bilgin keşfetti. Çok ufak bir mikroptur: İnsanda hastalık yapan cinsinden başka gebe ineklerde yavruyu da düşürmeye yol açan sığır Malta humması cinsi de vardır. Bu mikrop insanlarda da bang denilen hastalığı meydana getirir.

Malta humması mikrobu lâboratuvarlarda geç ürerse de, çok tehlikeli bir mikroptur. Bunu üretmeye çalışırken, haberleri olmadan, mikroplarla bulaşıp hastalığa yakalanan bilim adamları vardır.

Malta humması, aslında, bir keçi hastalığıdır. Bu hastalığa en çok maltız keçileri yakalanır. Bu gibi hastalıklı keçilerin sütünü kaynatmadan, pastörize etmeden içenler, bundan yapılmış peynir, yoğurt gibi şeyleri yiyenler de hastalığa tutulurlar. Gene bu keçilerin sidiklerinde de mikrop bulunduğu için, bunlarla bulaşanlar da hastalığa tutulmak tehlikesindedirler.

Belirtileri.

— Malta humması baş ağrısı, kırıklık, iştahsızlık gibi hallerle başlar. Ateş akşamları yükselir, sabahları bol bir terlemeyle düşer. Sonra hastanın eklemlerinde romatizmayı andıran ağrılar görülür; kalbde, karaciğerde, böbreklerde bozukluk olabilir. Bir süre sonra ateş düşer, hasta iyileşir gibi olursa da ateş yeniden yükselir. Bundan dolayı Malta hummasına dalgalı humma da denilmiştir.

Hastalık 2 aydan 2 yıla kadar uzayabilir. Kesin teşhis koyabilmek için hastanın kanı, idrarı incelenerek mikrop bulunmalıdır.

Tedavi.

— Malta humması, uzun sürse bile, öldürücü bir hastalık değildir. Hasta sağlamlardan ayrılarak tedavi edilir. Ateşe, halsizliklere, iştahsızlıklara karşı ilaçlar verilir. Eskiden Malta hummasının aşısı yapılmışsa da tedavide büyük fayda görülmediği için bırakılmıştır. Bugün antibiyotik ilaçlardan bazıları kullanılıyor.

Kaynak:NKFUCOM
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…