Makarnalar Makarna Tarifleri

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
35.026
30.401
60
Makarna tarifleri, makarna besin değerleri açısından incelendiğinde, B1, B2 ve A vitaminleri açısından zengin olduğu, kalsiyum, demir, potasyum, fosfor ve protein açısından vazgeçilmez besin kaynağı olarak dikkat çeker. 100 gram kırmızı ette 16,30 gram protein varken, 100 gram makarnada 16,10 gram protein bulunmaktadır. Unutulmaması gereken noktada makarnanın kolesterol içermediğidir. Saf durum buğdayından üretilen irmikle yapılan makarna, karbonhidrat sınıfında bulunduğundan, vücut tarafından kolayca sindirilir. Tüketilen makarna hemen parçalanarak, enerjiye çevrilir. Fiziksel olarak çalışan kişiler, enerji ihtiyaçlarını en kısa yoldan makarna tüketerek sağlayabilirler. Makarna bunların yanında besleyici, doyurucu, lezzetli ve tek olarak tüketilebilen bir gıda maddesidir. Kolayca pişirilen, uzun süre dayanabilen, ucuz bir besindir. İnsanlarda bağırsak ve mide kanserlerini önleyici etkiye sahiptir. Makarnayı tek başına tüketebileceğiniz gibi, balık, et, tavuk, peynir, baharat, sebze gibi karışımlarla hazırlayacağınız soslarla da hazırlayabilirsiniz. Böylece bedeninizde dengeli bir beslenme sağlamış olursunuz. Tek başına tüketildiğinde oldukça hafif bir besin olan makarna, dengeli bir şekilde yapılan her diyette bulunması gereken bir gıda maddesidir. Her yaştan insanın güvenle tüketebileceği bir besindir. Sağlıklı beslenme piramidinde, en altta ve en fazla tüketilmesi gereken besin maddeleri arasında yer alan makarna, her gün tüketilmeye uygundur. Vitamin, protein ve mineral açısından zengin olduğundan, pirinçten bile daha faydalıdır. Makarna tariflerine geçmeden önce, makarnayı en doğru bir şekilde nasıl pişirebileceğimizi incelememiz gerekir.

Makarna pişirme yöntemi nasıl olmalıdır?

Makarna pişirme oldukça kolay olmasına rağmen, bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Makarnayı haşlayacağınız su ve tuz miktarı, içine koyacağınız makarnanın miktarı doğru ayarlanmalıdır. Bunun için sizlere pratik bir yöntem sunalım. 100 gram makarna için, 10 gram tuz ve bir litre su kullanmalısınız. Bunun sebebi;

  • Makarnanın pişerken rahat hareket edebileceği bir alan olmalıdır. Çünkü makarna piştikten sonra, 100 gram kuru oran 200-230 gram bir hacme sahip oluyor.
  • Makarnayı tenceredeki su tam olarak kaynadıktan sonra atmalısınız. Suyun içine atılan makarna soğuk olduğundan, ocağın altını hemen açarak, suyun kaynamış hale gelmesini sağlamalısınız.
Makarnanın tuzunu, ocaktaki su kaynadıktan sonra yani makarnayı içine atmadan ilave etmeniz gerekir. Bunun sebebi tuzu erken atarsanız, suyun kayması gecikecektir. Bu yüzden her 100 gram makarna için 10 gram tuzu su kaynadıktan sonra ilave edin. Tuzun atılmasından sonra erimesini bekleyerek, makarnaları ilave edin. Böylece tuzun makarnaya nüfuz etmesine yardımcı olursunuz. Çünkü piştikten sonra atacağınız tuz makarnaya nüfuz etmez.

Makarna ne kadar pişirilmelidir?

Makarna fazla pişirildiğinde hazmı oldukça güçtür. Bunun sebebi pişme sırasında parçalanmış olan nişasta taneciklerinin, mide özsularını geçirme özelliğinin az olmasıdır. Bu yüzden makarna dişe dokunur, diri ve yapışmayan şekilde yani al dente biçiminde pişirilmelidir. Bu şekilde tüketim ağızda daha fazla çiğneme gerektirdiğinden ve daha çok tükürük salgılamasından dolayı hazmı kolaylaştırmaktadır. Makarnayı gerektirdiği gibi pişirmek bazı hallerde saniyeler içinde gerçekleşir. Makarna dışarıdan içeriye doğru pişer. İç kısmı pişmiş olan makarna, en doğru sürede pişmiş demektir. Tam olarak pişmemiş bir makarna, bölündüğünde orta kısmının beyaz olduğu görülür. Bu süre genellikle 10-13 dakika olarak gerçekleşir.

Makarna nasıl süzülmelidir?

Makarnayı pişti diye ocaktan aldığınızda, aslında o siz süzerken ve sosunu ilave ederken pişmeye devam edecektir. Bu yüzden haşladığınız makarnayı, soğuk suya temas ettirmeden, kevgir yardımıyla süzün. Ardından sosunu ilave ederek, hemen servise hazır hale getirin. Sosu makarna sıcakken koyduğunuzda, makarna pişme durumunda olduğundan, gözenekleri açık haldedir. Böylece sosu içine çekecek, daha lezzetli bir makarna yiyebileceksiniz. Eğer makarna salatası yapmak isterseniz, makarnanın biraz daha diri kalması gerekecektir. Bu sebeple haşladığınız makarnayı soğuk sudan geçirerek, pişmesini durdurmanız gerekir.
makarna-tarifleri(1).jpg


Unutmayın sıcak olarak beklettiğiniz makarna, beklediği süre içinde pişmeye devam edecektir.


Makarna soslarını hazırlarken dikkat edilmesi gerekenler nedir?

Makarna ile sunacağınız sosları aynı zamanda hazırlamalısınız. Sos ve makarnayı 2-3 dakika karıştırmalısınız. Pişirdiğiniz makarnanın özelliğine uygun şekilde hazırlayacağınız soslarda, mükemmel sonuçlar elde edebilirsiniz. Yassı olan makarnalarda peynirli, yoğurtlu, kremalı, yumurtalı ve yoğun kıvama sahip soslar, yuvarlak ve uzun makarnalarda domatesli ve salçalı soslar, burgu makarnalarda ise akıcı tarzda ve sebzeli soslar doğru netice almanızı sağlayacaktır. Bir de makarnayı servis edeceğiniz tabağın sıcak olmasına dikkat ediniz. Isı kaybına uğramayan makarna, lezzetli bir şekilde tüketilebilecektir. Artık lezzetli bir makarna pişirmenin detaylarını öğrendik. Şimdi birlikte makarna tariflerimize geçebiliriz.

Makarna tarifleri

Keçi peynirli kelebek makarna tarifi için malzemeler (2 kişilik)

  • 300 gram kelebek makarna
  • 150 gram keçi peyniri (otlu olanı daha lezzetli olacaktır)
  • 4 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı
  • Taze kekik
  • 7-8 adet kurutulmuş domates
  • 3 tatlı kaşığı toz parmesan peyniri
  • 2 çay bardağı bulyon suyu
  • Karabiber, tuz
Keçi peynirli kelebek makarna yapımı

Kelebek makarnanızı yukarıda anlattığımız kurallara dikkat ederek, diri olacak şekilde haşlayınız. Kuru domatesleri şeritler halinde kesin. Taze kekiği doğrayın. Sızma zeytinyağı içinde önce kekikleri kavurun. Ardından şeritler halinde kestiğiniz kuru domatesleri atarak kavurmaya devam edin. Sonra bulyon suyunu ilave edin. İçine karabiber ve tuzunu atın. Haşlanmış olan kelebek makarnayı süzerek, sosla birlikte karıştırın. En son toz parmesan peynirini ve keçi peynirini ilave ederek, karıştırın. Makarnanızı bekletmeden, ısıtılmış bir servis tabağı ile konuklarınıza ikram ediniz.

Afiyet olsun.

Domates soslu spagetti makarna tarifi için malzemeler (2 kişilik)

  • 300 gram spagetti makarna
  • 15 adet çeri domates
  • 5-6 yemek kaşığı domates sosu
  • 2 yemek kaşığı pesto sosu
  • 3 tatlı kaşığı toz parmesan peyniri
  • 1-2 yaprak taze fesleğen
  • Sızma zeytinyağı
Domates soslu spagetti makarna yapımı

Size önce domates sosunu nasıl hazırlayacağınızı anlatalım. Uygun bir tencerede soğanı ince doğrayarak, sızma zeytinyağı ile kavurun. İçine rendelemiş olduğunuz domatesleri ilave edin. 10 dakika kadar pişirerek, tereyağını ve tuzunu ilave edin. Bu şekilde hazırladığınız domates sosu, bir kaç gün buzdolabında saklanabilir. Şimdi spagetti makarnayı pişirme önerimize uygun olarak haşlamaya başlayın. Çeri domatesleri ikiye bölün. Tavanın içine koyduğunuz sızma yağın içinde biraz pişirin. Daha sonra domates sosu ile pesto sosu ilave edin. Haşlanmış olan makarnayı süzerek, hemen sosla birlikte karıştırın. En son içine taze fesleğeni ve toz parmesan peynirini ilave edin. Spagetti makarnanızı ısıtılmış servis tabağı ile sevdiklerinize ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Tavuk soslu kelebek makarna tarifi için malzemeler (2 kişilik)

  • 300 gram kelebek makarna
  • 4-5 tutam taze biberiye, fesleğen
  • 200 gram tavuk göğsü
  • 7-8 adet kurutulmuş domates
  • 4 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı
  • 2 tatlı kaşığı yemeklik tereyağı
  • Tuz, karabiber
Tavuk soslu kelebek makarna yapımı

Kelebek makarnanızı tavsiyelerimize göre haşlamaya başlayın. Diğer tarafta tavuk göğsünü küp biçiminde doğrayın. Tavanın içine sızma zeytinyağını ve tavukları koyarak, kavurmaya başlayın. Kavurma işlemi devam ederken, içine taze baharatlarınızı doğrayarak ilave edin. Tuzunu ve karabiberini de, bu aşamada koyun. Kurutulmuş domatesleri şeritler halinde keserek, pişen karışıma ilave edin. Haşlanmış olan makarnayı süzerek, sosla birlikte karıştırın. Üzerine tereyağını ve fesleğeni koyun. Isıtılmış servis tabağına alarak, makarnayı bekletmeden sevdiklerinize ikram edin.

Afiyet olsun
makarnatarifleri.gen.tr
 
X