Mahkeme: Erdoğan'a 'diktatör' demek hakaret değil, siyasi eleştiridir

okypete

Nirvana
Kayıtlı Üye
28 Mart 2008
84.873
40.715
http://www.hurriyet.com.tr/mahkeme-...dium=free&utm_source=sm_tw&utm_campaign=comtr: Erdoğan'a 'diktatör' demek hakaret değil, siyasi eleştiridir

27 Ekim 2015
562f24530f25441c189b2880.jpg

Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nde "Diktatörler sokakta devrilirler" yazılı pankart asan iki öğrenci "Cumhurbaşkanı'na hakaret" suçundan yargılandıkları davanın ilk duruşmasında savunma alınmasına bile gerek görülmeksizin beraat etti. Kararda, 'diktatör' kelimesinin Büyük Türkçe Sözlük'te "bütün siyasi yetkileri kendinde toplamış kimse" olarak tanımlandığı belirtilerek, bu anlamda pankart yazısının da "siyasi eleştiri olmasından başka bir anlam taşımadığı" vurgulandı.

Radikal'den İsmail Saymaz'ın haberine göre, Eskişehir Anadolu Üniversitesi öğrencileri Yusuf Sami Özten ve Çağla Safyürek geçen yıl 23 Eylül günü Yunus Emre Kampüsü yemekhanesi duvarına, üzerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın resmi bulunan ve "Diktatörler sokakta devrilirler" yazılı bir pankart astı.

Savcılığa çağrılan iki öğrenciden Özten, özel güvenlik görevlilerinin izniyle pankart astıklarını, hakaret amacıyla davranmadıklarını belirterek, "Siyasal görüşümden ötürü astım" dedi. Safyürek de, "Amacım eleştirmekti" dedi.

Adalet Bakanlığı'nın verdiği kovuşturma izni sonucunda iki genç hakkında "cumhurbaşkanına hakaret" iddiasıyla bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Eskişehir 2. Asliye Ceza Mahkemesinde açılan davanın ilk duruşması 20 Ekim'de görüldü.

Hakim Vedat Karakurt, duruşmada, iki sanığın savunmasını almaya gerek görmeksizin beraata hükmetti. Hakim Karakurt, kararında, diktatör ifadesinin bir siyasi eleştiri olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

'SİYASİ ELEŞTİRİDİR'

"Ülkenin son 15 yıllık geçmişine; siyasi parti kurucusu, parti başkanı, milletvekili, partinin yüzde 40'tan fazla aldığı oy oranı ile başbakan, ve şahsı olarak yüzde 52 oy alarak ülkenin ilk halk tarafından ve ilk seçim turunda seçilen cumhurbaşkanı olarak etkin olmuş siyasetçisine yönelik sevgisizliklerini ve siyasal olarak muhaliflik olduklarını belirtmek isteyen ve henüz yirmili yaşlarında öğrenciliklerini yaşayan sanıkların bu niyetlerini 'diktatör' gibi bir siyasi kavram üzerinden açıklamak istedikleri, 'diktatör' kelimesinin Büyük Türkçe Sözlük'te 'bütün siyasi yetkileri kendinde toplamış kimse' olarak tanımlandığı, sanıkların pankart yazısı içeriğinin tartışma götürür bir siyasi eleştiri olmasından başka bir anlam taşımadığı..."

sevgisizliklerini ve siyasal olarak muhaliflik olduklarını belirtmek isteyen ve henüz yirmili yaşlarında öğrenciliklerini yaşayan sanıkların bu niyetlerini 'diktatör' gibi bir siyasi kavram üzerinden açıklamak istedikleri, 'diktatör' kelimesinin Büyük Türkçe Sözlük'te 'bütün siyasi yetkileri kendinde toplamış kimse' olarak tanımlandığı, sanıkların pankart yazısı içeriğinin tartışma götürür bir siyasi eleştiri olmasından başka bir anlam taşımadığı...

Sevgisizlik demeyin üzülürler :KK43:

Ölünün arkasından konuşacak kadar çiğ iseniz, buyurun lütfen.
Yasadan falan bahsetmiyorum bakın, direkt karakter meselesi, karaktere kalmış yani.
Öfff ne alaka?
Rte vefat ettiği zaman arkasından kötü konuşulmayacak mı yani?
Kaldı ki ben Atatürk'e kötü bir şey demedim demem de.
Bunu da korktuğum için değil saygı duyduğum için yapmam.

Neden ona söylenince kötü oluyorda Rte'ye söylenebiliyor dedim.
Ki bence siz benim ne demek istediğimi anladığınız halde çarpıtmaya çalışıyorsunuz.. :KK14:

Öfff ne alaka?
Rte vefat ettiği zaman arkasından kötü konuşulmayacak mı yani?
Kaldı ki ben Atatürk'e kötü bir şey demedim demem de.
Bunu da korktuğum için değil saygı duyduğum için yapmam.

Neden ona söylenince kötü oluyorda Rte'ye söylenebiliyor dedim.
Ki bence siz benim ne demek istediğimi anladığınız halde çarpıtmaya çalışıyorsunuz.. :KK14:

Atatürk ve RTE bir değil de ondan...
Atatürk'ü allahla, dinle kıyasladığınız yetmedi şimdi rte ile kıyaslamaya mı başladık?

Atatürk ve RTE bir değil de ondan...
Atatürk'ü allahla, dinle kıyasladığınız yetmedi şimdi rte ile kıyaslamaya mı başladık?
Ben Allah'la dinle kıyaslamadım hiç bir zaman.
Evet ikisi bir değil ama ortak özellikleri bu ülkenin yöneticileri olmaları.
Bu anlamda birisine diktatör demek kötü bir şey oluyorken diğerine diktatör demek neden "siyasi eleştiri" oluyor?

Ben Allah'la dinle kıyaslamadım hiç bir zaman.
Evet ikisi bir değil ama ortak özellikleri bu ülkenin yöneticileri olmaları.
Bu anlamda birisine diktatör demek kötü bir şey oluyorken diğerine diktatör demek neden "siyasi eleştiri" oluyor?

Cık ortak özellikleri bu ülkenin yöneticileri olmaları değil. Ortak özellikleri yok.
Çünkü biri bu ülkenin kurucusu, atası, diğeri sadece yöneticisi.

Cık ortak özellikleri bu ülkenin yöneticileri olmaları değil. Ortak özellikleri yok.
Çünkü biri bu ülkenin kurucusu, atası, diğeri sadece yöneticisi.
Evet Atatürk'ün + sı fazla ama gene de ikisinin ortak özelliğidir Cumhurbaşkanı ünvanı.
Ben o sebeple söylüyorum.
Ayrıca verdiğin cevap soruma net bir yanıt vermiyor.
Sadece Atatürk'ü konuşacaksan beni alıntılama bi zahmet.

Evet Atatürk'ün + sı fazla ama gene de ikisinin ortak özelliğidir Cumhurbaşkanı ünvanı.
Ben o sebeple söylüyorum.
Ayrıca verdiğin cevap soruma net bir yanıt vermiyor.
Sadece Atatürk'ü konuşacaksan beni alıntılama bi zahmet.
çünkü Atatürk 1920'lerde bu ülkeyi yönetti, Monarklar yani Krallar çağında şu anda ise 2015 yılını bitirmek üzereyiz. aynısı değil.

Tdk da diktatör kelimesinin anlamını değiştirirlerse hiç şaşırmam. Bu arada Trt de bi belgeselde baya laf etmişler Atatürk e bu laf ne kalır yanında rtük hakaret değil demiş. Dava edilse ne denir bilemem. Atatürk ve c.başkanınım kıyaslamak da komik. Teki bu ülkenin kurucusu teki gelip geçen c.başlanlarından biri yani

Sevgili 562450 562450 , düzeltmem gerekecek, yokluga dogru giden bir ülkeyi, yeniden ülke yapan bir insanla, 13 senedir iktidar olani bir tutamayiz, yani ayni kefeye koyamayiz, zaten kimsede koymuyor.
Dünyanin her yerinde, dünyanin gelmis gecmis en iyi lideri diye geciyor Atatürk.
Dünyanin her yerinde Atatürk caddesi var, hatta bazi ülkelerde Atatürk heykeli var, hatta Cin`de Atatürk`ü bilmeyen lise ögrencisi yoktur. Zorunlu Atatürk dersi veriliyor. Eger Atatürkü bilmezsek, biz tarih bilmiyoruz diyorlar.
Onun icin Atatürk biz Türklere gelen en büyük hediye ve en büyük sans.

X