• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Magnezyum minerali ve faydaları

Caddy

Guru
Pro Üye
28 Mart 2012
8.170
2.004
448
Kocaeli
Magnezyum hayati önem taşıyan 11 mineralden birisi, belki de en önemlisidir. İşte magnezyum minerali ve tüm faydaları...

Daha önce Taylan Kümeli'nin HT'deki minerallerle ilgili yazısını sizlerle paylaşmıştık. Şimdi de magnezyum hakkındaki detayları sizlerle paylaşıyoruz...

HAYATİ ÖNEMİ VAR: MAGNEZYUM

Enerji üretiminde çok önemli olan magnezyum, kalp, böbrek, beyin ve karaciğer metabolizmalarında da önemli bir rol oynar. Magnezyum hayati önem taşıyan 11 mineralden birisi, belki de en önemlisidir. Vücudun kendisi bu minerali üretmediği için magnezyumun besinler yoluyla alınması gerekir. Magnezyum cildi düzgünleştirir, saçı güzelleştirir ve tırnakları kuvvetlendirir. Proteinlerin kana karışmasını, kasların ve sinirlerin düzenli bir biçimde çalışmasını sağlar. Magnezyum genel olarak kalsiyumun kemikte düzgün dağılımı için gereklidir, üredeki kalsiyum çözünürlüğünü artırarak taş oluşumunu azaltır. Ayrıca başta stres olmak üzere çok sayıda hastalığa iyi gelir. Özellikle migrene karşı iyidir ve kalbi korur. Gevşetici özelliği vardır; iskelet ve sindirim sistemindeki adalelerin kasıldıktan sonra gevşemelerini sağlar.

Rezerv biterse...

Magnezyum eksikliğinde sinirlilik, uyumsuzluk, iştah kaybı, depresyon, kasların zayıflaması ve kas krampları ile kasılmaları, kalp ritminde bozulmalar, solukluk, uyuşukluk, koroner spazm, böbrek taşı, kanser, regl öncesi rahatsızlıklar gibi belirti ve rahatsızlıklar görülebilir. Beslenmeye bağlı olmayan magnezyum stoklarının azaldığı durumlarda uzman tavsiyesi ile magnezyum desteği önerilebilir. Ispanak gibi yeşil yapraklı sebzeler, muz, avokado, kakao, çikolata, fındık, ceviz, deniz salyangozu, karides, dil balığı ve kabak çekirdeği gibi yiyecekler magnezyumun önemli kaynaklarıdır.

HANGİ YAŞTA HANGİ MİKTAR?

Erişkinlerde günde 300-400 mg magnezyum alınması önerilir. Gebelik ve emzirme dönemlerindekilerin ise 150 mg ek olarak alması gerekir. Çocuklarda 0-6 ayda günlük 50 mg, 6-12 ayda 70 mg, 1-10 yaş arasında 150-250 mg, 11-18 yaşlarında 300-400 mg magnezyum alınması önerilir.

BELLİ BAŞLI MAGNEZYUM KAYNAKLARI (100 gramda):

Kakao (toz) 590 mg, ıspanak 56 mg, yağlı peynir 53 mg, dil balığı 49 mg, muz 36 mg.

MAGNEZYUMDAN ZENGİN: LİMON

C vitamini zengini limon, vücutta demir emilimini artırır. Magnezyum ve bakır içeren, asit açısından zengin bu meyve, hazmı kolaylaştırır, damarları açar, karaciğer için çok faydalıdır. Böbrek tıkanıklıklarını giderir, kalbi güçlendirir. Soğukalgınlığı ve strese karşı birebirdir. Ilık limonlu suyun zayıflatıcı herhangi bir etkisi olmamasına rağmen, doğal olarak kalori içermeyen en güzel meyve limondur. Limon suyu, su, yeşil elma ve portakal dilimleri, nane yaprakları, arzu edilirse tarçın, yapay tatlandırıcı veya esmer şekerle hazırlanan bir limonata, kalorisiz ve çok sağlıklı bir içecek olur...


Taylan Kümeli, HT
 
Magnezyum minerali vücutta neye yarar? Magnezyum eksikliği veya aşırı magnezyum alımı nelere yol açar? Magnezyum hangi besinlerde var? Magnezyum alırken nelere dikkat edilmelidir?

Mineral rehberlerine kaldığı yerden devam ediyor. Şimdi sırada magnezyumda!

Magnezyum kalp ritminin işleyişi açısından önemlidir. Aynı zamanda “anti-stres” minerali olarak bilinir ve sinir sisteminde aşırı duyarlılığı azaltır. En çok çikolatanın içinde bulunan magnezyum hakkında her şeyi pudra.com sizler için araştırdı.

Magnezyum neye yarar?

Magnezyum vücudumuz için önemli 11 mineralden biridir. Organizmamızdaki yaklaşık 20-28 gr magnezyumun yüzde 60'ı kemik ve dişlerimizde, yüzde 49'u kaslarımızda bulunur. Kanda ise toplam magnezyumun yüzde 1'i bulunmaktadır. Vücudumuzdaki 300’den fazla biyokimyasal ve metabolik reaksiyonda önemli rol oynar. Özellikle kasların fonksiyonları ve sinir sisteminin aşırı duyarlılığını azaltma konusunda etkilidir ve dolayısıyla sakinleşme anlamında faydalı bir mineraldir.

Kalp ve şeker rahatsızlıklarını önleyin

Yeterli düzeyde bir magnezyum desteği ritim bozukluğu, atardamara bağlı hipertansiyon gibi bazı kalp hastalıklarını önlemek için tavsiye edilir. Kandaki şeker oranının düzenlenmesi açısından da önemlidir. Magnezyum aynı sinir sistemi ve gerginlik üzerindeki olumlu etkileriyle de sağlık açısından faydalıdır.

Magnezyum eksikliği nelere yol açar?

Kadınlar için günlük magnezyum oranı yaklaşık 320 mg; erkeklerde, emziren kadınlarda ve hamilelerde ise 400 mg’dır. Magnezyumun yetersizliği kendisini yorgunluk, öğünlerde azalma, mide bulantısı, kramplar şeklinde gösterir. Magnezyum eksikliği ise kalp çarpıntılarına neden olabilir. En çok şu kişilerde görülür:
Spor yapıp kötü beslenenler
Yaşı ilerlemiş olanlar
Fazla alkol tüketenler
Kronik sindirim problemleri yaşayanlar
Tansiyon ilacı alanlar

Aşırı magnezyum alımı nelere yol açar?

Fazla magnezyum alımı da, ishal gibi sindirim sorunları yaşanmasına, tansiyon problemlerine ve hakiki bir yorgunluk sıkıntısına yol açar. Tüm bunlar aniden ortaya çıkarlar. Böbrek yetmezliği sorunu yaşayanlar da mutlaka doktor gözetiminde magnezyum almalıdır.

Magnezyum hangi besinlerde var?
Kakao ve çikolata
Ayçiçeği tohumu, susam, badem, yer fıstığı, fındık
Kuru fasulye ve mercimek gibi kuru sebzeler
Kuzu kulağı ve ıspanak
Buğday tohumu ve unu
Müsli
Yulaf ve tam tahıllı ekmek
Midye ve salyangoz
Karides
Mineral su

Dikkat edilmesi gerekenler
Yaşı ilerlemiş olan insanlar magnezyumdan zengin beslenmeye oldukça önem vermelilerdir.
Düzenli spor yapanların fiziksel eforları nedeniyle kaybettikleri magnezyumu mutlaka dengelemeleri gerekir.
Stres, gerginlik, uyku problemleri ve ağrı gibi durumlarda mutlaka doktor danışmanlığında magnezyum takviyesi alınması gerekir.
 
Geçen sene nasıl kramplarım vardı anlatamam size. Gece 7-8 kere baldıra giren kramplardan mahvolmuştum, sonra anladık ki, magnezyum eksik...

hemen bir kutu başladım, kurtuldum :)
 
Back