isabelisabel hesabı doğrulanmış üye.

Kuzey Ege
Yönetici
Super Moderator
Anneler Kulübü
6 Mart 2012
17.739
28.000
798
49


Pek çok fizyolojik ve psikolojik etkileri olan lohusalık dönemi bazı anneler için çok kolay geçerken, bazılarını ise çok zorlar.

Lohusalık dönemindeki kanama ve genital bölgenin hijyenik bakımı

Doğumdan sonraki ilk 1 hafta kanama, adet kanaması kadar olur. Daha sonra kanama yerini daha çok akıntıya bırakır, akıntının rengi kahverengi, sarı, beyaz olmak üzere giderek açılır ve ortalama 40 gün (lohusalık süresi boyunca) devam eder. Bu sürede herhangi bir antiseptik solüsyon kullanmaya gerek yoktur. Pedler sık sık değiştirilmeli, genital bölge duru su ile yıkanarak temiz ve kuru tutulmalıdır. Kötü kokulu akıntı veya yoğun kanama olur ise mutlaka hekime başvurulur.

Doğum sonrası annenin banyosu

Doğumu takip eden 3.günde banyo yapılabilir. Lohusalık dönemi boyunca (40 gün) ayakta duş şeklinde banyo yapılır. Oturarak ve küvete girerek banyo yapmak enfeksiyon riski açısından sakıncalıdır. Banyo sırasında ameliyat bölgesini kapatmaya gerek yoktur, banyo sonrası tahriş edilmeden temiz bir havlu ile tampon yapılarak kurulanır. Banyo sonrası tekrar pansuman yapmaya gerek yoktur.

Lohusalık döneminde anne beslenmesi

Evdeki süreçte özel bir diyet uygulamasına gerek yoktur. Yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilir. Protein, karbonhidrat, sebze ve meyveleri yeteri kadar tüketmeye özen gösterilmelidir. Gaz yapıcı besinlerden (kuru fasulye, nohut, mercimek, asitli içecekler v.b) kaçınmak anne ve dolayısı ile bebek için çok önemlidir. Kabızlığın önlenmesi ve süt salınımının artması açısından bol sıvı tüketilmesi önerilir.

Doğum sonrası ağrı

Doğum sonrası ağrılı dönem çoğunlukla hastanede yatış süresi içerisinde atlatılır. Eve taburcu olduktan sonra çoğunlukla ağrı şikâyeti gaz sancısı ve ameliyat bölgesine bağlı hafif ağrılar olabilir. Ayrıca emzirme döneminde vücut duruşuna bağlı olarak sırt ağrıları hissedilebilir. Emzirme sırasında salgılanan oksitosin hormonu nedeni ile rahim kasılmaları olur, bu kasılmalar ağrı olarak değerlendirilmemelidir. Çok şiddetli ve devam eden ağrı şikâyetleri için hekime başvurulur.

Memelerdeki gerginlik

Doğumdan sonra süt yapımının başlamasına bağlı olarak memelerde en çok ikinci ve yedinci günler arası şişlik ve gerginlik oluşur. Bu his anneler tarafından bir rahatsızlıkmış gibi algılanır. Ancak bu durum süt üretiminin bir belirtisidir. Bu şişlik ve gerginliğin meme iltihabına yol açmaması için bebek sık sık emzirilir. Memelerin aşırı derecede sertleşmesi sonucu bebek memeyi tutamıyorsa veya tutmasına rağmen yeterli şekilde boşalma sağlanamıyorsa memeler elle veya pompa ile sıkılarak sağılır. Sağma işlemi öncesi, ılık nemli kompres yapılması ve yine ılık bir duş alınması süt kanallarının genişlemesini sağlayarak süt akışını kolaylaştırır.

Doğum sonrası fiziksel aktiviteler

Anneler kendilerini fazla yormadan ufak yürüyüşler ve fazla yorucu olmayan işler yapılabilir. Loğusalık dönemi bitimine kadar ağır yük kaldırılmaz ve yorucu işlerden kaçınılır. Eğilip kalkarken dizlerden bükülerek eğilmeli ve direkt uzanarak yerden bir şey alınmamalıdır.

Doğum sonu egzersizler

Lohusalık dönemi bitiminde (40 gün sonra) kadın doğum hekiminize kontrole gitmeniz gerekmektedir. Bu kontrol esnasında tıbbi yönden herhangi bir sakınca yok ise hekiminizin de önerisi ile fizik tedavi uzmanına danışarak doğum sonu egzersizleriniz hakkında bilgi alabilir ve başlayabilirsiniz.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…