• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

lk adm ayakkabs kullanmak zararl m?

O BENIM DUNYAM

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
22 Nisan 2008
95
0
86
44
İstanbul
Doğum sonrası ayaklarda herhangi bir anormallik olduğu belirtilmemişse, bebeğin giyeceği ayakkabı, yumuşak tabanlı, ayağı tam olarak saran patik kadar rahat kavrayabilecek tarzda olmalıdır. Ortopedik ayakkabı gerekli değildir. Hatta piyasada ortopedik olduğu belirtilen bir kısım ayakkabıların ayak sağlığına zarar verecek tarzda destekleri olduğu görüldüğünden mümkünse örgü ya da ayağı saracak yumuşak kumaştan veya deriden yapılmış patikler kullanmasını önermekteyiz. Ancak ayakta bir anormallik olduğu fark edilirse mutlaka ortopedist tarafından değerlendirilip giyeceği ayakkabıya karar verilmelidir.

Çocuk bir yaşına geldiğinde yürümesi beklenir. Bir yaşına geldiği halde şayet yürümemiş ise, ortopedist muayenesi gereklidir. Yürümeye başlayan çocuk için de mümkün olduğunca yumuşak, esneyebilen ve ayağı saran ayakkabı giymesi önerilir. Basış anormalliği, ayakta dönüklük gibi problemler olmadığı sürece -ki bu bir ortopedist tarafından belirlenebilir, ortopedik ayakkabı şartlanması olmamalıdır.

Sonuç: Ortopedik anormallik yoksa özellikle tabanı yumuşak ayağı tam saran herhangi bir ayakkabı kullanmalıdır.

hadi bakalım doğru bildiğimiz bütün şeyler yanlışmış meğer...
ne dersiniz anneler??? Benim kafam çok karıştı doğrusu...
 
yoo ne alakası var ilk adım ayakkabısı ortapetik oldugu için bence çok yararlı çünkü giydirilmesse ilerde düz taban olacagı için ilk adım ayakkabısının giydirilmesinden yanayım valla ben giydirdim ve oglum gayet güzel yürüyor
 
Kizlar Lütfen şu Mesajlarinizin Altinda Bulunan O Cici Gifleri Nasil Eklediğinizi Söylermisiniz.
Hazirladim Bende Ama Nasil Nerden Giripte Koyacağimi Bulamadim, çildiricam...
 
Benim eşim de ortopedist ve kesinlikle karşı olduğu şey bebeklerde ayakkabı ve yürüteç kullanımıdır..Ortopedik ayakkabı denilen ayakkabılar aslında ayak problemi olan bebekler içindir ve onlar da bebeğin ayağının ölçüsü alınıp özel yapılır.Siz de ortopedik adı altında aldığınız ayakkabılara boşuna para vermiş olursunuz.Biliyorum o miniş ayaklara şirin pabuçlar çok yakışıyor ama ilk adımlarını ayakkabısız atması en doğrusu yürümeye iyice çıkınca gelsin sevimli potinler ...
 
Benim eşim de ortopedist ve kesinlikle karşı olduğu şey bebeklerde ayakkabı ve yürüteç kullanımıdır..Ortopedik ayakkabı denilen ayakkabılar aslında ayak problemi olan bebekler içindir ve onlar da bebeğin ayağının ölçüsü alınıp özel yapılır.Siz de ortopedik adı altında aldığınız ayakkabılara boşuna para vermiş olursunuz.Biliyorum o miniş ayaklara şirin pabuçlar çok yakışıyor ama ilk adımlarını ayakkabısız atması en doğrusu yürümeye iyice çıkınca gelsin sevimli potinler ...
ÇOK HAKLISIN AMA GEL DE BUNU BABASINA ANLAT...


:çok üzgünüm:
 
:oklava:2 çoçuğumada ortapatik adı altında pahalı ayakkabı aldık.desenize biz bebekler üzerinden ticaret yapanların kandırmacasına aldandık herşey çoçukların sağlığı için deyip bizi kandıranlara nedenirk,...
 
Bunları Biliyor musunuz?

*Her adımda vücuda ağırlığının 10 katı yük biner.
Düz tabanlık oluşursa gerekli yaylanma oluşamaz ve boyundaki omurgaya kadar problemler yaşanmaya başlar.
Bundan dolayı ayak tabanının kıvrımlı olması çok önemlidir.

*Ayakkabının içine konulan ekstra ped halinde, ayakta kramplar meydana gelebilir ve ayak kasları düzgün çalışamadığından sağlıklı ayak gelişimi bozulmaya başlar.

Ancak ayak büyüdüğünde ve problemler oluştuğunda ortopedik ayakkabıya ihtiyaç duyulur

*Küçük çocuklar iğneyi hissederlerken, ayakkabının basınç uyguladığını hissedemezler, çünkü yaklaşık 3 yaşa kadar ayak etlidir ve kemikler daha kıkırdak halindedir.
Böylece acı noktasına ulaşamazlar.
(İstisnai durumlarda 6 yaşa kadar)

*Bunu en iyi anlayabilmek amacıyla test yapılabilir:
Küçük bir çocuğun ayağına sağ ve sol ayakkabı değiştirilerek giydirilmeli ve sonuca bakılmalı

*İyi olmayan ayakkabılar gerçek ayakkabı numarasından 1-2 numara küçüktür.

*Küçük ayaklar daha çok terler: Ayakta yaklaşık 1 milyon ter bezi mevcuttur. Ayakkabı küçüldükçe ter alanı da çoğalır.

*Ayakkabı iç tabanı: Topuk bölgesinde hafif derinlik

Büyük parmakta hafif derinlik
İlk adım ayakkabı her zaman esnek ve hafif olmalıdır


*Sağlıklı ayak kaslarının gelişimi için en iyi olan çıplak ayak ile yürümektir. Özellikle kumda yürüme ayak kaslarının güçlenmesini sağlayan en iyi egzersizdir. Ayakkabı kullanımı evde ya da sokaktaki olası tehlikelerden korunmak için gereklidir (Unutmayınız ki çorap ile yüründüğünde kayıp düşme riski yüksektir).


* Bir çocuk ilk adımından itibaren yaklaşık 165.876 km yürüyecek

*Ayak sağlığı için maksimum hareket serbestliği gereklidir. Bu nedenle seçilen ayakkabılar, özellikle ilk adım ayakkabıları, esnek ve hafif olması gereklidir.

*Renk atan ayakkabılar sağlıklıdır, çünkü kimyasal değildir, gerçek deridir.
ANNE BABALARA PRATİK ÖNERİLER



Sıkça sorulan sorular ve uzman cevapları:



İlk ayakkabıları ne zaman almalıyız?



İlk aylarda bu daha çok ana babanın bebek elbiselerine uygun soğuk ya da dış darbelere karşı koruma sağlayan küçük sevimli ‘aksesuarlar’ kullanma meselesi olarak anlaşılmalıdır. Çocuğun ayakları üzerinde kalkma zamanı geldiğinde ayaklar vücudun ağırlığını çekmeye başlarlar ve ayak kemeri tabanı oluşmaya başlar. Çocuk bir şekilde bir yere tutunarak da olsa iki ayağı üzerinde duruyorsa ilk yürüyüş öncesi (pre-walk) ya da ilkadım denen ayakkabı giymeye başlayabilir. İlk adım ayakkabıları diğer ayakkabı gruplarından bazı özellikleri ile ayrılırlar.İlk yürümenin kotarıldığı bu birkaç aylık dönemde kullanılırlar. İlkadım ayakkabıları çocuğun ayak bileğini içine alacak şekilde tasarlanmıştır, hakim kıkırdak yapıyı destekler ve esnek olmalıdırlar. Uygun gelişim ve hareket payı ile birlikte 3-3,5 ay kadar giyilebilir.



Ne zaman yürümede bir gecikme olduğundan şüphe etmeliyiz?



Bazı çocuklar daha 9-10 aylıkken bazıları 1 yaşında yürür, bazıları ise 18 aylık olana kadar yürümezler. Bu sürenin aşılması durumunda bir uzman doktora danışılmalıdır.



Bir çift ayakkabı ne kadar giyilmeli?



10-18 ay arası : her 3-3,5 ayda 1 numara

18-36 ay arası : her 3,5-4,5 ayda 1 numara

3-5 yaş arası : her 5 ayda 1 numara

5 yaş üzeri : her 5-6 ayda 1 numara



Doğru ayakkabı numarası ayak uzunluğuna 10-12 mm eklenerek bulunur. Ortalama olarak 10-12 mm’nin yarısı hareket payı yarısı da gelişim boşluğudur.



Büyük gelen ayakkabılar konusunda nasıl hareket edilmeli?



Doğru ayakkabıda uzunluk, genişlik ve ayak üst kısmı uygun ölçüleri bulunmalıdır. Ayakkabı çok küçükse çocuğun ayağına baskı uygular. Ama daha çok giyilsin amaçlı olarak büyük numara ayakkabı alındığında da ayağa zarar verme olasılığı aynıdır; çünkü ayakkabı üreticisinin tasarladığı destek ve esneme noktaları ayağa uygun yerlerde olmayacaklardır.



Çocuk parmak ucunda yürüyorsa?



Bu başlangıç için son derece normal bir durumdur. Bir patolojiden şüphelenmeye gerek olmadan birkaç ay sürebilir.



Çocuğun bilekleri içe kıvrılıyorsa?



Alt-taler durumu ayağın kendini sağlıklı ve iki yöne oranla dengeli konumda tutma sorunu anlamına gelmektedir. Geniş yan kısımlara ve topuk etrafında güçlü bir desteğe sahip bir ayakkabı ayağı dengeli halde tutabilir ve bağlardaki gerilimin düşmesine yardımcı olabilir. Spor ayakkabıların çok fazla giydirilmesi bu kıvrılma sorununun ortaya çıkmasında önemli bir etken olabilir.



Spor için spor ayakkabı?



Bazı ayakkabılar belirli amaçlar için tasarlanırlar. Örneğin plastik sandallar deniz kıyısı dolaşmaları için idealdirler ama okulda giyilmek ya da yürüyüş yapmak için uygun değildirler. Aynı şekilde spor ayakkabıları da günlük kullanım için değil spor yapmak için tasarlanmışlardır. Günde 3-4 saati aşan süreler için kullanılan spor ayakkabılar destekleme eksikliği, duruş bozukluğu hatta ciddi kıvrılmalar oluşturabilir.



Çocuk büyük abla ya da ağabeylerinin ayakkabılarını giymeli midir?



Hayır, çünkü her ayağın ayakkabıda yarattığı deformasyon farklıdır
 
Back