- 6 Mart 2012
- 17.731
- 27.703
- 49
Lavabo kokusuna neden olan birçok sebep bulunmaktadır. Lavabo kokusunun sebepleri bir yana kokunun nereden geldiğini bulmak çok farklı bir durumdur. Mutfağa girdiğinizde kötü bir koku olduğunu hissedersiniz. Lavaboyu çamaşır suyu ile yıkarsınız bol bol su dökersiniz ancak geri geldiğinizde kokunun gitmediğini fark edersiniz. Bu durum sık yaşanılan sorunlardandır. Lavabo koku tespitine geçmeden önce, kokuya neden olan maddelere göz atalım.
Lavabo Kokusunun Nedenleri
- Mutfak lavabo giderinin yağlanması
- Lavabo altındaki sifonda su birikmemesi
- Az kullanılan lavabolarda sifondan koku gelmesi
- Mutfak lavabo sifonunda yemek artıklarının olması
- Lavabo sifonun tam olarak yerine oturmaması
- Lavabo tıkanıklığı
Mutfak Lavabo Giderinin Yağlanması
Mutfaklar bir evin en çok kullanılan bölümüdür. Bütün gıda ihtiyaçlarımızı karşılayan bu bölümde aynı zamanda bulaşık yıkaması da gerçekleştirilir. Bulaşıkları yıkarken, bulaşıklara yapışmış olan yemek yağlar yıkama ile doğrudan lavabo giderine gider. İlk aşamada sıcak su kullanıldığı için tabaktaki yağlar çözünerek akışkan olur. Ancak lavabo giderine girdikten sonra soğuk su ile karşılaştığı için donarak pimaş borularının çeperine yapışır.
Ayrıca bazı durumlarda, tencere içindeki yemek bittikten sonra dibindeki atık yağlar lavaboya dökülür. Lavaboya dökülen yağın, su gibi akarak kanalizasyona gidileceği sanılır. Bu yanlış bir düşüncedir. Yağlar pimaş içinde soğuk su ile temas ettiklerinde tekrar donarak pimaş çeperine yapışır. Biriken yağlar, lavabo sifonunda su olmaması durumunda koku yaparak mutfağa yayılır.
Lavabo Sifonunda Su Birikmemesi
Lavabo sifonu; lavabo altındaki kıvrılabilen boruya verilen isimdir. Lavabo sifonunu istediğiniz şekilde kıvırabilirsiniz. Durum böyle olunca, bazı lavabolarda bu sifonlar düz bir şekilde pimaşa bağlanır. Oysa lavabo sifonuna “U” şekli verilmelidir. “U” şekli verilmesinin nedeni içinde su birikmesini sağlamaktır. Su birikintisi pimaştan gelen kokuyu engeller ve lavaboların pis koku yapmasını önlemiş olur.
Bazı lavabolarda puff matik lavabo koku giderici aparat kullanılır. Puff matik; lavabo sifonu ile pimaş arasında bağlantı yapmaya yarayan, tek taraflı açılan bir kapağa sahiptir. Koku önleme amacıyla kullanılır. Ancak lavabo içine kaçan yemek atıkları, lavabo koku giderici aparat olan puff matiğin kapağının arasına sıkışınca kapak kapanmaz. Kapak kapanmayınca da görevini yapamaz ve koku gelmesine neden olur. Puff matik yerine kullanılacak en iyi yöntem, lavabo sifonun “U” şeklinde kıvrılıp su birikmesini sağlamaktır.
Az Kullanılan Lavabolarda Sifondan Koku Gelmesi
Lavabo sifonlarının “U” şeklinde olması gerektiğini yukarda açıklamıştık. Ancak uzun süre kullanılmayan lavabolarda, sifon içinde biriken suyun içinde gelişen mikroorganizmalar kokuya neden olurlar.
Mutfak Lavabo Sifonunda Yemek Atıklarının Olması
Mutfak lavabolarında bulaşık yıkandığını hepimiz biliyoruz. Yıkanan bulaşıklardaki yemek atıkları doğrudan lavabo sifonuna gider. Lavabo sifonun “U” şeklinde olmasından dolayı, yemek atıkları sifonun dibinde birikir. Atıkların iri veya ufak olması durumu değiştirmez. Yemek atıkları organik maddeler olduğu için zamanla çürümeye başlarlar. Çürümeden dolayı koku yaparlar. Sifon içindeki atıkların kokusunun önünde hiçbir engel olmadığı için, lavabo ağzından dışarı çıkar.
Lavabo Sifonunun Tam Olarak Yerine Oturmaması
Lavabo sifonunun pimaş bağlantı kısmı tam olarak yerine oturmalıdır. Oturmaması durumunda açıklıktan gider kokusu gelmesine neden olur. Bazen bağlantı kısmındaki conta özelliğini kaybeder ve kokunun sızmasına neden olur.
Lavabo Tıkanıklığı
Lavabo tıkanıklığı, sadece lavabonun taşması anlamına gelmiyor. Lavaboya dökülen suyun yavaş akması da lavabo tıkanıklığıdır. Lavabo tıkanıklarının koku yapmasının nedeni, tıkanıklığa neden olan cisimlerin çürümesinden kaynaklanmaktadır. Tabi ki her lavabo tıkanıklığı koku yapacak anlamına da gelmiyor. Tıkanıklığın koku yapması için, tıkanıklığa neden olan cismin organik atık olması ve belli bir süre geçmesi gerekir.
Lavabo Kokusu Nasıl Giderilir?
Lavabo Kokusu Nasıl Engellenir?
- Özellikle mutfak lavabosuna atık yağları dökmeyin. Atık yağlar tıkanıklık nedeni olabileceği gibi aynı zamanda lavabodan pis koku gelmesine de neden olur. Atık yağlar bir kapta biriktirilip, atık yağ toplayan yerlere verilmesi daha uygundur.
- Lavabo sifonlarına “U” şeklini mutlaka vermelisiniz. İçinde su birikmesi kokuyu engeller.
- Mutfak lavabolarına ufakta olsa atık atmayın. Bu atıklar zamanla lavabo sifonunda birikir. Çürüdükten sonra kokuya neden olurlar. Eğer mutfak lavabosunun kokusunun bu atıklardan kaynaklandığını düşünüyorsanız. Lavabo sifonunu çıkarıp içindeki atıkları temizleyin.
- Nadir kullandığınız lavabolarınız varsa, günde en az bir kez su dökünüz. Su dökmenizin nedeni, sifonda biriken eski suyun yerine yeni su gelerek sudan kaynaklı kokunun önüne geçmiş olursunuz.
- Lavabo sifonunun bağlantılarını kontrol ediniz. Yerine tam olarak oturmamışsa yerine oturtun. Böylece bağlantı yerinden gelebilecek kokuyu engellemiş olursunuz.
- Lavabolardaki su çok yavaş akıyorsa, tıkanıklık olabilir. Tıkanıklığın açılması gerekir.
Lavabo Kokusunu Doğal Çözüm Yolları
Yazacağımız maddeler, lavabo kokusu daha oluşmadan önce lavabo kokusuna doğal çözüm yollarıdır. Ancak lavabo kokusu oluşmuşsa yukardaki açıklamaları denemelisiniz.
- Lavaboları amacı dışında kullanmayınız. Yabancı cisimleri ufak bile olsa lavaboya atmayınız.
- Haftada bir iki kez tuz-sirke veya karbonat-sirke karışımını lavabonuza dökünüz. Bu lavabo kokusuna doğal çözüm yöntemin amacı pimaş içinde yağ birikmesini engellemektir.
- Lavabonun içine, içinde çözünmüş karbonat olan kaynamış limon suyunu dökünüz. Bu doğal yöntemde lavabolarınızda yağ birikmesini engeller. Bu yöntemi de haftada bir iki kez uygulayın.
- Bir diğer lavabo kokusuna doğal çözüm yöntemlerinden biride, kahve fincanın dibindeki kahve telveleridir. Bu kahve telvelerini lavabonun içine dökün, ardından su dökün. Kahve telvelerinin kayganlık etkisi ile oluşabilecek yağ birikmelerini engeller.
- İki haftada bir lavabo açıcı kullanabilirsiniz. Ancak lavabo açıcının zararları faydasından fazla olduğu için tavsiye etmediğimiz bir yöntemdir.
Yukardaki maddeleri tek tek denemenize rağmen ve lavabo tıkanıklığı olmamasına rağmen hala lavabo kokusu geliyorsa bir tesisatçı arayarak uzman yardımı alabilirsiniz...