Çok şaşırdım bilgi gitmemesi tuhaf :) teşekkür ederim cevapların işin. Gerçekten zor olmalı ya ama ev daha da zor bence 2 kişilik odalar iyi olur mesela ya da yeni gelenler yani yeni başlayanlar aynı oda da olsalar falan veya da aynı bölümde okuyanlar kafa yapısı belki biraz olsun uyar :)
Rica ederim, ben her zaman bilgim ve deneyimlerim yettiğince cevaplayacağım soruları, o kadar kahrını çektik şimdi de bir faydası olsun :)
Tek ve iki kişilik odaları olan KYK'lar da var ama bunlar yüksek ücretli denen yarı-özel kyk yurtları. Standartları daha yüksek. Ben genel yurt dedikleri ayrıcalıksız yurtlardan birinde kaldım ama bizim erkek yurdu yarı-özel kyk'lardandı mesela, onların odası 3 kişilikti, odada herkesin kendine ait çalışma masası vardı. WC-Banyo odaların içindeydi. Yatakları bazaydı, fazlalık eşyaları için bazayı kullanabiliyorlardı. Ben birinci sınıfa başladığımda, kayıt olmaya gittiğimde oradaki memur bana "bak senin bölümünden 1. sınıfların olduğu bir oda var seni oraya yazayım mı?" dedi. "sınıf arkadaşı olursunuz" dedi, yazın dedim. Ama her zaman böyle denk düşmüyor. Ve kesinlikle tıpkı benim gibi hayatında ilk defa yurtta kalan birinci sınıf ve aynı bölümü okuyan insanlarla başlangıç yapmak çok çok iyi. Biz her şeyi beraber öğrendik mesela. Yurdun en büyük avantajı şu; oda arkadaşlarınızla aranıza para meselesi girmiyor çünkü herkes sadece aylık yurt ücretini yatırıyor, başka da bişey yok. O da bireysel zaten yani faturanın parasını vermedi, kiraya katkı yapmadı dertleri yok. Kim yemek yapacak, kim temizlik yapacak derdi yok. Dışarıdan misafir getirdi, erkek arkadaşını getirdi falan derdi yok. Ve kyk yurdunda bir problem yaşadığınız zaman arkanızda yurt idaresi var. Oda arkadaşınızla sorun yaşadınız ve artık o odada kalmak istemiyorsunuz diyelim, yurt yönetimi sizi başka bir odaya veriyor. Ev arkadaşı olsa evden tamamen ayrılmak gerekecek, siz mi gideceksiniz yoksa o mu gidecek, ev bulmak, tekrar yerleşmek vs çok zor, taraflar inada bindirip birbirine gıcıklık yapıyorlar vs. Oda arkadaşlarınızla anlaşabildiğiniz sürece sıkıntı olmuyor, aralarında gerçekten çok çok iyi insanlar da var çünkü. Sizin gideceğiniz yurdu çok iyi araştırmanız gerekecek, odaları kaç kişilik, kampüsün içinde mi vs gibi.
Özel yurtlarla alakalı da şunu söyleyeyim, özel yurt gerçekten de özel olmuyor çoğu zaman :) Benim özel yurtta kalan arkadaşlarım vardı, biz 4 kişilik kyk'ya 111 TL aylık para ödüyorken onlar 6 kişilik ranza sistemli özel yurt odasına 350 veriyorlardı ve ulaşım masrafları da vardı. Gerçekten güzel olan özel yurtlar da genelde pahalı oluyor, tek kişilik odası olan vs.