- 25 Ağustos 2011
- 18.321
- 13.422
ben doğuda öğretmenim üniversiteyi de doğuda okudum tabiki ailede her birey farklı ama genel olark orada kültür çok ağır kadından beklentileri çok fazla
yaşadım tabiki de baba tarafım böyle (kürt değil) ayrıca da annemin yıllarca kızım doğulu biriyle evlenme onların adetleri yorucu olur demesine inat sanki benim sevdiğim evleneceğim kişi de doğulu daha evlenmeden bi sürü şeyden illallah ettirdiler. bir sürü hizmet fedakarlık yaparsın senden iyisi olmaz herkes seni gelinim diye yere göğe koymaz. sonra istemeden de olsa en ufak hatanda bütün sülale seni çekiştirir eşini doldurur, benimki gibi dolduruşa gelmeyen biri olsa bile huzursuzluk çıkar her seferinde olaylar büyür sen yıpranırsın. herkes birbirine küser küsmese de dedikodunu yapar. ufak bir konuşma ile halledilebilecek şeyler aile içinde olaya dönüşür. herkes senin ne yaptığını bilir ve konuşur. sen dedikodunun yapılacağını bildiğin için hareketlerin hep kısıtlıdır asla samimi davranamazsın çünkü şöyle desem şimdi arkamdan bunu diyecekler dersin.
doğu tarafında her duygunun aşırısı yaşanır, sevinçler sevgiler, küskünlükler kavgalar hep abartılıdır. bu kültüre alışmamış birine başkasının kırgınlığı saçma ve abartılı hatta komik gelir. bunları yaşayacağımı bilseydim yine bu işe evet dermiydim, sözlümü çok sevdiğim için derdim galiba ama yine de çok zor. konu sahibinin çekincesi varsa bu farklı dil konusu değil de kültür farklılığı konusunda olmalı.
ben size sadece geçmiş olsun diyebilirim..
sen bunları yaşamış olabilirsin ama herkes her aile böyle değil.. bu söylediklerinizi şahsen kendi aileme uyarlayamam..
teyzemde trabzonlu biriyle evlendi.. bu yaşadıklarınıza benzer şeyler yaşadı.. ben şimdi trabzonlular şöyledir, karadenizliler böyledir.. uzuk durun diyemem.. o kaynanasının görümcelerinin iyi bir insan olmadığı acizliğine uğradı..bu kaynanada kürtte türkte lazda olabilir.. kısmet işi..
Valla kabile yaşantısı bdv de hergün okuduğumuz şeyler. Her konu açanın da Kürt olduğunu sanmıyorum.
Kültür farklılığı hikaye aynı kültürden insanlar evlenince de pek bi halt olmuyo.
Yengem Mersin'li,çayını böreğini annem koyar önüne. İki gelinden de bi beklentimiz yok.
Aksine onların bizden beklentileri var
demek istediğim duydu..canım yörelerin adetleri gelenekleri ve yaşayış tarzları aşağı yukarı aynıdır. eğer o adetlere bağlı bir aile değil de daha modern bir yaşama ayak uydurmuşsa, tabiki genellemek doğru olmaz ama annesi türkçeyi bilmiyormuş bu durumda muhtemelen dediğim doğrudur. ben korkutmak için söylemiyorum eğer evlenirse söylediklerimi de teker teker yaşayacak belki de pişman olmayacak iyi ki yaptım diyecek ama madem çekinceleri var bunları da söylemek lazım.
teyzenin eşinin tarafında yaşadığı şeyler kötü karakterli insanlar oldukları içiqqqqnmiş. her yqqlar iyi de olsa yaşadıkları hayat tarzı bize uymayabilir. bunu demek istedim. onlar için senin söylediğin birşeye alınıp küsmek kötü bir davranış değil ki zaten öyle görmüşler. bu şekilde hayattan zevk alıyorlar.
demek istediğim duydu..
arkadaşlarla bu konuyu tartıştık sizinde görüşlerinizi merak ettim sizce kv nin türkçe bilmemesi artı mıdır eksi mi daha öncede söylemiştim erkek arkadaşım kürt annesi hiç türkçe bilmiyo arkadaşlarmda çok şanslısın kv dırdırı olmaz diyolar
Giçinde
Ogrenirsn yaaa bizim bi tanidik senin gibi evlendi simdi kaynanayla kürtçe konuşuyo kelimeler Türkçeye yakin Farsça ve arapça ya da cok yakin buarada nerelilero hiç anlamıyo yaa ama ben basit kelimelerle cümle kurabiliyorum çok az da olsa anlıyorum
vanlılarG
Ogrenirsn yaaa bizim bi tanidik senin gibi evlendi simdi kaynanayla kürtçe konuşuyo kelimeler Türkçeye yakin Farsça ve arapça ya da cok yakin buarada nereliler
bende öyle düşündüm anlarım ama belli etmem :)Bence hic de arti bi durum degil yaninda esine bi sey dese dolduruyor mu iyo mi soyluyor belli olmaz.hem kv ne bi sey anlatmaya kalksan mecbur bir tercuman gerek gorumcekler varsa onun yaninda ful senin anlamadigin biseyler konusurlar annemiz anlamiyor diye.bence gizliden gizliye ogren caktirmadan...