Kuzguna yavrusu sahin mi gorunur

komachiko

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
31 Ağustos 2021
715
687
Evet arkadaslar, her annenin cocugunu ustun zekali sandigi o guzide ani yakalamis bulunmaktayim. Oglum 1 hafta once 17 aylik oldu. Su an 80 civari kelimesi var ama artik saymayi biraktim zira cok hizli artmaya basladi. 15-16 ayliktan beri arada ikili cumleler de kuruyor. Buraya kadar normal oldugunu farkindayim zira bu yasta ondan ilerde olan da cok cocuk var, ben kendim onun yasinda baya baya konusuyormusum. Yalniz son bir haftadir dikkatimi ceken baska bir sey var. Renkleri ve sekilleri kendiliginden tanimaya basladi. Yani bizden ogreniyor tabii ama tamamen tesadufen. Balik tutma oyuncagi var mesela, ben tuttuktan sonra aa mavi balik, pembe balik falan diyordum. Hemen ardindan once mavi ve pembe renkli olan baliklari sonra da o renklerdeki baska seyleri kaldirarak mavii pembee diye soylemeye basladi. Yine bir gun (dun) yemek yerken oyalansin diye kagida bir seyler ciziyorduk, benim de resim kabiliyetim sifir oldugu icin bir yerden sonra sekil cizeyim bari dedim. Daire, ucgen, dikdortgen cizdim. Hepsini aninda ogrendi ve etrafindaki tum daire ve ucgen seklinde olan seyleri soyleyerek gostermeye basladi. Dikdortgeni de soyleyemiyor ama ben dikdortgen bloku getir deyince getiriyor. Dunden beri ne zaman kalem gorse bana daire daire diyerek daire cizdiriyor. Kendi de yapmaya calisiyor, tam kontrolu saglayamayinca bana kalemin ucunu tutturup kendi de ustunden tutarak daire cizdirmeye basladi. Eliyle daire cizme hareketini yaptiriyor yani, basarirsa da cok mutlu olup kendini alkisliyor. 1-5 arasi rakamlari da taniyor ama onu ben ogretmistim ondan normaldir herhalde.

Cocuguma teshis falan aramiyorum lutfen yanlis anlamayin ama yukarida yazdiklarim bana ilginc geldi ve bu yasta bir cocuk icin normal mi diye tecrubeli annelere sormak istedim. Yurtdisindayim, etrafimda dogru duzgun cocuk olmadigi gibi cocuklu arkadasim da yok gibi bir sey.

Bana normal geldi çocuklara zaten bir öğretmen gibi öğretemezsiniz. Oyunlarla öğrenir onlar . 18 aylıkken benim oğlumda şekilleri biliyordu mesela . 2 yaşına gelmeden de renkleri öğrenmişti o da aynı sizin yaptığınız gibi renkli boncukları vardı ipe diziyorduk o sayede öğrenmişti. Dil gelişimi konusunda da kızlar 1.5 yaşında baya iyi konuşuyorlar. Erkekler biraz daha geç başlıyor ama çocuktan çocuğa fark eder tabi.

Yani bu anlattıklarınız üstün zekalı olup olmadığını anlamak için çok sınırlı.

Kızım şuan 26 aylık oğlum 6.5 yaşında oğluma bebekken dahi olacak derdim 3 aylikken maa maa diye mamasini isterdi 6 aylikken suyunu mamasini vs isterdi cok erken konusup cumle kurdu 2 yasinda yoktu bildiginiz uzun cumleler ile konusuyordu falan diger cocuklar elinde oyuncak tutamazken bizimki 1.5 yasindayken legonun icine sekillerin aynilarini bulup tek basina sokuyordu resimleri videolari var 1 yasindayken kalemi tipki bizimki gibi tutup birseyler ciziyordu cok guzel kalem tutuyordu vs daha birsuru enteresan seyler yapiyordu ayina uygun olmayan 11 aylikken anneanne dede hadi gel seklinde cumle kuruyordu birine soylemeye kalksak dalga gecip guluyorlardi bize sonra kayit altina almaya baslamistim yaptiklarini

Kizimda ise bu belirteclerin hicbiri yoktu gec yurudu ogluma gore daha gec konustu cumle kurmalar 2.5 aydir basladi 26 aylik olmasina ragmen tek basina o sekilleri ufak legonun icine sokamiyor fakat denge ve müzik konusunda cok yetenekli

Oğlum şuan üstün zekalı falan değil. Evet akilli bir cocuk fakat ufakligindaki gibi dahiyane şaşırılacak hareketleri ve kabiliyetleri hiç yok.

Doktorumuz 3 yaşından sonra değerlendirilebilir gibi bir cümle kullanmisti sordugumda ve hakikaten normallesmisti o yaslarda evet baska cocuklardan daha iyi yaptigi seyler hep vardi hala var aama bunun zeka ile bir ilgisi yok tabi.. tipki bizler gibi onlarinda daha yetenekli oldugu alanlar var.

Bakarsiniz durumuna gore suaan daha cok kucuk belli bir yasa geldiginde de fark goruyorsaniz ona gore ilerlersiniz lakin fazla cumle kurmak,bilmek veya kucuk/buyuk motor becerilerinin erken ve fazla gelismis olmasinin ustün zekalı oldugunu gostermeye yeten kavramlar oldugunu dusunmuyorum şahsen edindigim tecrube dolayisiyla..

Son düzenleme:
Evet arkadaslar, her annenin cocugunu ustun zekali sandigi o guzide ani yakalamis bulunmaktayim. Oglum 1 hafta once 17 aylik oldu. Su an 80 civari kelimesi var ama artik saymayi biraktim zira cok hizli artmaya basladi. 15-16 ayliktan beri arada ikili cumleler de kuruyor. Buraya kadar normal oldugunu farkindayim zira bu yasta ondan ilerde olan da cok cocuk var, ben kendim onun yasinda baya baya konusuyormusum. Yalniz son bir haftadir dikkatimi ceken baska bir sey var. Renkleri ve sekilleri kendiliginden tanimaya basladi. Yani bizden ogreniyor tabii ama tamamen tesadufen. Balik tutma oyuncagi var mesela, ben tuttuktan sonra aa mavi balik, pembe balik falan diyordum. Hemen ardindan once mavi ve pembe renkli olan baliklari sonra da o renklerdeki baska seyleri kaldirarak mavii pembee diye soylemeye basladi. Yine bir gun (dun) yemek yerken oyalansin diye kagida bir seyler ciziyorduk, benim de resim kabiliyetim sifir oldugu icin bir yerden sonra sekil cizeyim bari dedim. Daire, ucgen, dikdortgen cizdim. Hepsini aninda ogrendi ve etrafindaki tum daire ve ucgen seklinde olan seyleri soyleyerek gostermeye basladi. Dikdortgeni de soyleyemiyor ama ben dikdortgen bloku getir deyince getiriyor. Dunden beri ne zaman kalem gorse bana daire daire diyerek daire cizdiriyor. Kendi de yapmaya calisiyor, tam kontrolu saglayamayinca bana kalemin ucunu tutturup kendi de ustunden tutarak daire cizdirmeye basladi. Eliyle daire cizme hareketini yaptiriyor yani, basarirsa da cok mutlu olup kendini alkisliyor. 1-5 arasi rakamlari da taniyor ama onu ben ogretmistim ondan normaldir herhalde.

Cocuguma teshis falan aramiyorum lutfen yanlis anlamayin ama yukarida yazdiklarim bana ilginc geldi ve bu yasta bir cocuk icin normal mi diye tecrubeli annelere sormak istedim. Yurtdisindayim, etrafimda dogru duzgun cocuk olmadigi gibi cocuklu arkadasim da yok gibi bir sey.

Kaç kelime konuştuğunu saymakmı🤣🤣
Çok tatlısınız ya.

Bir de çocuk üstün zekalı mi diye neden böyle heyecanlandınız?

Herkes üstün zekalı olmayi çok güzel bir şey gibi düşünüyor ama kesinlikle öyle değil. Üstün zekalı olanların büyük bir bölümü sosyal hayattan kopuk, mutsuz insanlardır . Ayrıca eğitim hayatları da öyle çok ahım şahım geçmez . Siz yurtdisindaymişsiniz gerçi. Gelişmiş bir ülkedeyseniz bilemem ama çoğu sistemin içerisinde elenir gider .

Kaç kelime konuştuğunu saymakmı🤣🤣
Çok tatlısınız ya.
Evet heheh biraz kaygili bir yapim var inkar etmeyecegim ilk basta ayina gore minimum kelimeyi soyluyor mu diye tutmaya basladim sonra baktim cok tatli telaffuzlari var ani kalsin diye devam ettim. Ama biraktim artik komik bir seyler soylerse yazarim.

Bir de çocuk üstün zekalı mi diye neden böyle heyecanlandınız?

Herkes üstün zekalı olmayi çok güzel bir şey gibi düşünüyor ama kesinlikle öyle değil. Üstün zekalı olanların büyük bir bölümü sosyal hayattan kopuk, mutsuz insanlardır . Ayrıca eğitim hayatları da öyle çok ahım şahım geçmez . Siz yurtdisindaymişsiniz gerçi. Gelişmiş bir ülkedeyseniz bilemem ama çoğu sistemin içerisinde elenir gider .
Babasi tescilli ustun zekali oldugu icin biraz tetikteyim yalan yok. Dahi degil tabii ki, ama testlerle onaylanmis ustun zekali. Esas itibariyle matematik zekasi cok yuksek. 3 yasindayken kafasindan 4 islem yapiyormus, 7 yasinda ogretmenleri teste girmesini istemis orda ortaya cikmis.

Ayni zamanda cok sosyal ve akademik hayati basarilarla dolu bir insan. Oyle bir sey kesfetmisligi yok tabi de turkiye'nin ve dunyanin en iyi okullarindan mezun. Dedigim gibi kesinlikle dahi degil, sayisal alanda ustun yetenekli ve bu onun hayatini cok kolaylastirmis. Yoksa diger alanlarda normal dumduz biri.

Ama ben bunun genetik degil piyango oldugunu dusunuyorum onun ailesine bakarak :KK70: O yuzden oglumda da boyle bir sey olmasini ozel olarak beklemedim. Ama niye heyecanlandiniz diye sorduysan bundandir. Babasi gibi olsa mutlu olur muyum, evet tabii ki.

Bana da sizin çocuğunuz şahin geldi ne yalan söyleyeyim.Benim de 18 ayı geçmiş bir kızım var daha çok az kelimesi var.5-6 tane...Belki normal zekada ama gelişiminin çok iyi olduğu bir gerçek.Anne olarak ta sizi tebrik ederim zira çok emek verdiğiniz belli.

Renkleri ve şekilleri bilmesi normal benim oğlum da biliyordu o dönemde. Çabuk kapıyorlar. Dil gelişimi ise beklenenden iyi ama böyle konuşan çok çocuk da var. Normal bana göre de 😊 maşallah diyelim bebeğinize 🧿

Bu konuyu açarak iyi atlatmışsınız linç yemeyi 😟 buna benzer bir konu açmıştım. Bazı üyeler beni Ağlatma seviyesine getirmişlerdi. Biz ergoterapist ve çocuk psikoloğu ile 7 seans devam ettik. Haftaya son seansımız var. Sonra biz öğrendiklerimizle daha bilinçli devam edebileceğiz umarım.

Bana da sizin çocuğunuz şahin geldi ne yalan söyleyeyim.Benim de 18 ayı geçmiş bir kızım var daha çok az kelimesi var.5-6 tane...Belki normal zekada ama gelişiminin çok iyi olduğu bir gerçek.Anne olarak ta sizi tebrik ederim zira çok emek verdiğiniz belli.
Yok kız dumduz cocuk
Ekstrası yok ki

Babasi da ben de cok erken konusmusuz, oglum bize gore gec bile sayilir. Benden 6 yas kucuk kuzenim var bi tane, o da sizin kiziniz gibiydi. Sonra bir acildi direkt uzun cumleler kurarak basladi konusmaya. Zeka olarak hicbir farkimiz oldugunu sanmam zaten akademik hayatimiz da cok benzer. Ozetle dil gelisiminin belirleyici bir kriter oldugunu dusunmuyorum.

Hepimizin cocuklari emek emek buyuyor, sizin de hakkiniz odenmez eminim. Ama yorumunuz icin tesekkur ederim. Hamileligimde gebelik zehirlenmesi gecirdim oglum minicik dogdu, kuvezde kaldi. Yabanci ulkede tek basima buyuttum, buyutuyorum. Sozleriniz o acidan iyi geldi.

Bu konuyu açarak iyi atlatmışsınız linç yemeyi 😟 buna benzer bir konu açmıştım. Bazı üyeler beni Ağlatma seviyesine getirmişlerdi. Biz ergoterapist ve çocuk psikoloğu ile 7 seans devam ettik. Haftaya son seansımız var. Sonra biz öğrendiklerimizle daha bilinçli devam edebileceğiz umarım.
Ergoterapist ve psikologa goturme sebebiniz neydi acaba?

Bence yaşına göre biraz ileri becerileri vardı. Asperger sendromlu iki kardeşim var. O yüzden korktum. Daha bilinçli davranabilmek için gittik.

Açtığım bir konu vardı. Orayı okuyabilirsiniz.
Ay konuyu buldum ve hatirladim :) Cocugunuz benimki gibi degil bariz ustun zekali 😂 ya da farkli diyeyim. sacma bir linc yemistiniz gercekten. Yardim almakla iyi yapmissiniz. Umarim her sey yolundadir.

Ay konuyu buldum ve hatirladim :) Cocugunuz benimki gibi degil bariz ustun zekali 😂 ya da farkli diyeyim. sacma bir linc yemistiniz gercekten. Yardim almakla iyi yapmissiniz. Umarim her sey yolundadir.
evet çok şükür yolunda şu an. Oyun odaklı aktiviteler yapıyoruz. Yaşına uygun olmayan eğitici şeyleri yapmamaya çalışıyoruz. Hala kendi kendine öğrendiği şeyler oluyor tabi ama ona da yapacak bir şey yok. ☺️ en azından biz elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz.

X