Küvet Temizliği Nasıl Yapılır?

Nevreste

Yeniden ☀
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
293.035
602.906
43
images (2).jpg


Temizliği zahmetli olan yerlerden birisi de banyolardaki küvetlerdir. Küvetlerin temizliğinin zorluğu geniş hacimli olmalarından kaynaklanır ancak düzenli olarak temizliklerinin yapılmaması bu alanlarda bakteri ve mantar gibi canlıların üremesine sebep olabilir.

Küvetlerde oluşan kirler sabun, şampuan ve saç kremi gibi ürünlerin kalıntıları ve sudaki kireç ve diğer minerallerden kaynaklanır ve bu kirlerin temizlenmesi için piyasada birçok temizlik ürünü bulunur. Özellikle de kireç önleyici kimyasallar kullanılarak küvet temizliği yapılabilir. Ancak temizlik işleminde kimyasal içerikli ürünler kullanmak istemeyenler evlerinde bulabilecekleri malzemelerle küvetlerinin temizliklerini oldukça etkili bir şekilde yapabilir.


images (3).jpg



Küvet Temizliği Nasıl Yapılır?

  • Küvet temizliğinde kullanılan en etkili maddelerin başında diğer birçok temizlik uygulamasında da kullanılan karbonat gelir. Ovularak temizlenen yüzeylerde oldukça etkili olan karbonat küvetteki tüm kirlerin çıkartılmasını tek başına sağlar. Bunun için öncelikle küvetin sıcak su ile yıkanması gerekir. Sıcak su ile yıkama işleminde küvetteki tüm kirler kabaracağından dolayı temizlik işlemi çok daha kolay olur.
  • Yıkama işleminden sonra bir sünger üzerine bolca karbonat dökülür. Temizlikte kullanılacak sünger mümkünse banyo süngeri olmalıdır. Bu tip ürünler hem yüzey özellikleri hem de genişlikleri bakımından küvet temizliğine daha uygundur. Ancak temizlikte bulaşık süngeri kullanılacaksa temizlik için süngerin sert yüzeyi tercih edilmelidir. Sünger üzerine yeterince karbonat döküldükten sonra kirli bölgeler karbonatlı sünger ile ovulmalı ve arada sünger üzerine karbonat ilavesi yapılmalıdır. Bu şekilde küvetin içindeki kirler kolaylıkla temizlenebilir. Küvet bataryası ve duş başlığı da aynı sünger kullanılarak temizlenebilir.
  • Küvet temizliğinde kullanılabilecek bir diğer madde de beyaz sirkedir. Eğer küvette genel olarak kireç lekeleri varsa temizlik işleminde sirke tek başına kullanılabilir. Bunun için temizlik süngeri üzerine bir miktar sirke dökülmesi ve kirli bölgelerin ovularak silinmesi yeterlidir. Özellikle de küvetin duş kabinlerinin camlarındaki ve fayanslardaki kireç lekeleri bu şekilde kolaylıkla temizlenebilir. Yoğun kirlerin olduğu bölgelerde ise küvet sirkeli sünger ile silindikten sonra 10-15 dakika kadar beklenmesi gerekir. Eğer küvetteki kirlerin temizliğinde sirke tek başına yeterli olmuyorsa bu durumsa sirke içerisine bir miktar karbonat eklenerek kirli bölgeler bu karışımla silinebilir.
  • Bu doğal malzemelerin dışında küvet temizliği için çamaşır suyu ya da kireç çözücüler de kullanılabilir. Ancak kimyasal madde ile yapılan temizlik işlemlerinde eldiven ve maske kullanılmasına, banyoların iyi havalandırılmasına ve temizlik işlemi sonrasında bol su ile durulama yapılmasına dikkat edilmelidir. Çamaşır suyu, amonyaklı bir temizlik ürünü ile kesinlikle karıştırılmamalıdır.
  • Temizlik işlemi tamamlandıktan sonra küvet bol su ile yıkanıp durulanmalıdır. Batarya ve duş başlığı gibi eşyalar ise su lekesi kalmaması için temizlik sonrasında kurulanarak bırakılmalıdır.
Kaynak: nasıl kolay
 
Küvet Nasıl Beyazlatılır?

Uygun olmayan temizlik ürünleri, aparatlar ve zaman içerisinde kullanmaya bağlı oluşan lekelenmeler küvetlerin beyaz ve iç açıcı görünümünü bozabilir. Küvetinizde oluşmuş inatçı lekelerden şikayetçiyseniz bu ipuçları işinize yarayabilir!

1. Küvetinizin hangi malzemeden imal edildiğini öğrenin

Küvetinizin hangi maddeden üretildiğini bilmeden uygulayacağınız temizlik işlemleri, küvetinizin boyasına ciddi hasarlar verebilir. Herhangi bir uygulama yapmadan önce;

  • Porselen küvetler: Küvet ve lavabolarda kullanılan en dayanıklı malzemelerden biridir.
  • Emaye küvetler: Eski küvetlerde daha çok kullanılır. Çamaşır suyu gibi kimyasallara ya da asitli temizlik maddelerine maruz kaldığında lekeler oluşturur.
  • Akrilik küvetler: PVC'ye benzer küvetlerdir. Çizilmelerin ve kalıcı lekelerin önüne geçmek için sert partiküller içeren aşındırıcı temizlik malzemelerinin kullanılmaması gerekir.
2. Temizlik adımları

  • Aşındırıcı, partikülü bir toz deterjanı lekenin üzerine dökün ve üzerine biraz su ekleyin. Birkaç dakika bekledikten sonra bir bez ile ovalayın.
  • Ağır yağ ve sabun kirleri gibi inatçı lekeler için trisodyum fosfat kullanmayı deneyin. 5 litre sıcak suyun içerisine bir çorba kaşığı trisodyum fosfat ekleyip karıştırın. Asla diğer temizleyiciler ile beraber ya da karıştırarak kullanmayın.
  • Çamaşır suyu yerine hidrojen peroksiti ve karbonatı deneyin. Eşit ölçülerdeki hidrojen peroksit ve karbonat ile bir macun hazırlayın. Lekenin üzerine döküp 1 saat bekletin.
  • Akrilik küvetler, diğer küvetlere nazaran daha sık yıkama gerektirir. Kolayca çizilebilir bir madde olduğundan yumuşak temizleyiciler ile temizlenmesi gerekir. Haftada bir kez, bol sıcak su ve bulaşık deterjanı ile fırçalayıp temizleyin. Sıcak su ile durulayın.
  • Kireç lekeleri için sirke kullanın. Kireç lekelerinin giderilmesi için sirke doğal ve güçlü bir alternatiftir. Kireçli bölgelere bir ölçek su ve bir ölçek sirkeyle hazırladığınız karışımdan püskürtün. 45 dakika bekledikten sonra fırçalayıp, ılık su ile durulayın....
 
X