Kusursuz ve kolay ütü nasıl yapılır?

16 Ağustos 2010
295.042
607.810
1.098
43
Malatya


Ütü yapmak, en sıkıcı ve zor ev işlerinden biri. O kadar emek ve zaman harcanmasına rağmen, sonuç da her zaman kusursuz olmayabiliyor.

Aslında ütü yapmanın inceliklerini bilirseniz, mükemmel bir sonuca ulaşmanız zor değil.

Ütü masasından başlayalım. Ütü masasını, belinizi ve sırtınızı ağrıtmayacak şekilde yerleştirin. Masaya mutlaka bir kalınca bir örtü sermelisiniz. Böylece kumaşlarda parlama olmasını engellemiş olursunuz.

Ütünüzün tabanında herhangi bir leke, yapışma olmamasına dikkat edin. Eğer varsa, nemli bir bezle silerek çıkarabilirsiniz. Bu lekeler giysilerde de lekelenmeye yol açar.


Ütülenecek kumaşın cinsi de çok önemli. Her giysiyi aynı derecede ütüleyemezsiniz. Bunun için öncelikle etiketi inceleyip önerilen ütüleme ısısı ve ayarı seçmelisiniz.

Ütülemek istediğiniz parçada etiket yoksa, kumaşı tanımaya çalışın. Tereddüt ediyorsanız, ütünün derecesini fazla yükseltmeyin ve mutlaka kumaşın küçük bir köşesinde deneme yapın.

İpek giysi ya da masa örtüsü, kravat, eşarp gibi ipek kumaşları asla nemliyken ütülemeyin ve ütünün buharını kapalı tutun. Su, ipekte leke oluşmasına sebep olur.

Bazı giysilerde ütüleme sırasında izler oluşmaması ve parlama olmaması için kumaş mutlaka tersten ütülenmelidir. Özellikle ipek, kadife, baskılı kumaşlar ve yünlü giysilerde buna çok dikkat etmek gerek.

Ütü sırasında doğru bir sıralama yapmak da hem işinizi kolaylaştırır hem de ütülenen kısımların tekrar kırışmasını önler. Örneğin gömlekleri ütülemeye önce yakadan başlayabilirsiniz. Sonra kollar, sırt ve ön kısma geçebilirsiniz.

Ütünüz bittikten sonra hiç zaman kaybetmeden giysileri askıya asmayı unutmayın. Sıcak kumaş kırışmaya çok müsaittir.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…