Kuşlarda İshal
Hemen tüm kuş türlerinde en sık görülen hastalıklardan biri de ishaldir. İshal aynı zamanda pek çok hastalığın ya da beslenme alışkanlarının değişiminin de birer göstergesi olabilir. Bu göstergeler kuşların tedavi edilmesini de gerektiriyor. Aksi taktirde ishal sonuncunda durum çok daha üzücü olabilir.
Evcil kuşlarda sıklıkla görülen ishalin pek çok sebebi olabilir. Bu sebeplerin kimi kolay atlatılabilen ishallerdir ve çoğu zaman kendiliğinden geçer. Ancak ishal bir enfeksiyon oluşturmuşsa buna dikkat edilmeli ve hemen tedavi edilmelidir.
Kuşlarda İshal Belirtileri Nelerdir?
Kuşlarda ishal, anüs çevrelerinde dışkı bulaşması şeklinde gözlemlenir. Sıvı dışkılar örneğin muhabbet kuşlarında her zaman ishal belirtisi olamayabilir. İshal pek çok nedenden kaynaklabilir, bazıları kolayca tedavi edilebileceği gibi bazılarının tedavisi yoktur. İshale yakalanmış bir kuşun dışkısının yeşil kısımı normal ve beyaz kısmı sıvı ise, kuşunuzun böbrek sorunları yaşadığını söyleyebiliriz.
Kuşunuzun ishal olduğunu düşünüyorsanız öncelikli olarak yapmanız gereken iyi bir gözlemdir. Çünkü gerçek bir tedavi için iyi bir teşhis gerekir. Zaman zaman yeni yavruluktan çıkan kuşların beslenme alışkanlıklarındaki ya da mekan değiştirmelerinden kaynaklanan ishal sorunları olabilir, bu durumu iyi bir gözlemle fark etmeniz oldukça kolay. Kuşun davranışlarında anormal bir durum yoksa, ishal olmasına rağmen enerjisi yerindeyse telaş etmenize gerek kalmaz. Bu durum geçicidir ve beslenme alışkanlıklarıyla doğrudan ilgilidir. Kısa sürede kendiliğinden iyileşecektir. Ancak kuşun ishal yanında kusması ve göz çevresinde olaşabilecek bir nemlenme görüyorsanız bu çok ciddi, bulaşıcı bir enfeksiyon olabilir.
Kuşlarda İshal Bulaşıcı mıdır?
Bu soruya hem evet hem de hayır diye cevap verebiliriz. Çünkü kuşlarda basit sindirim sorunları nedeniyle gelişen ishaller bulaşıcı değildir. Ancak ishalle birlikte gelişebilecek bir enfeksiyon bulaşıcıdır. Son derece tehlikelidir. Kuşun karantinaya alınması gerekebilir.
Kuşlarda İshal Tedavisi
Kuşlarda oluşabilecek sindirim problemlerinden ciddi enfeksiyonlara kadar ishal, mutlaka tedavi gerektiren bir hastalıktır. İshale yakalanan kuşlar için tedaviye ortam ısısından başlanmalıdır. İshale yakalanmış kuş vücut ısısını korayamayacak ve üşüyecektir. Bu nedenle ortam ısısının yaklaşık 25 -26 derecelik bir sıcaklıkta tutulması önemlidir. Uzun süreli bir ishal gözlemlediyseniz mutlaka ishal önleyici bir ilaç kullanmanız gerekiyor. Çoğunlukla damla formunda satılan bu ilaçlar kuşun suyuna ilave edilerek 5-6 günde iyileşmeleri sağlanabilir.
Alıntı..