• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Kuruyemiş el yakıyor

Chess

Nirvana
Kayıtlı Üye
14 Ağustos 2009
53.296
42.825
898
Kuruyemiş dar gelirli için lüks oldu, badem, ceviz, fındık ve fıstığın fiyatı altınla yarışır hale geldi.
Sitene Ekle
kuruyemis-el-yakiyor-6374336.Jpeg

ELİF DEMİRCİ İzmir DHA

Fiyatlardaki artışa üretimin düşüklüğü gerekçe gösterildi. Kuruyemişçide bademin kilosu 85, cevizin 70, fındığın 60, Antep fıstığı 60, yer fıstığı 25, leblebi 20, ayçekirdeği 15, kabak çekirdeği 30 liradan satılıyor. İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi, Mevlana Kuruyemiş’in sahibi Bekir Şahiner, fiyatların altınla yarışmasını ürün azlığı ile açıkladı. Şahiner şunları söyledi:

“Üreticiden ürünü alan depocu, komisyoncu da fiyat ekliyor. Mağazaya giren tüketici fiyatların yüksekliğine tepki gösteriyor. Dar gelirli tüketemiyor. Cirolar düştü. Badem, fındık, ceviz tüketimine yönelik sağlık haberleri satışları biraz kıpırdatıyor, ancak yeterli değil. KuruyemişçilerKepenk kapatıyor. Çünkü satılmayan ürün elde kalıyor ve bayatlıyor. Hükümetin kuruyemiş üretimine destek vererek ekim alanlarını artırması, üretimi yükseltmesi gerekiyor. Böylece kayıtdışının da önüne geçilmiş olur.”

http://www.milliyet.com.tr/kuruyemis-el-yakiyor/ekonomi/detay/2160608/default.htm

Badem geçen ay 60TL/kg dı.
Gerçekten kuruyemişe mi yatırım yapsak ki:KK30:

yıllar önce köydeki bahçeye ceviz fidanları diktirmek gibi hayallerim vardı ama iş nedeniyle sürekli şehir değiştirdiğim için gerçekleştirmedim. ceviz şuan altından bile değeli
ah be diyorum kendime...:KK67::KK67:

Vallahi kuru üzüm bile ne ucuzdu, geçen gün fiyatını görünce şok oldum.

Birşey yazsam konu siyasete dönecek. Allah ülkeyi bu hale getirenlerden sorsun hesabını. Meyve sebze almış başını gidiyor fakir iyice fakirleşti halen daha kalkınmaktan söz ediyorlar. Adamlar ay sonunu Zor getiriyor çocuğuma et meyve yediremiyorum diyor ama sorsan oyu malum partiye. Aysun Kayacı ya oyumu bir tutmayın dediği zaman kızmışlardı. Kadın haklıydı aslında.

Kuruyemiş, daha doğrusu özellikle badem, ceviz, Antep fıstığı ve fındık epeydir devamlı zamlanıyordu zaten, yılbaşının yaklaşmasıyla haber yapılmış.

Bunlarınkiyle fiyatları nedir ki, asıl siz dolmalık fıstığın kilosunu bir soru verin, en son kilosu 200 liraydı diye hatırlıyorum :KK70::KK70:
Zeytinyağlıyı yapacaksınız içine fıstık lazım, markete girdiniz 15-20 gramlık pakete elinizi uzatmadan evvel fiyatına bakarsınız.

Ya Çam Kozalağının içinden çıkan birşey niye bu kadar pahalı?
Bizde meyve sebze, fındık fıstık üretecek arazide var, verimli topraklarda var, neden insanlar yiyemiyor?
Ama gerçi biz buğdayı da Rusya'dan ithal ediyorduk değil mi? Buğday ithali:confused:

ohooo müdirem öyle kozalaktan çıkıyor diye düşünmemek lazım İş toplamakla bitmiyor, kurutulacak, fıstıkları kabuklarından ayrılacak,sonra aralarda kalan posalar temizlenecek, çekirdekleri yıkanıp kuruyacak çok işlemli ve az verimli o yüzden pahalı bir yazıda okumuştum 1 ton kozalaktan 50 kg fıstık çıkıyormu... :anneadayı:

ohooo müdirem öyle kozalaktan çıkıyor diye düşünmemek lazım İş toplamakla bitmiyor, kurutulacak, fıstıkları kabuklarından ayrılacak,sonra aralarda kalan posalar temizlenecek, çekirdekleri yıkanıp kuruyacak çok işlemli ve az verimli o yüzden pahalı bir yazıda okumuştum 1 ton kozalaktan 50 kg fıstık çıkıyormu... :anneadayı:
Oyyyyy o kozalakları at sobaya.Çıtır çıtır ne güzel yanar:)

halley'im el emeğine birşey demiyorum zaten ama tüm zahmetlerini çıkarınca yine pahalı yine pahalı, üreticisinden almıyoruz çünkü.
Hani üreticinin cebine girse bu para neyse diyeceğim, çiftçi kazansın, helali hoş olsun, ki bir örnek vereyim hakiki çam balını kaçtan alıyorsun?
Üreticisinde bir teneke(17 kilo) gerçek çam balı 200 lira.
Atıyorum yine domatesin kilosunu kaçtan alıyorsun? Üreticisinde 25 kuruş, bir bağ maydonoz üreticisinde 5-10 kuruş.

halley'im el emeğine birşey demiyorum zaten ama tüm zahmetlerini çıkarınca yine pahalı yine pahalı, üreticisinden almıyoruz çünkü.
Hani üreticinin cebine girse bu para neyse diyeceğim, çiftçi kazansın, helali hoş olsun, ki bir örnek vereyim hakiki çam balını kaçtan alıyorsun?
Üreticisinde bir teneke(17 kilo) gerçek çam balı 200 lira.
Atıyorum yine domatesin kilosunu kaçtan alıyorsun? Üreticisinde 25 kuruş, bir bağ maydonoz üreticisinde 5-10 kuruş.

Yani evet doğrusun kuzum ama napıcan böyle bu işler üretici getirip sana satamıyor mesela ama aracının para bol alıyor üreticiden 1 kamyon para yatırmış zahmete girmiş kendince hop karlıca satıcıya satıyor ..ee satıcıda kar edecek hopp oda koyuyor.. olan tüketiciye oluyor..bazen bazı ürünler kaç el değiştiriyor akıl işi değil inan..

Birşey yazsam konu siyasete dönecek. Allah ülkeyi bu hale getirenlerden sorsun hesabını. Meyve sebze almış başını gidiyor fakir iyice fakirleşti halen daha kalkınmaktan söz ediyorlar. Adamlar ay sonunu Zor getiriyor çocuğuma et meyve yediremiyorum diyor ama sorsan oyu malum partiye. Aysun Kayacı ya oyumu bir tutmayın dediği zaman kızmışlardı. Kadın haklıydı aslında.
Aslında o kadın haklıydı. Çoban ya da başka bir meslek kendinden aşağıda olduğu için değil, olan bitenden haberdar olma açısından bir değil; haliyle oy da eşit değil. Misal şak yasaklanıyor siteler, e çoğumuz yine de nasıl girilir o sitelere biliyoruz, girip öğreniyoruz neymiş, ne değilmiş. Hani o meşhur tapeler çıktığında Youtube yasaklandı. Girebilenler dinledi, izledi. Şimdi Anadolu'nun bilmem ne ilinin bilmem ne ilçesindeki yaşlı amca nereden girecek de görecek?
Bu açıdan evet oy eşit değil, ama benim mesleğim bu, seninki şu ondan eşit olamaz diye düşünemez kimse; zaten bu doğru değil.

Back