• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Kürtaj Doğurganlığı Etkiler mi?

Kürtaj, gebeliğin planlı bir şekilde sona erdirilmesidir. Kürtaj yaptırdıysanız, kürtajın doğurganlığınızı ve gelecekteki gebeliklerinizi etkileyip etkilemeyeceğini merak ediyor olabilirsiniz.

Kürtaj olmak genellikle doğurganlığı etkilemez ve gelecekte tekrar gebe kalmanıza engel olmaz. Bununla birlikte kürtaj sonrası çok nadir olarak Asherman sendromu görülebilmekte ve doğurganlık etkilenebilmektedir.

Kürtajın ne olduğunu, doğurganlığı etkileyip etkilemediğini ve kürtaj sonrası gebe kalmakta zorlanıyorsanız neler yapabileceğinizi bu yazıda okuyabilirsiniz.

Kürtaj Nedir, Nasıl Yapılır?

kurtaj_nedir_nasil_yapilir_neden_yapilir_sonrasi.jpg
Kürtaj, gebeliği sonlandırmak ya da gebelik nedeniyle rahimde kalanları temizlemek için yapılmaktadır. Kürtaj, gebelik haftasına göre şu şekillerde gerçekleştirilmektedir:

  1. Vakumlu kürtaj: Gebeliğin 16. haftasında kadar yapılmaktadır. Bu yöntemde fetüsün ve plasentanın rahimden çıkarılması için özel bir ekipman kullanılmaktadır.
  2. Dilatasyon ve evakuasyon: Gebeliğin 14. haftasından sonra yapılmaktadır. Fetüsün ve plasentanın cerrahi olarak çıkartıldığı bu yöntem, diğer yöntemlerle birlikte kullanılabilmektedir. Düşük yapılması durumunda gebelik nedeniyle rahimde kalanları çıkarmak için dilatasyon ve küretaj kullanılmaktadır. Küretaj, küret adı verilen özel bir ekipmanla rahim içindeki gebelik dokusunun çıkarılmasıdır.

Kürtajın Riskleri Nelerdir?


Kürtaj, riski düşük bir prosedürdür. Bununla birlikte kürtajın ilerleyen zamanlarda yapılması, komplikasyon riskinin artmasına neden olabilmektedir.

Kürtajla ilişkili olarak görülebilen komplikasyonlardan bazıları şu şekildedir:
kurtaj_riskleri.jpg

Kanama


Kürtaj sonrası kanama görülebilir. Kan kaybı genelde büyük miktarlarda olmamaktadır. Bununla birlikte nadir de olsa bazı kadınlarda kan kaybı çok olabilmekte ve kan nakli gerekebilmektedir.

İnkomplet abortus


İnkomplet abortus, rahinde gebeliğe ait dokunun kalmasıdır. Bu durumda dilatasyon ve küretaj yapılması gerekebilir.

Enfeksiyon


Kürtaj sonrası enfeksiyon oluşumunu engellemek için antibiyotik kullanılması gerekebilir.

Çevre organların zarar görmesi


Kürtaj sırasında rahim ve mesane gibi organlar zarar görebilir. Gebelik ne kadar ilerlediyse çevre organların zarar görme riski o kadar yüksek olmaktadır.

Rahimde oluşan tüm inflamasyonların doğurganlığı etkileme riski bulunmaktadır. Bununla birlikte bu riskin düşük olduğu söylenebilmektedir.

Kürtaj Sonrası Doğurganlık


Kürtaj genelde kadının gelecekteki gebeliklerini etkilememektedir. Aynı zamanda tekrar gebe kalındığında gebelik komplikasyonları yaşama riskinin artmasına da neden olmamaktadır.
kurtaj_sonrasi_dogurganlik.jpg
Kürtajdan hemen sonra doğum kontrolüne başlanması önerilmektedir. Çünkü kürtaj sonrası yumurtlama başlar başlamaz kadının tekrar gebe kalması mümkündür. Ayrıca kürtaj sonrası vücudun iyileşmesi için cinsel ilişkiden bir süre uzak durulması önerilmektedir.

Kürtaj sonrası gebe kalmakta zorlanıyorsanız, doğurganlığınızı etkileyebilecek başka nedenler olup olmadığını düşünmelisiniz. Kürtaj genelde doğurganlığı etkilemediği için doğurganlık üzerinde etkili olan faktörler konusunda dikkatli olmalısınız:

Yaş


Yaş ilerledikçe doğurganlık azalır. Kadınlarda özellikle 35 yaşından sonra doğurganlık önemli ölçüde azalmaya başlamaktadır.

Yaşam tarzı


Sigara ve uyuşturucu kullanımı gibi alışkanlıklar doğurganlık üzerinde etkilidir. Hem kadının hem de erkeğin kötü yaşam tarzı alışkanlıklarına sahip olması, gebe kalmayı zorlaştırabilmektedir.

Sağlık sorunları


Geçmişte bel soğukluğu ve klamidya gibi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar geçirmiş olmanız, doğurganlığınızı etkileyebilir. Aynı zamanda diyabet, otoimmün bozukluklar ve hormonal bozuklukların da doğurganlık üzerinde olumsuz etkileri olabilir.

Erkeğin doğurganlığı


Sperm kalitesi de gebeliği etkileyebilmektedir. Geçmişte aynı partnerinizden gebe kalmış olsanız da yaşam tarzı ve yaşlanma gibi faktörler, erkeğin doğurganlığını etkileyebilmektedir.

Kürtaj sonrası gebe kalmada zorlanıyorsanız, doktorunuzla görüşmelisiniz. Bu sayede gebe kalamamanıza neden olan faktörleri anlayabilir ve tedavi görebilirsiniz.

Asherman Sendromu Nedir?


Asherman sendromu ya da rahim içi yapışıklık, dilatasyon ve küretaj gibi cerrahi prosedürler sonrası ortaya çıkabilen ve rahim içi tabakaya zarar verebilen bir komplikasyondur. Rahim boşluğunda skar dokuya neden olan bu sendrom, düşük riskinin artmasına ya da gelecekte doğurganlıkla ilgili sorunlar yaşanmasına neden olabilmektedir.

Asherman sendromu, nadir olmakla birlikte kürtaj sonrası görülebilmektedir. Asherman sendromu tedavisinde skar doku cerrahi olarak çıkarılmakta ve rahim içerisinde balon yerleştirilmektedir. Balon, rahmin açık kalarak iyileşmesine yardımcı olmaktadır. Rahim iyileştikten sonra doktorunuz balonu çıkaracaktır.
Asherman Sendromu.jpg
Asherman sendromunuz olsa dahi gebe kalabilirsiniz. Ancak Asherman sendromu nedeniyle rahminizde daha az yer olacağı için bebek geliştikçe ortaya bazı sorunlar çıkabilir. Rahim, gebelik boyunca genişleyen ve esneyen bir yapıdadır. Gebelik sırasında plasentanın rahim içine tutunması da gelişmekte olan bebek açısından çok önemlidir.

Asherman sendromu, düşük, plasenta previa ve ölü doğum riskini arttırabilen komplikasyonlara yol açabilmektedir. Plasenta previa, plasentanın rahim içerisinde çok aşağıda bulunmasıdır. Plasentanın çok aşağıda bulunmasıyla rahim ağzı kapanabilir ve bebeğin rahimden çıkış yolu kapanabilir. Bu durumda yoğun kanama görülebilir ve sezaryen yapılması gerekebilir.

Kürtaj Sonrası Ne Zaman Hamile Kalınır?


Kürtaj olduktan sonra iki hafta içerisinde yumurtlama tekrar başlar. Yani kürtaj sonrası adet görmeden önce gebe kalmanız mümkündür. Ancak adet döngüsünün uzunluğu kadından kadına değişiklik gösterebildiği için yumurtlama daha farklı bir zamanda da gerçekleşebilir.

Yumurtlamanın ne zaman gerçekleşeceğini etkileyen faktörlerden bir diğeri ise kürtajın gebeliğin kaçıncı haftasında gerçekleştiğidir. Kürtaj, gebeliğin ilerleyen dönemlerinde gerçekleştiyse kürtaj sonrası bir süre yumurtlama gerçekleşmeyebilir. Bunun nedeni, vücutta gebelik hormonlarının bulunmasından kaynaklanmaktadır.

Kürtaj sonrası hemen gebe kalmak istemiyorsanız, doğum kontrol yöntemi kullanmalısınız. Kürtaj sonrası spiral dahil olmak üzere istediğiniz doğum kontrol yöntemini kullanabilirsiniz.

Kürtaj sonrası gebe kalmak için ekstra bir şey yapmanız gerekmez. Ancak kürtaj sonrası genelde uzmanlar, ilk adeti gördükten sonra gebe kalmayı önermektedir. Bu sayede doğumun ne zaman gerçekleşeceği daha kolay hesaplanabilmektedir.


Tıbbi gerekliliklerden dolayı kürtaj olduysanız, sonraki gebeliğinizde sorun yaşamamak adına doktorunuza danışmalı ve gerekli testleri yaptırmalısınız. Gerekli test ve tedavilerle gelecek gebeliklerinizde aynı sorunları yaşamanın önüne geçebilirsiniz.


Kürtaj sonrası genelde doğurganlıkla ilgili sorunlar yaşanmamakla birlikte bazen ortaya çıkan komplikasyonlar nedeniyle gebe kalmada gecikmeler olabilir. Bu nedenle kürtaj sonrası aklınızda soru işaretleri varsa ya da gebe kalmakta zorlanıyorsanız, doktorunuza danışmayı ihmal etmemelisiniz.
 
Back