Küresel piyasalarda 2015, 2014'ü aratmayabilir.

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
2015, küresel ekonomide 2014'ü aratmayabilir. Kuvvetle muhtemel ki ABD Merkez Bankası çıkış programının ikinci aşaması olan faiz artırım sürecine 2015 yılı itibariyle başlamış olacak. Bloomberg platformunda yer alan beklentiler ABD ekonomisinin 2015 yılında %2,9 büyümesi yönünde. ABD ekonomisinin güçlü trendi ne kadar daha sürdüreceği ise ayrı bir merak konusu. Dünyanın en büyük 10 ekonomisinden 5'i resesyon hattına oldukça yakın. Japonya, Fransa, İtalya, Brezilya ve Rusya..Avrupa'nın en güçlü ekonomilerinden Almanya'da hattın çok uzağında sayılmaz.
2015 yılının muhtemel gündemi..
1) Güçlü Dolar

Fed 2015 yılı içinde kuvvetle muhtemel ki yılın ilk yarısında faiz artırımına gidebilir. Euro Bölgesi, Japonya ve İngiltere farklı çekincelerle birlikte daha uzun süre güvercin kalmak durumunda kalabilir. Bu denklemde dolar değer kazanabilir. Ancak, doların değer kazanması ABD'de bir noktadan sonra arzu edilmeyen bir durum da olabilir.
2) Gelişen Piyasalar
Doların güç kazanması gelişen piyasalarda fon maliyetini doğal olarak yükseltebilir. Bu durum da gelişen piyasalara sermaye akımlarının hızını kesebilir. Sonuç olarak da gelişen piyasalar "daha az" tercih edilir olabilir.
3) Düşük Petrol
2014 yılının ikinci yarısı itibariyle %50'ye yakın değer kaybeden petrol fiyatları küresel piyasalarda farklı ekonomik ve sosyal karşılıklar bulabilir. Euro Bölgesi ve Japonya enflasyon hedefine ulaşmak maksadıyla daha fazla genişlemeci olmak durumunda kalabilir. Doların güçlenmesi emtia fiyatlarının dolar cinsinden fiyatlarının da düşmesine neden oluyor. Bu durum emtia üreticilerinin gelirlerini etkiliyor. Düşük petrol fiyatlarının en önemli kazanımı tüketicilere daha fazla harcanabilir gelir sağlaması.
Petrol fiyatlarının en son geri çekilmesiyle birlikte Kuzey Amerika'da 2015 yılında petrol üreticileri yeni yatırımlardan geri durabilir, işten çıkarmalar başlayabilir. ABD'de Teksas, Kuzey ve Güney Dakota, Minnesota ve Oklahoma'da benzin fiyatları bölgesel olarak daha düşük olabilir.

4) Fed
2015 yılı itibariyle Fed'in para politikası genişlemeci kalmaya devam edebilir. Hatta çok daha uzun süre politika duruşu genişlemeci kalmaya devam edebilir. FOMC üyelerinin her yıl dördü rotasyona tabi tutuluyor. Yapılan çalışma 2015 yılı için daha güvercin bir yapıya işaret ediyor. 2015 yılının ilk yarısı ilk faiz artışının yapılacağı muhtemel tarih olabilir.

5) Çin
Yeni yıla 19 Şubat'ta girecek olan Çin, bu yıl keçi yılına girecek. Bloomberg tarafından sağlanan beklentiler Çin ekonomisinin 2015 yılında %7,0 büyümesi yönünde. Çin'de toplam talep 2008'den bu yana en düşük seviyeye yakın seyrediyor. Ekonomi yönetimi ise 586 milyar dolar tutarında harcama planıyla ekonomiyi platoda tutma gayretinde. Politika yapıcıları 2015 yılında da birden fazla planla ekonomiyi dengede tutma isteğinde olabilir.
6) Japonya
Japonya'da Abenomics'in okları ekonomiyi yukarı taşımak için yaydan bir bir fırlatılmaya devam ediyor. Sosyo-Ekonomik yapı neticesinde enflasyon yaratmanın güçlüğünden parasal genişleme yoluyla kurtulmak amaçlanıyor. Bu sebeple de sonsuza kadar kolay para politikası sürdürülmeye devam ediliyor. Fakat söz konusu aksiyonun bir noktadan sonra da "likidite tuzağı" oluşumu yaratacağından endişe ediliyor. Kamu borcunu azaltmak maksadıyla satış vergisinin artırılması gerileyen petrol fiyatlarıyla da darbe alan enflasyon dolayısıyla aceleyle ertelendi. Japon ekonomisi yılın ikinci çeyreğin ardından üçüncü çeyrekte de daralarak resesyona girmişti.
Enflasyona pozitif katkı sağlayan petrol fiyatlarının hızla geri çekilmesi, yakın dönemde BOJ'un daha agresif gelmesini sağladı. 2015'te de BOJ beklenmedik zamanlarda agresif hamlelerle gelmeye devam edebilir.
7) Avrupa
Avrupa 2015 yılında da ince bir buz tabakası üstünde durmaya devam edebilir. Yunanistan'da olası erken seçim sonrasındaki politik zemin ve Rusya ekonomisine ilişkin beklentiler yılın en önemli gündem maddesi olabilir. Rusya ekonomisinin aşağı gitmesi, Avrupa'da yer alan şirketlerin de ihracatını olumsuz etkileyebilir. ECB cephesinde ise Avrupa daha genişlemeci bir ortama sahne olabilir. ECB 22 Ocak tarihli yılın ilk toplantısında varlık alım programını devlet tahvillerini de içerecek şekilde genişletebilir.
2014 öğrettikleriyle birlikte "hatırı sayılır" bir yıl oldu...
parahaberi.com
 
Back
Yukarı