• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Kurdeşen Neden Olur?

16 Ağustos 2010
294.759
607.175
1.098
43
Malatya
kk.jpg


Günümüzde gıdalar, hava kirliliği ve bazı dış faktörler insan vücudunda çeşitli etkiler yaratabilir. Bu faktörler bazı insanlarda büyük sorunlar haline gelen rahatsızlıklara neden olabilir. Bu rahatsızlıklar en hızlı olarak vücudun dış yüzeyini saran deride etkisini gösterir çünkü çevre ile temas noktası deridir. Deri hassasiyet derecesine göre çeşitli alerjik reaksiyonlar barındırabilir. Bunlardan birisi de halk arasında kurdeşen olarak bilinen ürtikerdir.

Kurdeşen kendisini deride ortası beyaz olan kırmızı kabarcıklar olarak gösterir. Vücudun her bölgesinde çıkabileceği gibi çapı milimetreden santimetrelere kadar değişiklik gösterir. Hafif kaşıntı bu kabarıklıklara eşlik eder ve kaşınmamasında fayda vardır. Çünkü vücudun geneline yayılması mümkündür. Kadınlarda daha yaygın görüldüğü bilinen kurdeşen kabarıklıkları aniden oluşup aniden kaybolabilir. Böyle bir durumda herhangi bir müdahalede bulunmadan doktora görünmek gerekir.

Kurdeşen hastalığını neler tetikleyebilir?

  • Kullanılan bazı ilaçların yan etkisi olarak kurdeşene yakalanmak mümkündür.
  • Başka bir hastalık kurdeşeni tetikleyebilir. Bu hastalık tedavi edilirse kurdeşen de ortadan kaybolur.
  • Alerjik etkiler kurdeşene neden olabilir. Bunlar alerji aşıları, kozmetik ürünleri, böcek ısırması veya sokması olabilir.
  • Kimyasallarla temas etmek, cildin çok sıcak veya çok soğuğa maruz kalması, güneşin ciltte oluşturduğu hasar, cildin deniz, duş, havuz suyu ve ter ile teması, viral veya bakteriyel enfeksiyonlar, bazı bitkilerin cilde teması, cildin baskıya maruz kalması (çok dar giyinmek, tahriş olmuş cilt, ağır çantalar taşımak vb), bağırsak parazitleri gibi faktörler kurdeşenin nedenleri arasında sayılabilir.
Tüm bunlara ek olarak kişilerin aile geçmişlerinde bu hastalığın bulunması da önemli bir detaydır. Kurdeşenin tedavisinde hafif ve orta dereceli olanlarında alerji ilaçları kullanılır. Derece şiddetli ise uzman doktor ona göre bir tedavi uygular. Genelde bir aydan uzun sürede iyileşmeyen kurdeşen hakkında daha ciddi tedavi düşünülür. Çünkü kronikleşen ürtiker hastada tedavi edilse bile ilerleyen zamanlarda yeniden ortaya çıkabilir. Kurdeşen ile ilgili olarak cildiye, deri ve zührevi hastalıklar yani diğer adı ile dermatologlara görünülmelidir.

Kaynak:nasıl kolay
 
Back