Salon ve Günlük Oda Dekorasyonu Kumaş Türleri Kullanıldığı Alanlar

Salon ve günlük odalarınızın dizaynı, dekorasyonu ve tavsiye yorumları

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
35.019
30.377
60
Evlerimizdeki kulandığımız kumaşların çeşitlerinin ne kadar fazla ve farklı olduğunu hiç düşüdünüz mü? Perdeler,masa örtüleri,çarşaf,pike, koltuk kumaşları hepsinde farklı dokulara ve özelliklere sahip kumaş türleri kullanılmakta,Kumaşların hangi ürünlerde kullanılacağını bilmek istiyormusunuz. Yeni sezon kumaşların türlerini inceleyelim.Nerede kullanılırsa daha kullanışlı olur bakalım.

Alkantra Kumaş Türü: Yüzde 60 polyester iplik yüzde 40 poliüretan iplik ile karıştırılmasından elde edilen alkantra sağlam ve kullanışlı kumaş türü olarak tutuluyor. Alkantra kumaşlar genel olarak perde, duvar kaplamaları, örtü, koltukl ve kanepe,çekyatlarda kullanılıyor.


Şönil Kumaş Türü: İsmini kadifemsi ve tüylümsü yüzey kazandırılması için çekirdek iplik üzerine katlı lif yerleştirimasiyle yapılan şönil iplik türünden alan kumaş çeşididir.Şönil kumaşlar genellikle koltuk kaplamalarında kullanılır, uzun süreli kullanımlar için çok avantajlıdır.Şönil polyester veya pamuklu olarak üretilmektedir.


İşlemeli Kumaş Türü: Elde veya makinede yapılan işleme ile süslenen kumaş türleridir.Genellikle koton veya ipek ipliklerinden üretilmektedir. Kullanıldığı alanlar Perde, duvar kaplamaları ve masa örtüler yatak örtüleri için ideal.

Kaşmir Kumaş Türü: Çin, Tibet ve Mongolya´daki kaz ve keçi türü hayvanların tüylerinden elde edilen ipliklerle üretiliyor. Sıcak tutan ve yünlü bir dokusu vardır.Kullanıldığı Alanlar. Kışlık elbise,Perde, battaniye ve yastıklarda kullanılıyor.

Emprime Kumaş Türü: Üzerleri resimlendirilen hafif koton kumaş türüdür. Kullanıldığı alanlar. Duvar kaplaması, perde, kanepe, masa örtülerinde.

Damasko Kumaş Türü: Avrupa´da XV. yüzyıldan beri üretilen kumaş türü ağır olmasıyla tanınıyor. Genellikle iki taraflı olarak dokunan kumaşta desenler mat saten iplikler üzerine parlak saten dokuma kombinasyonu ile oluşturuluyor. Kullanıldığı alanlar. Perde, duvar kaplamaları koltuk ve yastıklarda kullanılıyor.

Suni Deri: Sıvı PVC´nin gözenekli, ince dokulara dönüştürülmesiyle üretiliyor. Soğuduktan sonra sıcak etkili emprime makinesi ile istenilen deri çeşidi dokusu kumaşa kazandırılıyor.Kullanıldığı Alanlar.Koltuk kolları,çekyat kol ve etek kısımlarında sandalye döşemesinde çanta sektörü oto kılıfı gibi.

Yapay Kürk: Tüylerin bir araya getirilmesi ile elde edilen doku. Farklı renklerdeki tüylerin bir arada kullanılması ile ayı, tilki veya vizon görünümü elde ediliyor.Kullanıldığı Alanlar Koltuk, örtü, yatak örtüsü,yastıklarda giyim sektöründe kullanılmakta.

Jakar Kumaş Türü: Jakar kumaşlar dokuma kumaşlardır.Çok büyük desenli,hatta poster büyüklüğünde görüntüleri elde etmek için yapılan işlemlere jakar desenciliği denir. Örgü bilgileri, renk bilgileri oluşturarak değişik motifler elde edilir.Döşemelik perdelik goblen kumaşlar örtülük kravatlık etiket battaniye bant dokuma havlular, kadifeler halılar,
Çekyat koltuk, kanepe, duvar kaplamalarında kullanılıyor.

Yünlü Kumaş Türü: Koyun tüylerinin işlenmesiyle elde ediliyor. Yün dokunurken pek çok farklı görünüm kazanıyor. Kullanım Alanları. Sandalye, perde, duvar kaplaması ve yastıklarda geniş bir kullanım alanına sahip. İran ipeği: İran´dan gelen ipek kumaş, en görkemli döşemelikler arasında yer alıyor. Hiçbir zaman tek renk olarak kullanılmayan kumaş, çoğu zaman işlemeli olarak üretiliyor.

Keten Kumaş Türü: Kullanım Alanları. Ev tekstili, perde, kılıf ve yastıklarda kullanılmakta.

Moher Kumaş Türü: En iyi yün yapağı anlamına geliyor. Bu çok ince ve parlak hayvan lifi, genellikle keçi yünü angoradan Yılda iki kez elde ediliyor. Kullanım Alanları. Perde ve sandalyelerde kullanılıyor.

Hareli Kumaş Türü: Doğal ipek, koton ve viskondan üretilen pırıltılı, hareli bir kumaş türü. Hareli kumaş, çizgili ve emprime olarak da dokunabiliyor. Duvar kaplaması, perde ve koltuklarda kullanım alanına sahip.

Osmanlı: Kumaş; ipek, yün ve koton karışımından oluşuyor. Duvar kaplaması, perde ve koltuklarda kullanılıyor.

İpek Kumaş Türü: Perde, duvar kaplaması ve yastıklar için ideal.

Tafta Kumaş Türü: Sık dokunmuş ipek görünümlü kumaşı parlak görünümünden tanıyabilirsiniz. İpek iplik yerine viskon ile dokunduğu için daha ucuz. Perde ve duvar döşemelerinde kullanılıyor.

Kadife Kumaş Türü: Kadife kumaşın pek çok çeşidi bulunuyor. Koton, ipek, yün ve keten kadifeler gibi… Motiflerine göre farklı biçimlere sahip olanları da var. Koltuk, duvar kaplaması ve perdelerde geniş bir kullanım alanına sahip.

Koton kumaş: İpek kumaş ile tersten dikilerek desenlendirilen koton kumaşın ipek olan tarafı ipek iplikle tekrar dokunuyor. Böylece kumaş işleme etkisi kazanıyor. Perde, duvar kaplaması, koltuk ve yastıklar için ideal.

Bukle kadife Kumaş Türü: Üretimin değişik çeşitleri bulunuyor. Ön yüzü çok sıkı bir bukle etkisi gösteriyor. Motif ile kumaşın fonu arasında bir yükseklik farkı bulunuyor. Koltuk, perde ve yastıklarda kendine kullanım alanı buluyor.

dekorasyonbilgisi.com
 
X