• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Nakış Kumaş Boyama Tekniği

Kanaviçe Şemaları, Kurdele Nakışı Tekniği, Nakış Şemaları, Aplike Teknikleri, Aplike Modelleri, Nakış Teknikleri, Yaptığımız Nakış Örnekleri Nakış hakkında öğrenmek istediğiniz tüm teknik ve modellerin olduğu başlıktır.

1BukeT

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
21 Eylül 2006
1.453
28
116
Kayseri
Günün stresinden kurtulmak mı istiyorsunuz? Biraz el beceriniz varsa birbirinden güzel ve kullanışlı bir çok ürün ortaya çıkarabilirsiniz. Günlük yaşamda dışa vurmaya pek fırsatınız olmayan yaratıcılığınızı geliştirin ve bir yandan da yeteneğiniz konusunda kendinizi sınayın

*Malzemeler; Kumaş, fırça, parşömen kağıdı, kalem, kumaş boyası, palet, su kabı.

*Yapılışı
Kumaşı düz bir alana yerleştirin. Boyanacak yerin alt kısmına kalın bir kağıt parçası koyun (altına boya geçmemesi için). Kullanacağınız renkten bir miktar alıp paletin üzerine koyun. Boya eğer kıvamında değilse az miktarda su ekleyebilirsiniz. Boyayacağınız alan geniş ise kalın fırça, dar bir alan ise ince fırça ile boyayın.
Boyama esnasında fırça darbelerini hep aynı yönde yapmalısınız yoksa dalgalı bir görüntü oluşabilir. Başka bir renge geçerken mutlaka fırçanızı su ile temizleyin, aksi takdirde kullanacağınız diğer rengin tonunda farklılaşma görülecektir.

*Kopyalama yöntemi ise şu aşamalardan oluşur;
Kumaş üzerine hazırlanan desen kağıdı iğnelenir. Kumaş ile desen arasına karbon kağıdı yerleştirilir. Desenin üstünden kalemle çizilerek model kumaşa çizilir. Metalik yaldızla desenin üzerinden kontür çizilir. Kontürün içi kumaş boyası ile renklendirilir.

*Neler yapabiliriz?

Kırlent, oda takımları, gözlük kılıfı, masa örtüsü, perde, mutfak takımı, fular, Bluz, eşarp, abajur, mendil, pano, çanta, kumaştan yapılmış terlik ayakkabı, tahtadan yapılan takılar...

*Boyama tekniği; Kumaş boyasında farklı teknikler kullanarak değişik sonuçlar elde edebiliriz.
Örneğin kontür tekniği; kullandığımız desenin kenarındaki çizgilerin üzerinden fırça ile hat olarak geçirilmesidir.

*Tonlayarak boyama: Bir rengin farklı tonlarını kullanarak olur. Genelde en açık tonundan koyuya doğru yapılan boyama tekniğidir.

*Düz boyama: Seçtiğimiz deseni istediğimiz renkle boyayarak uygulanır. İstenirse kullanılan rengin koyu tonuyla çerçeve de yapılabilir.
Bir de tüm bu tekniklerden yararlanarak farklı türde bir boyama şekli de uygulayabilirsiniz.

*Sırma & Maraş işi
Maraş işi boyamanın en büyük özelliği tek yüzlü bir işleme olmasıdır. Desenin altı özel olarak hazırlanan karton ile kabartılıp yedi kat sırma desen üzerinden atlatılarak kenarlarda içlik ile karşılıklı tutturulur. Aynı işlem yanyana uygulanarak işlenir.

*Renk seçimi ve uyumu
Renk uyumu desenin ön plana çıkması açısından çok önemlidir. Bu yüzden birbiriyle uyumlu renkler seçilmelidir. Bunun yanında renkleri aynı oranda kullanmak ürüne monoton bir hava verecektir. Birbirine uyumlu farklı renkleri farklı oranlarda kullanmak desene canlılık katacaktır.
Açık ve koyu renkleri birarada kullanarak bunu sağlayabiliriz. Alanlı çalışmalarda desenin içi genellikle açık renklerin hakim olacağı şekilde doldurulmalıdır.

*Boyama hakkında dikkat edilmesi gereken noktalar
Kumaş üzerine deseni çizdikten sonra renk denemesi yapmadan boyaya geçmeyin. Kumaş üzerinde seçtiğiniz renk beklediğiniz tonda çıkmayabilir. Bunun için boyamanın hemen öncesinde minik bir kumaş üzerinde renginizi test edebilirsiniz. Beklediğiniz ton çıktığı takdirde bu rengi gönül rahatlığıyla esas kumaşınızın üzerinde uygulayabilirsiniz.

Boyama yaparken kumaş kalın ise boyayı fazla miktarda sürmelisiniz. Kabartma boya kullanırken boya çok çabuk kuruduğu için hızlı bir şekilde çalışmanız gerekecektir. Boyayı eşit miktarda ve düzgünce sürmelisiniz. Boyanan yüzeyin üzerine tekrar boya sürmemelisiniz.

* Boyama yapılacak kumaş temiz olmalı ve kırışık olmamalı
* Farklı markaların boyalarını karıştırarak bir arada kullanmamalıyız.
* İlk aşamada kolay ve küçük işler denemelisiniz.
* Boyalar kullanılmadan önce mutlaka çalkalamalısınız.
* Sık sık yıkanacak kumaşları az kabartmalısınız.
* Sık sık yıkanacak kumaşlarda pul, sim işi az kullanmamalısınız.
* Kabartma boyalara her kullanımdan önce 2 damla su ilave etmelisiniz.
* Kenar kesiminde kumaşın dağılmaması için kumaşın tersine tırnak cilası sürebilirsiniz.
* Boyama yapılacak kumaşın altına lüzumsuz pamuklu bir bez veya karton koyabilirsiniz.

kumas_boyama_teknigi1.jpg
 
evde boyalarım var ama biryıllık onları değerlendirmek istiyorum. bozulmuş olurmu nasıl anlarım bozulmuşsa bilgi verirseniz sevinirim.
 
internetten bulduğum çok güzel kumaş boyama desenleri var bunları paylaşmak istiyorum..

adsz1ra5.jpg


2.desen

adsz2no1.jpg


3.desen


adsz3xc7.jpg


4.desen

adsz4lf9.jpg


5.desen

adsz5rl4.jpg


6.desen

nakisdesen11eq7.jpg


7. desen

nakisdesen12ee4.jpg


8.desen

asma1kw5.jpg


kumaş boyama ile ilgili elinizde güzel desen ve çalışmalar varsa payşabilirmisiniz acaba..bu pazartesiden itibaren kumaş boyamaya başlamak istiyorumda :smiley-cool:
 
Resimler çok güzel. Kumaş boyama işi de çok zevklidir. Ama yapılan boyamalar ne kadar dayanıklı? Eğer renkler solacak, akacak diye makineye atamazsam temizliği, kullanımı zor olur ki bence bir güzellik önce kullanışlı olmalı, yani kullanışlılık güzellikten önce gelir.
Dikiş kursuna gidiyorum. Bir de kalıcı, sağlam boyama teknikleri öğrensem hiç fena olmaz.
Bu boyamalar dayanıklı mı? Ne düşünüyorsunuz? Bir kıyafette bile kullanılır mı? Defalarca yıkasam, ütülesem bile akmadan solmadan kalıyor mu?
 
Resimler çok güzel. Kumaş boyama işi de çok zevklidir. Ama yapılan boyamalar ne kadar dayanıklı? Eğer renkler solacak, akacak diye makineye atamazsam temizliği, kullanımı zor olur ki bence bir güzellik önce kullanışlı olmalı, yani kullanışlılık güzellikten önce gelir.
Dikiş kursuna gidiyorum. Bir de kalıcı, sağlam boyama teknikleri öğrensem hiç fena olmaz.
Bu boyamalar dayanıklı mı? Ne düşünüyorsunuz? Bir kıyafette bile kullanılır mı? Defalarca yıkasam, ütülesem bile akmadan solmadan kalıyor mu?

evet dayanıklı kıyafettede kullanılır sanırım..
defalarca yıkayabılırsın solmaz ve cıkmaz fakat boya işlemını yaptıktan sonra tersınden utu ıle(utuye su koymadan) utulenmelı..
cok ıyı utulenmelı butun sorun utuden cıkar yanı kumaşının yıkandıktan sonra akması ve solması gıbı..
 
gayet güzel örnekler içinde sağol ayrıca bende bir zamanlar çok uğraşmıştım
 
peki boyama yapacağımız kumasın belli bir adı var mı yoksa istediğimiz kumaş üzerine boyama yapabilir miyiz özellikle kabartmalı boyamaya
 
Bu tür şeyleri ne yazık ki yapamıyorum :9: İnce iş olduğundan dikkatli olayım derken ellerim titriyor bu sefer :9: Ama yapmak isterdim :21:
Paylaşımlar için çok teşekkürler...
 
kızlar bende elbısemı boyamak ıstıorum elbısemın rengı gri ben lacıverte boyamak ıstıorum ama nasıl yapıcam bılmıorum yardımcı olabılırmısınız :)
 
Back