Kulakta tıkanıklık hissi ve ağrıya dikkat

Nevreste

Yeniden ☀
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
292.953
602.705
43
1432191164742.jpg


Kulak, Burun, Boğaz (KBB) uzmanı Doç.Dr. Mahmut Özkırış, yaz mevsiminde kulaklarda sıcak hava, nem ve yeterli hijyen koşulları sağlanamayan deniz ve havuzlar nedeniyle diğer mevsimlere göre daha sık sağlık sorunları ortaya çıktığını söyledi.
Özkırış"Bu sağlık problemleri arasında sık rastlanan kulak kiri birikimi, pek çok kişide özellikle suyla teması sonrasında şiddetli kulak ağrısı ve çeşitli enfeksiyonlara yol açabiliyor'' dedi.

KBB Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mahmut Özkırış, yaz aylarında oluşan nem ile görülme sıklığı daha da artan dış kulak yolu enfeksiyonuna, kulak ile oynanması, kulak çöpü kullanılması veya deniz ve havuzda yeterli hijyenin sağlanamaması gibi faktörlerin de neden olabildiğini bildirdi. Dış kulak yolu enfeksiyonunun oldukça şiddetli bir ağrı ve şişliğe yol açtığını söyleyen Özkırış, şöyle dedi:

"Yaz mevsiminde dış ve orta kulak enfeksiyonunun sık görülmesinin en önemli nedenini temiz olmayan havuz ve deniz suları oluşturuyor. Özellikle aşırı suda kalma ve kulak çubuğu gibi çeşitli aletlerle dış kulak yolu ile oynama yağlı tabakaya zarar veriyor. Dış kulak yolu enfeksiyonu olan kişilerde belirtiler, kaşıntı, ağrı, dokunmakta hassasiyet, işitmede azalma veya kulakta tıkanıklık hissi ile seyredebiliyor. Nadiren ateş, halsizlik ve boyunda farklı boyutlarda bezeler de görülebiliyor. Şişlik nedeniyle dış kulak yolu daralıyor ve muayenede kulak zarı bile görülemeyebiliyor."

Dış kulak yolunda akıntı ve kabuklanmanın muayene sırasında tespit edilebileceğini hatırlatan Doç.Dr. Özkırış, anatomik yapısı nedeniyle kulak kiri biriktirme eğilimi olan kişilerin tatile çıkmadan önce bir uzmana görünerek kulağını temizletmesini önerdi. Kişilerin özellikle suyla temas sonrasında kulağıyla oynamaması ve kulağını kaşımamasının önem taşıdığını söyleyen Doç.Dr. Özkırış, alınabilecek önlemleri de şöyle açıkladı:

"Temizliğinden fazla emin olunmayan su ile temas sonrasında parmak kontamine olduğundan dolayı enfeksiyon kulağa daha fazla yayılabiliyor. Enfeksiyonun tekrarlamasını önlemek için kişiye kulak kanalını kuru tutması öneriliyor. Eğer sıklıkla dış kulak yolu enfeksiyonu oluyorsa, vazelinli pamuk veya silikonlu tıkaçla kulağın sudan korunması gerekiyor. Egzaması olan kişilerin ise saç ve vücut temizliği için asidik pH'da sabun kullanmaları uygun görülüyor. Kulak yolunu enfeksiyondan korumak için koruyucu kulak damlaları da kullanılabiliyor."

Kaynak:sabah
 
X