Kulak kaşıntısı nedir? Neden olur?

Nevreste

Yeniden ☀
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
292.953
602.705
43
kulak-agrisina-ne-iyi-gelir.jpg

Kulak kaşıntısı birçoğumuzu rahatsız eden tatsız bir durum. Özellikle yaz aylarında sıcağın da etkisi ile aşırı terleme ve sonuçta kaşıntı hissinde bir artış olmakta. Dış kulak yolu oldukça hassas bir yapıya sahip, bir de kaşıyarak tahriş edip üzerine de havuza, denize girersek ciddi bir dış kulak yolu enfeksiyonuna zemin hazırlamış oluruz.

Artan kulak kaşıntısı , kişiyi olur-olmaz rahatsız etmekte, bazıen ele geçen ilk eşye ile kulaklar kaşınmakta dır. Önceleri tatlı tatlı kaşınıyor diye ifade edilen his, ilerleyen zaman içinde kulağım ağrıyora dönüşmekte ve hatta kulaktan iltihaplı akıntı, işitme azlığı gibi sonuçları olabilmekte.

Kulağımızın kendini savunması için ürettiği serümen(kulak kiri) pamuklu çubuklarla sık ve şiddetli bir şekilde temizlenirse dış kulak yolunda normal dışı bir kuruluk ve bu tip yabancı cisimlerin teması nedeniyle kaşıntı hissi artabilir. Kulak kaşıntısının en sık nedenlerinden biri de alerjik bünyedir. Vücudunun başka bir yerinde egzema, mantar gibi hastalıkları olan, gıdalara ya da başka bir maddeye karşı alerjisi olan kişilerde kulak kaşıntısı sık görülür.

Dış kulak yolu yapı olarak düz değildir. Kulak zarına kadar olan mesafe bir dirsek yapar ve böylece kulak içerisine yerleşmiş bir mantar enfeksiyonu, yabancı cisim parçacıkları, su ile şişmiş ve kulak temizleme pamuklarıyla iç tarafa itilmiş kirler müdehale edilmeden kolay kolay çıkmaz. Özellikle mantar enfeksiyonları son derece inatçı ve bulaşması da bir o kadar kolaydır. Gerekli önlemlerin alınmadığı kalabalık havuzlardan dış kulak yoluna mantar enfeksiyonu yerleşebilir. Dış kulak yolunda yerleşmiş olan mantar tedavisi oldukça zahmetlidir. Kaşıntıyla mücadele ve uzun süreli pansuman gerektirebilir. Dış kulak yolunu kuru tutmak gerekir.

Kulak kaşıntısı ve dış kulak yolu enfeksiyonları için alınabilecek önlemler:

Kulaklarınızı kaşımayın, kaşıntı hissi ile mücadele edemiyorsanız doktora başvurun...

kulak-kasintisi.jpg


Yazları özellikle kalabalık havuzlar yerine denize girmeyi tercih edin.

Kulaklarınızı pamuklu çubuklarla sadece banyo sonrası ıslaklığı almak için temizleyin ve haftada birden fazla kullanmayın.

Alerji yaptığını bildiğiniz gıdalardan uzak durun (Domates, çikolata, kızartma gibi)

Banyo yaparken kulaklarınıza özellikle sabunlu ve şampuanlı su kaçmamasına dikkat edin.

Mümkünse havuza, denize girerken kulak tıkacı kullanın.

Açıldıktan sonra 15 gün geçen kulak damlalarını yeniden kullanmayın.

Kulağınızı kaşımış iseniz ardından suyla temas etmeyin.

Bazı vücut direncini düşüren hastalıklar kulak enfeksiyonlarına yatkınlık oluşturabilir.(Diabet gibi) Bu durumlarda mutlaka alttaki ana hastalığın da beraberinde kontrol altına alınması gerekir.

Basit gibi görünen kulak kaşıntısı yaşamı bir çoğumuza zehir edebilir. Alınacak önlemler ve biraz irade bu durumdan kurtulmak için yeterli. Tehlikeli sonuçlar doğurmadan ve ciddi tedaviler gerektirmeden özellikle yaz aylarında kulak bakımımıza dikkat etmeliyiz. Unutmayın kaşıntı hissi siz üzerine gittikçe artan bir algıdır. Yani siz kaşıdıkça kulağınız daha çok kaşınacaktır..

Kaynak: doktor sitesi
 
X